Επικαιρότητα

Επαναφορά του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ και νέες αυξήσεις σε ποτά,τσιγάρα

papathanasiou1Αλλαγές στη φορολογία μετά και το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης καθώς και τα μέτρα ενίσχυσης για όσους πλήττονται από την κρίση παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας. Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε την επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες , την αύξηση των φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά , διορθώσεις στην εφαρμογή του ενιαίου τέλους ακινήτων αλλά και καθιέρωση νέων τεκμηρίων για τα εισοδήματα όμως του 2009. Επίσης όπως τόνισε χαρακτηριστικά θα υπάρξει δραστική περιστολή στις δημόσιες δαπάνες.
Παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Ειδικότερα, επαναφέρεται το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του οποίου προβλέπονταν στον τελευταίο φορολογικό νόμο.

Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγο της οικονομικής κρίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Παράλληλα, αυξάνεται η φορολογία στα τσιγάρα και στα ποτά.
Ειδικότερα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα αυξάνεται από 75% σε 80%, ενώ αύξηση κατά 20% προβλέπεται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά και στην μπύρα, με εξαίρεση το κρασί.

Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του αφορολόγητου για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), προκειμένου, όπως είπε, να διορθωθούν αδικίες του υφιστάμενου προβλήματος.

Ειδικότερα, θεσπίζεται αφορολόγητο όριο 200 χιλιάδες ευρώ (αντικειμενικής αξίας) για κάθε οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 30 χιλιάδες ευρώ για τις οικογένειες που έχουν από τρία παιδιά και πάνω. Για τους άγαμους το αφορολόγητο όριο θεσπίζεται στα 100 χιλιάδες ευρώ.

Ο συντελεστής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων παραμένει στο 1 τοις χιλίοις. Σημειώνεται ότι με το σημερινό καθεστώς ίσχυε αφορολόγητο όριο 300 χιλιάδες ευρώ, που αφορούσε όμως μόνο την κύρια κατοικία του φορολογούμενου και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό εξαντλούνταν σε πολύ χαμηλότερα όρια καθώς η αξία της κύριας κατοικίας των φορολογούμενων δεν έφτανε τα 300 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ακόμη την μετάθεση για το 2010 (εισοδήματα 2009) της εφαρμογής των νέων τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία, όπως διευκρίνισε, θα είναι λίγα, απλά και δίκαια.

Ο Υπουργός τόνισε ότι από την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι απώλειες των εσόδων θα ανέλθουν σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ από την αύξηση των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα-ποτά, τα φορολογητέα έσοδα θα αυξηθούν κατά 350 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης , οκ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει πρώτη προτεραιότητα και αυτό θα επιδιωχθεί με την ενίσχυση των εσόδων και την δραστική περιστολή των δημοσίων δαπανών.

Ο Υπουργός ανακοινώσε ότι θα γίνουν λιγότερες προσλήψεις στο δημόσιο σε σχέση με τις συνταξιοδοτήσεις , θα υπάρξει περικοπή 10% των πληρωμών όλων των κωδικών που αφορούν δαπάνες του δημοσίου με εξαίρεση μισθούς και περίθαλψη και θα καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος των αποδοχών των γενικών γραμματέων Υπουργείων αλλά και των προέδρων οργανισμών του δημοσίου.

Η εξοικονόμηση δαπανών αναμένεται να είναι σε αυτή την περίπτωση περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου Υγείας αναμένεται επίσης ο περιορισμός των δαπανών κατά 500 εκατ ευρώ. Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ακόμη θα μειωθούν κατά 10% οι συμβάσεις έργου το 2009 σε σχέση με το 2008, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης των δαπανών των ΔΕΚΟ.

Η εισοδηματική πολιτική θα καλύπτει τον πληθωρισμό, ενώ η καταβολή μισθών και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται από μία και μόνη υπηρεσία.

Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, είπε ο κ. Παπαθανασίου, είναι οι όποιες περικοπές δαπανών πρέπει α ξεκινούν από το κράτος.

Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες περικοπές στο εισόδημά τους, εάν πρώτα το κράτος δεν ανταποκρίνεται στον περιορισμό των δαπανών, τόνισε και σημείωσε ότι οι προβλέψεις του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011 είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες.

Ο κ. Παπαθανασίου άσκησε και έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζει τα οικονομικά προβλήματα, αναφέρεται σε προσφυγή σε διεθνούς οργανισμούς και καταστροφολογεί, με ανακοινώσεις του προβαίνει σε παροχές ύψους 11 δισ. ευρώ.

Επικριτικά ήταν τα σχόλια της αντιπολίτευσης.

“Οι μικρομεσαίοι και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχτούν άλλο τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και τονίζει: “Είναι επιτακτικό σήμερα να συντονίσουν και να αναπτύξουν την πάλη τους, διεκδικώντας αφορολόγητο όριο τις 20.000 ευρώ και κυρίως κατάργηση της έμμεσης φορολογίας, του ΦΠΑ σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, δραστική μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών”.

“Η κυβέρνηση αφού αναγκάστηκε κάτω από τη γενική κατακραυγή να επαναφέρει το αφορολόγητο όριο σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, έρχεται να επιτείνει με πρόσθετα μέτρα την κοινωνική επιδρομή με αυξήσεις κοροϊδία σε μισθούς και συντάξεις, περικοπή κοινωνικών δαπανών, αύξηση έμμεσων φόρων και ένα νέο κύμα εκποιήσεων του δημόσιου πλούτου. Η κυβέρνηση εξωθεί την οικονομία σε ύφεση και τα κοινωνικά προβλήματα σε έκρηξη”, τονίζει ο Συνασπισμός.

“Η Κυβέρνηση ότι νομοθετούσε πέρσι το παίρνει σήμερα πίσω.Είναι μία Κυβέρνηση που διακατέχεται από «δημοσκοπικό σύνδρομο». Όσο βλέπει την πλάτη του ΠΑΣΟΚ τόσο θα πλειοδοτεί στην παροχολογία”, σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *