Επικαιρότητα

Πτώση 40% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα

autokinitoΕμφανείς, είναι οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης και στην αγορά αυτοκινήτων στην Ελλάδα όπου οι πωλήσεις, τον Ιανουάριο του 2009, έχουν πέσει κατά 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έμποροι προσπαθούν να πουλήσουν τα αυτοκίνητα ακόμη και με χρέωση πιστωτικών καρτών.
Όλοι σχεδόν Έλληνες επιθυμούν κάποια στιγμή στη ζωή τους να αποκτήσουν ένα πολυτελές καινούριο αυτοκίνητο. Σήμερα όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκπληρώσουν την επιθυμία τους αλλάζουν τα σχέδιά τους επιλέγοντας τελικά ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου η αξία των πολυτελών μεταχειρισμένων οχημάτων μπορεί να μειωθεί έως και 80% σε μόλις 4 χρόνια ενώ οι καταναλωτές εξετάζουν αναλυτικά το ετήσιο κόστος χρήσης κάποιου μοντέλου.

Η ελληνική αγορά καινούριων αυτοκινήτων πάντως το 2009 ξεκίνησε πολύ άσχημα καθώς τον Ιανουάριο ταξινομήθηκαν μόλις 20.247 νέα αυτοκίνητα έναντι 33.583 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Η κρίση στην αγορά αυτοκινήτου έχει αγγίξει πάρα πολλές μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες οι οποίες προβαίνουν ακόμη και σε περικοπές μισθών για να μειώσουν τις ζημιές ή πουλάνε αυτοκίνητα χρεώνοντας πολλές πιστωτικές κάρτες που εκδίδει ο πελάτης.

Μάλιστα μία εξ αυτών δεν δίστασε να μοιράσει σε όλο το προσωπικό της σύμβαση εργασίας βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι δέχονται να μειωθεί ο μισθός τους από την 1η Φεβρουαρίου του 2009 έως τις 31 Ιανουαρίου του 2010 ώστε ο εργοδότης τους να μπορέσει να περιορίσει τις απολύσεις προσωπικού.

Πάντως όσοι επιθυμούν να αγοράσουν καινούριο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με ανταλλαγή του παλιού τους αυτοκινήτου καλό θα ήταν να έχουν υπόψη τους πως οι τιμές της ανταλλαγής είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε πως ένας ιδιοκτήτης πολυτελούς τετρακίνητου οχήματος πενταετίας από 45.000 ευρώ που το είχε αγοράσει η τιμή ανταλλαγής που του δόθηκε ήταν μόλις 12.000 ευρώ!

Ένας άλλος με σπορ κάμπριο αυτοκίνητο που το αγόρασε πριν 4 χρόνια 52.000 ευρώ η τιμή ανταλλαγής δεν ξεπέρασε τις 18.000 ευρώ!

Τέλος ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου αφορά στις δημοπρασίες κατασχεμένων οχημάτων καθώς τον Ιανουάριο του 2009 εκποιήθηκαν περισσότερα από 12.000 αυτοκίνητα που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για τον κλάδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *