Κόσμος

Όχι στις 65 ώρες εργασίας είπε το Ευρωκοινοβούλιο

 

europaiko_koinovoulio-1Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου απέρριψε σήμερα πρόταση χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία επέτρεπε υπό προϋποθέσεις την επέκταση του εβδομαδιαίου 48ωρου στις 65 ώρες, μέσω της ατομικής ρήτρας εξαίρεσης. “Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση της μάχης που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε κάθε φάση κάναμε σαφές ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στον χρόνο εργασίας. Η Ελλάδα στηρίζει την ανταγωνιστικότητα στη βάση της ποιότητας και όχι της υπερεργασίας. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα καθαρό μήνυμα προς όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Το μήνυμα της Κοινωνικής Ευρώπης”, σχολίασε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά τη λήξη του συμβουλίου Yπουργών Απασχόλησης, υπενθυμίζοντας ότι μόνο η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία καταψήφισε ρητά την απόφαση για την εφαρμογή των εξαιρέσεων από το 48ωρο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Σεπτεμβρίου.

Kαταψήφισαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές καταψήφισαν την πρόταση του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ η οποία καταργεί με ρητό τρόπο τη ρήτρα αυτοξαίρεσης (opt – out), δεν αποδέχεται την έννοια του ανενεργού χρόνου εργασίας και απαιτεί οποιαδήποτε παρέκκλιση να γίνεται μέσω συλλογικών συμβάσεων.

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ είχε εκτιμήσει ότι επρόκειτο για τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό, εάν ληφθεί υπόψη η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη, που επετεύχθη έπειτα από τριετές «πάγωμα» του κειμένου.

Σύμφωνα με τον παραπάνω συμβιβασμό, η μέγιστη διάρκεια εργασίας θα μπορούσε να φτάσει τις 60 ή 65 ώρες την εβδομάδα για τους εργαζομένους που θα αποδέχονταν, σε ατομικό επίπεδο, να αποκλίνουν από τον ευρωπαϊκό κανόνα που ισχύει ήδη για το 48ωρο. Επίσης, η πρόταση προβλέπει τον επαναπροσδιορισμό “του χρόνου βάρδιας” διαφόρων εργαζομένων, κυρίως των απασχολούμενων στον τομέα της υγείας. Η αναθεώρηση αυτή εισήγαγε για πρώτη φορά τον ορισμό “περιόδων βάρδιας που χαρακτηρίζονται από απραξία”, οι οποίες δεν θα μπορούσαν πια να υπολογιστούν ως χρόνος εργασίας.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δήλωσαν πως στηρίζουν αμετακίνητα το 48ωρο, ώστε να μην υπάρξει καμία απειλή για τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αυτά κατοχυρώνονται με επάρκεια στη χώρα μας.

“Την ώρα που η Ευρώπη κλυδωνίζεται από την κρίση, εμείς δεν μπορούμε παρά να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα στόχο: στην αποτροπή ενός κραχ και στην απασχόληση. Διότι το 65ωρο θα οδηγήσει σε άνοδο την ανεργία αφού δίνει τη δυνατότητα, περισσότερες θέσεις εργασίας να καλυφθούν από έναν και μόνο εργαζόμενο” δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δήμτρα Ματσούκα.

Μετά την ψηφοφορία η πρόταση του Συμβουλίου τροποποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα δύο παρακάτω βασικά σημεία:

• Ο ανώτατος χρόνος εργασίας δεν ξεπερνά τις 48 ώρες και οι όποιες εξαιρέσεις θα καταργηθούν αυτόματα εντός 36 μηνών.
• Ο χρόνος εφημερίας είτε αυτός περιέχει ενεργό χρόνο εργασίας είτε ανενεργό, θεωρείται χρόνος εργασίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εφημεριών, η κ. Πετραλιά σημείωσε ότι, στην Ελλάδα, ο ανενεργός χρόνος εφημερίας θεωρείται ως χρόνος εργασίας. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι στις αρχές του έτους υπογράφηκε συλλογική σύμβαση των νοσοκομειακών ιατρών με το αρμόδιο υπουργείο.

“Δεν δεχόμαστε καμία διαταραχή στους όρους εργασίας, που υπονομεύουν τις συνθήκες ασφάλειας και υγειινής των εργαζομένων και μπορεί να ενισχύσει τον κατακερματισμό της αγοράς εργασίας”, δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η ανταγωνιστικότητα, στο όνομα της οποίας παραβιάζεται το 48ωρο, θα πρέπει να βασίζεται στην ποιότητα και όχι στην υπερεργασία”.

Για το θέμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, που απασχόλησε σήμερα το συμβούλιο των υπουργών, η κ. Πετραλιά, παρεμβαίνοντας, υπογράμμισε ότι «δεν θα πρέπει να γίνουν υπαναχωρήσεις από τις κατακτήσεις της κοινής στρατηγικής για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή», ενώ ζήτησε λήψη μέτρων που θα στηρίζουν την πραγματική οικονομία και τις ευάλωτες ομάδες.

Πλέον το μέλλον του κειμένου, το οποίο “κατέβασε” χθες, Τρίτη, στους δρόμους του Στρασβούργου πολλές χιλιάδες εργαζόμενους από όλη την Ευρώπη, εξαρτάται εφεξής από μία διαδικασία συναίνεσης η οποία διαφαίνεται δύσκολη.

Μετά τη σημερινή ψηφοφορία και εφ’ όσον το Συμβούλιο δεν αποδεχθεί τις τροπολογίες του Κοινοβουλίου, θα ακολουθήσει η διαδικασία της Συνδιαλλαγής, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιμείνει στις θέσεις του στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *