Αθλητικά

Πανηγυρική πρόκριση του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα

Μπροστά σε περίπου 12.000 εκστασιασμένους φιλάθλους του, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε πανηγυρικά στα προημιτελικά της Ευρωλίγκα, αποκλείοντας την «οικοδέσποινα» του εφετινού φάϊναλ φορ, Ρεάλ Μαδρίτης. Οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι πήραν σημαντική ώθηση στο τελευταίο δεκάλεπτο από την είσοδο του Ματσιγιάουσκας στο παρκέ (στο 33΄), επικράτησαν 72-63 της «βασίλισσας» στο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής για τη φάση των «16» της Ευρωλίγκας, κατέλαβαν τη δεύτερη θέση του 6ου ομίλου και στους «8» θα τεθούν αντιμέτωποι -με μειονέκτημα έδρας- με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας των Θοδωρή Παπαλουκά και Νίκου Ζήση.

Κορυφαίος των «ερυθρολεύκων» ήταν ο -εξαιρετικός σε άμυνα και επίθεση, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο- Παναγιώτης Βασιλόπουλος, με 14 πόντους, ενώ από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Ραούλ Λόπεθ με 16. Από τη Ρεάλ Παπαδόπουλος και Πελεκάνος έμειναν στα… ρηχά με 7 και 2 πόντους, αντίστοιχα.

Τα δεκάλεπτα: 19-18, 33-29, 49-47, 72-63

Ο Ολυμπιακός κατάφερε στο πρώτο ημίχρονο να περιορίσει τους αιφνιδιασμούς της Ρεάλ, ήλεγξε τα ριμπάουντ και, χάρη στην καλή άμυνά του, κυρίως στην περιφέρεια, μπόρεσε να διατηρεί μία βραχεία κεφαλή από τα πρώτα λεπτά, ενώ πήρε το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +4 (33-29). Στο πρώτο δεκάλεπτο, το χαμηλό σχήμα που επέλεξε ο Παναγιώτης Γιαννάκης βοήθησε την ομάδα να γίνει ευέλικτη και να «πατήσει γκάζι», όποτε χρειάστηκε. Μάλιστα, με πρωταγωνιστή τον Γουντς, ο οποίος σημείωσε τους 9 από τους 19 πόντους του Ολυμπιακού στο α΄ δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 14-10 στο 7΄. Τα τρίποντα των Μπούλοκ, Λόπεθ, πάντως, κράτησαν τη Ρεάλ σε απόσταση αναπνοής και οι δύο ομάδες μπήκαν στη δεύτερη περίοδο με τον Ολυμπιακό στο «εύθραυστο» +1 (19-18). Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι «παγίδες» στην άμυνα των «ερυθρολεύκων» λειτούργησαν, ενώ τα τρίποντα των Τζάκσον, Τεόντοσιτς βοήθησαν τους γηπεδούχους να ξεφύγουν στο 13΄ με 6 πόντους (27-21). Η Ρεάλ, πάντως, πέρασε το παιχνίδι κοντά στο καλάθι και με πρωταγωνιστές τους Παπαδόπουλο, Πελεκάνο και Ερβέλ μείωσε σε 29-27, αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετό, καθώς Γκριρ και Βασιλόπουλος διαμόρφωσαν το σκορ 33-29, που ήταν και σκορ ημιχρόνου.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, η αδικαιολόγητη σύγχυση στον Ολυμπιακό και η τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Γκριρ στο 25΄ συνέβαλαν ώστε η Ρεάλ από το εις βάρος της 39-34 να πετύχει σερί 10-0 και στο 26΄ να βρεθεί μπροστά στο σκορ μετά από πολλή ώρα (44-39). Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι δεν είχαν βρεθεί ούτε μία φορά στη γραμμή των ελευθέρων βολών, ανασυγκροτήθηκαν γρήγορα και με πρωταγωνιστή σε άμυνα και επίθεση τον Βασιλόπουλο ισορρόπησαν το παιχνίδι, ενώ το καθοριστικό καλάθι του Τεόντοσιτς λίγο πριν από τη λήξη διαμόρφωσε το σκορ δεκαλέπτου 49-47.

Στην τελευταία περίοδο ο Γιαννάκης έβγαλε τον άσο από το… μανίκι του. Ο «δράκος» στο 33’ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Ματσιγιάουσκας και ο Λιθουανός άσος έβγαλε στο παρκέ τη… δίψα που είχε μέσα του τόσον καιρό που ήταν εκτός δράσης. Ο Ματσιγιάουσκας με καλάθι και φάουλ διαμόρφωσε το 55-51, ο Τσακαλίδης «έγραψε» το 57-51 κάτω από το αντίπαλο καλάθι και ο Μπουρούσης στο 37΄ «σφράγισε» τη νίκη από τα 6.25, διαμορφώνοντας το 60-51. Οι Ισπανοί προσπάθησαν να «γυρίσουν» το παιχνίδι στα τρία εναπομείναντα λεπτά, αλλά ο Ολυμπιακός με εύκολα καλάθια, εξαιρετική άμυνα και δίδυμους πύργους τους Τσακαλίδη, Μπουρούση έφτασε άνετα στο τελικό 72-63.

Διαιτητές: Γιούνγκεμπραντ (Φινλανδία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ρίζικ (Ουκρανία)

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 4, Γουντς 9 (1), Ματσιγιάουσκας 4, Μπουρούσης 8 (2), Τσακαλίδης 2, Γκριρ 9 (1), Βασιλόπουλος 14 (2), Βασιλειάδης, Πρίντεζης 3, Καυκής, Τεόντοσιτς 12 (2), Τζάκσον 7 (1).

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ζοάν Πλάθα): Πελεκάνος 2, Σμιθ 2, Σέκουλιτς 4, Ρέγες 5, Παπαδόπουλος 7, Μούμπρου 5 (1), Ερβέλ 12, Τουντσερί, Μπούλοκ 10 (2), Λόπεθ 16 (3).

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *