Επικαιρότητα

Αυξημένο 28% το πετρέλαιο θέρμανσης

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών με τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι βενζινοπώλες επέμειναν στις θέσεις τους να καταργηθεί η προκαταβολή του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης επισημαίνοντας ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης με αυτό το σύστημα. Από την πλευρά του υπουργείου επισημάνθηκε ότι οι επιστροφές του φόρου θα πιστώνονται σε διάστημα δύο ημερών στους λογαριασμούς των βενζινοπωλών και χωρίς να προαπαιτείται ο έλεγχος των παραστατικών για το πετρέλαιο που διέθεσαν προκειμένου να αποδεσμευτούν οι επιστροφές.

Κατόπιν αυτών η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή μετ’ εμποδίων. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται πλέον στα 67 λεπτά το λίτρο. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους βενζινοπώλες πετρέλαιο διανέμουν οι εταιρείες εμπορίας και οι μεταπωλητές.

Την Τρίτη η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών δίνει συνέντευξη Τύπου ενώ η δεύτερη ομοσπονδία του κλάδου (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων) θα καθορίσει τη στάση της την Κυριακή σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

H τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί περίπου στα 0,67 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τη δέσμευση των εκπροσώπων των Συνδέσμων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Αττικής και Θεσσαλονίκης όπως προέκυψε από συνάντηση που είχαν με το γενικό γραμματέα Εμπορίου, κ. Στ. Κομνηνό. Η τιμή διαμορφώνεται με βάση τις σημερινές τιμές διυλιστηρίου (0,46 ευρώ έως 0,47 ευρώ ανά λίτρο). Αντίστοιχα, κατά την έναρξη της περιόδου 2009, η τιμή πώλησης κυμαινόταν σε 0,524 ευρώ το λίτρο, όταν οι τιμές διυλιστηρίου κυμαίνονταν στα 0,36 ευρώ το λίτρο, ο δε ΦΠΑ ανερχόταν σε 19% έναντι 23% φέτος.

Μετ’ εμποδίων η διανομή πετρελαίου

Μετ’ εμποδίων θα διανέμεται το πετρέλαιο θέρμανσης από την Παρασκευή σε εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, που θα το προμηθεύονται όπως όλα δείχνουν από τις μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν ιδιόκτητα πρατήρια. Πρατηριούχοι και έμποροι αρνούνται, δηλώνουν να προκαταβάλλουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου μέσω του συστήματος Ήφαιστος. Όπως υποστηρίζουν το υπουργείο Οικονομικών χρωστά από πέρυσι σημαντικά ποσά επιστροφών σε αρκετά πρατήρια.

Σε ορισμένα βενζινάδικα η οφειλή από την επιστροφή του φόρου ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων- Εμπόρων καυσίμων.

Δεν μπορεί να συνεχισθεί το καθεστώς της προκαταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τους πρατηριούχους, δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης.

Αν στην αρχή του χρόνου ένας πρατηριούχος για την αγορά 10.000 λίτρων, πλήρωσε 11.000 ευρώ, όσο δηλαδή κόστιζε το πετρέλαιο κίνησης, το πούλησε όμως προς 7.000 ευρώ, το ποσό που έπρεπε να του επιστραφεί είναι 4.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει το ισχύον πλαίσιο. Και υποστηρίζει ότι πολλοί πρατηριούχοι, δεν πήραν επιστροφές γιατί έγινε συμψηφισμός με παλαιότερες οφειλές που είχαν προς το δημόσιο.

Στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας με τον Στέφανο Κομνηνό δεσμεύτηκαν ότι θα πωλούν το πετρέλαιο από την Παρασκευή προς 67 λεπτά το λίτρο από 52 με 53 λεπτά που ήταν πέρυσι η τιμή εκκίνησης δηλαδή έως και έως και 28% ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι.

Πετρέλαιο θέρμανσης, φέτος 67 -70λ/λίτρο , πέρυσι 52 -54λ/λίτρο, αύξηση 26% -28%

Το στοίχημα τώρα για την κυβέρνηση είναι, αυστηρότεροι και αποδοτικότεροι έλεγχοι σε όλα το στάδια εμπορίας, διακίνησης και διάθεσης των καυσίμων . Μάλιστα το βάρος θα πέσει στην συγκράτηση των τιμών με θεσμικές παρεμβάσεις για την λειτουργία του ανταγωνισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *