Επικαιρότητα

Πανώ στην Ακρόπολη με το σύνθημα “Αντίσταση”

akropoili_panoΣε κατάληψη του κτηρίου της ΓΣΕΕ και στην ανάρτηση πανό με το σύνθημα “Αντίσταση” στο βράχο της Ακρόπολης προχώρησαν σήμερα ομάδες νέων εργαζομένων και φοιτητών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φόνο του 15χρονου στα Εξάρχεια. Ένταση υπήρξε έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων όταν μαθητές πέταξαν αλεύρι και αβγά κατά Αστυνομικών οι οποίοι τους απώθησαν στο Πεδίο του Άρεως. Το πιο σοβαρό επεισόδιο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγωδία ήταν η πυρπόληση κλούβας των ΜΑΤ από ομάδα νεαρών στην οδό Μιχαλακοπούλου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο οδηγός την τελευταία στιγμή κατάφερε να βγει από το όχημά του.
Τυφλή ενέδρα είχαν στήσει οι κουκουλοφόροι στη συμβολή των οδών Φειδιπίδου και Μιχαλακοπούλου. Με μολότοφ και εύφλεκτα υλικά πυρπόλησαν την κλούβα της αστυνομίας.

Για αρκετά λεπτά ο οδηγός έμεινε εγκλωβισμένος στο φλεγόμενο όχημα καθώς οι νεαροί κρατούσαν την πόρτα κλειστή. Αποχώρησαν μόνο όταν η φωτιά απείλησε και τους ίδιους. Η κλούβα καταστράφηκε ολοσχερώς

Από το σύμβολο του Ελληνικού πολιτισμού, τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης έστειλαν το μήνυμα τους στους νέους σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Μαθητές, φοιτητές και μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτύπωσαν τη λέξη “αντίσταση”, σε 5 γλώσσες, σε ένα τεράστιο πανό, κάλεσμα για ένα κοινό πανευρωπαϊκό μέτωπο, για ένα καλύτερο αύριο.

Η πρωτότυπη διαμαρτυρία, που διήρκησε περίπου δύο ώρες, δέχτηκε ομαδικά πυρά από την πλειοψηφία των κομμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος έκανε λόγο για απαράδεκτες ενέργειες που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά τόνισε ότι “ο,τιδήποτε έχει να κάνει με την διαμαρτυρία είναι το κατά πόσο είναι ειρηνική ή όχι. Εγώ αποδοκιμάζω αυτή την στιγμή το γεγονός ότι η χώρα μας διασύρεται διεθνώς με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης”.

Επιφυλακτική εμφανίστηκε η υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου: “Δεν θεωρώ ότι η χώρα βρίσκεται σε επαναστατική περίοδο, ούτε ότι είμαστε κάτω από καθεστώς, που χρειάζεται με αυτό τον τρόπο, και μάλιστα με έναν τρόπο που θα κάνει σίγουρα το γύρο του κόσμου, να δώσουμε την εικόνα μιας χώρας, που ανθίσταται συνολικά. Βεβαίως, από την πλευρά των παιδιών βλέπουμε ότι υπάρχει ένας ακτιβισμός, ο οποίος γίνεται κατανοητός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν οφείλουμε να βάλουμε όρια”, τόνισε.

“Κάποιοι έχουν μπερδέψει το νόημα των λέξεων. Άλλο αντίσταση άλλο βεβήλωση. Η ανάρτηση πανό επιτρέπεται, αλλά υπάρχουν και χώροι ιεροί, όπου ο καθένας δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει”, σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος .

Στα χέρια των αυτοαποκαλούμενων “εξεγερμένων εργατών” βρίσκεται από το πρωί το κτίριο της ΓΣΕΕ.

Περίπου 80 άτομα στις οκτώ και δέκα εισέβαλλαν στα γραφεία της οδού Πατησίων. Κρέμασαν πανό από τα παράθυρα και τοποθέτησαν μικροφωνική εγκατάσταση. Ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων από τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στο κτίριο της ΓΣΕΕ. Συνδικαλιστές επιχείρησαν να ανακαταλάβουν το κτίριο με αποτέλεσμα να συμπλέκονται με τους νεαρούς που το έχουν καταλάβει από το πρωί της Τετάρτης.

Την ίδια ώρα, υπό κατάληψη τελούν τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ενώ καταλήψεις και αποχές πραγματοποιούνται και σε σχολεία ανά την επικράτεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το θέμα των καταλήψεων στα σχολεία απασχολεί την κυβέρνηση, αν και σημείωσε ότι δεν είναι τόσο μεγάλο όσο προσπαθούν ορισμένοι να το παρουσιάσουν και τόνισε πως οι λίγοι δεν έχουν δικαίωμα να εμποδίσουν την πρόσβαση των πολλών στη μάθηση.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι κάλυψε απολύτως την πολιτική ηγεσία των εμπλεκομένων υπουργείων καθώς και τον υπουργό Παιδείας και τον υφυπουργό Εσωτερικών που “διασκέδαζαν στα μπουζούκια”, αφού είχαν ενημερωθεί για τα γεγονότα στα Εξάρχεια.

Συνέδεσε εν μέρει αυτές με τα ζητήματα της Παιδείας και επέρριψε όλη την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι να συλλαμβάνονται οι πραγματικοί υπαίτιοι γίνονται συλλήψεις 15χρονων που πάνε στα δικαστήρια δεμένοι πισθάγκωνα και παραπέμπονται για κακουργήματα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Την Πέμπτη το μεσημέρι στις 12 το πανεκπαιδευτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή και της ΟΛΜΕ, που έχει κηρύξει στάση εργασίας τις 3 τελευταίες ώρες της πρωινής και τις 3 πρώτες της βραδινής βάρδιας.

Κάλεσμα προς όλους τους νέους και τις νέες, στους φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενους της Ευρώπης να πλημμυρίσουν την Πέμπτη, τους δρόμους και να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντία στην καταστολή και την περιστολή των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων , απεύθυνε η νεολαία Συνασπισμού.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και στη Θεσσαλονίκη οι κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών, οι οποίοι αυτή την ώρα θα προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων.

Σε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου Ιωαννίνων προχώρησαν από το πρωί φοιτητές από το Συντονιστικό Συνελεύσεων και καταλήψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ συνεχίζεται για τρίτη μέρα η κατάληψη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο από ομάδα νεαρών από τον αντεξουσιαστικό χώρο.

Για κοινωνική έκρηξη έκανε λόγο η Άννα Διαμαντόπουλου, σχολιάζοντας την εικόνα με τους νέους στους δρόμους και απέδωσε το σημαντικότερο μέρος της ευθύνης γι αυτή την εξέλιξη στο εκπαιδευτικό σύστημα, που έχει φθίση στα όρια του, και εν γένει το πολιτικό σύστημα.

Εκπρόσωποι 15μελών Συμβουλίων Γυμνασίων και Λυκείων συμμετείχαν σήμερα σε ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο, τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Αλέκος Αλαβάνος χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις κοινωνική εξέγερση που επηρεάζει όχι μόνο όλη την κοινωνία αλλά και όλη την Ευρώπη και επισήμανε ότι το κίνημα των μαθητών άλλαξε τα δεδομένα της πολιτικής.

Στις επιπτώσεις από τα επεισόδια των ημερών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα εκκωφαντικό μήνυμα που στέλνει η νεολαία το οποίο δεν πρέπει να αγνοηθεί ή να πνιγεί με δακρυγόνα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι βιομήχανοι καταδικάζουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται και αναζήτησε έναν βαθύτερο κοινωνικό προβληματισμό για τα αίτια και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Αίτημα να περιοριστούν οι διαδηλώσεις μέχρι τις 7 Ιανουαρίου απηύθυνε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, μετά από σύσκεψη με εκπροσώπους οικονομικών και κοινωνικών φορέων της πόλης.

“Η Αθήνα, για τους γνωστούς λόγους, χρειάζεται τώρα την αγάπη και τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων. Το δεύτερο, απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους φορείς και ζητάμε για το προσεχές 20ήμερο, που είναι το εορταστικό, να υπάρξει ένα μορατόριουμ σε ό, τι αφορά στις διαδηλώσεις, τις ειρηνικές διαδηλώσεις και πορείες για δίκαια αιτήματα στο κέντρο της Αθήνας”, τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *