Αθλητικά

Πανάξια η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης κατέκτησε το κύπελλο UEFA

Πανάξια η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης κατέκτησε το κύπελλο UEFA, καθώς επικράτησε 2-0 της Ρέιντζερς, στον τελικό που διεξήχθη στο “Σίτι οφ Μάντσεστερ”. Τα γκολ που έκριναν την αναμέτρηση και χάρισαν στη ρωσική ομάδα το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της πέτυχαν ο Ντενίσοφ στο 72’ και ο Ζιριάνοφ στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων (90’+).

Όταν μία ομάδα όπως η Ρέιντζερς, που έφτασε στον τελικό κρατώντας το “μηδέν” σε έξι από τα οκτώ παιχνίδια της στη διοργάνωση, παίζει με έναν αντίπαλο που στα ημιτελικά έβαλε τέσσερα γκολ στο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου (Μπάγερν), είναι φυσιολογικό να κατεβαίνει στο ματς με φιλοσοφία να ελέγξει το ρυθμό και να κρατήσει απαραβίαστη την εστία της. Αυτό ακριβώς ήταν το πλάνο του Γουόλτερ Σμιθ και φάνηκε να πετυχαίνει απόλυτα. Με εξαίρεση μία ωραία προσπάθεια του Αρσάβιν, ο οποίος στο 4ο λεπτό μπήκε ωραία στην περιοχή και από αριστερά έκανε το σουτ, που κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των δικτύων, η Ζενίτ δεν μπόρεσε να φανεί απειλητική στο πρώτο μέρος, παρά την εδαφική υπεροχή της. Η απουσία του τιμωρημένου Πογκρέμπνιακ από την κορυφή της επίθεσης (τον αντικατέστησε ο Φατίχ Τεκέ, που δεν φάνηκε ιδιαίτερα) έκανε πιο εύκολο το έργο των Σκωτσέζων, που από την πλευρά τους δεν φάνηκαν να έχουν τη διάθεση να ρισκάρουν.

Το παιχνίδι βελτιώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο, με τη Ρέιντζερς να γίνεται για πρώτη φορά απειλητική στο 54’, όταν ο Νταρσβίλ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση από δεξιά, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Μαλαφέεφ, ενώ στην εξέλιξη της φάσης και μετά από κόντρες, ο Μπάρι Φέργκιουσον με γυριστό σουτ έστειλε τη μπάλα άουτ. Η “απάντηση” των Ρώσων ήρθε στο 64’, όταν ο Αρσάβιν πρόλαβε την έξοδο του Αλεξάντερ και από το ύψος της μεγάλης περιοχής επιχείρησε ένα ψηλοκρεμαστό πλασέ, όμως ο Πάπατς κάλυψε έγκαιρα και έδιωξε με κεφαλιά πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Η Ζενίτ άνοιξε το σκορ στο 72ο λεπτό, όταν ο Ντενίσοφ συνδυάστηκε με τον Αρσάβιν και ο τελευταίος του πέρασε μία εξαιρετική κάθετη μπαλιά, που τον έβγαλε τετ-α-τετ με τον Αλεξάντερ. Ο Ντενίσοφ πλάσαρε πάνω στην κίνηση και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του 1-0. Ένα προβάδισμα που θα μπορούσε να διπλασιάσει στο 76’ ο Ζιριάνοφ, το σουτ του οποίου μέσα από την περιοχή βρήκε στην εξωτερική πλευρά του δοκαριού. Ο Σμιθ έκανε τρεις αλλαγές, πέρασε επιθετικό (Νόβο) αντί αμυντικού (Πάπατς), αλλά οι παίκτες του Ντικ Αντβοκαατ άντεξαν. Ο Νάτσο Νόβο αστόχησε από καλή θέση στο 91’ και στην εκπνοή του αγώνα, μετά από προσπάθεια του Φατίχ Τεκέ, ο Ζιριάνοφ με κοντινή προβολή “έγραψε” το τελικό 2-0, χάρη στο οποίο η Ζενίτ έγινε η δεύτερη ρωσική ομάδα, μετά την ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2005, που κατακτά το Κύπελλο UEFA.

Κίτρινες: Μαλαφέεφ
Διαιτητής: Πέτερ Φρόιντφελντ (Σουηδία)
Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης (Ντικ Αντβοκαατ): Μαλαφέεφ, Ανιούκοφ, Σιρόκοφ, Κρίζανατς, Σιρλ, Ντενίσοφ, Τίμοσουκ, Ζιριάνοφ, Φαϊζούλιν (90΄+ Κιμ), Αρσάβιν, Φατίχ Τεκέ
Ρέϊντζερς (Γουόλτερ Σμιθ): Αλεξάντερ, Μπρόουντφουτ, Γουέιρ, Κουέγιαρ, Πάπατς (77΄ Νόβο), Γουίτακερ (86΄ Μπόιντ), Χεμντανί (80΄ ΜακΚάλοχ), Φέργκιουσον, Τόμπσον, Ντέιβις, Νταρσβίλ

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *