Επικαιρότητα

Εμπλοκή στις συζητήσεις με την Τρόικα

Σκληρές διαπραγματεύσεις και μαραθώνιοι συσκέψεων μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας για την αύξηση των εσόδων και τη δραστική περικοπή των δαπανών στο Δημόσιο, με αιχμή του δόρατος τις ΔΕΚΟ και ειδικότερα τα ζητήματα των κλαδικών συμβάσεων και των μετατάξεων.

Η γ’ δόση των 9 δισ. ευρώ θεωρείται δεδομένη, οι δανειστές όμως θέτουν προϋπόθεση για την δ’ δόση την Άνοιξη, οριστικές αποφάσεις και αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Την Κυριακή ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Λουκά Παπαδήμο ενώ σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών περνά το κατώφλι του Προέδρου Μεγάρου για να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια, για την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας.

Εξάλλου δε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), για την πορεία υλοποίησης του τριετούς προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Λόγω των συνεχιζόμενων, και εντός του Σαββατοκύριακου, συζητήσεων, για τη διευκρίνιση ορισμένων τεχνικών θεμάτων, η συνέντευξη αναβάλλεται για την Τρίτη το πρωί.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν πως πρέπει να θεωρείται δεδομένη η θετική αξιολόγηση για την γ’ δόση των 9 δισ. ευρώ και προσθέτουν πως τίθενται ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδηλωθεί η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας, για εθνική συνεννόηση στο φλέγον θέμα της οικονομίας.

Διαδοχικές και έντονες διαβουλεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι επικεφαλής της τρόικας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα μέτρα αύξησης των εσόδων, η δραστική περικοπή των δαπανών στο Δημόσιο – με αιχμή τις ΔΕΚΟ, και οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Για την πορεία των συζητήσεων ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρουσία του συμβούλου του Πρωθυπουργού επί οικονομικών θεμάτων κ. Λουκά Παπαδήμου, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές.

Την Τρίτη οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για να δημοσιοποιήσουν τις διαπιστώσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού και στην οριστικοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Μάχη με το έλλειμμα

Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την οικονομία. Προτού αποχωρήσει από τη χώρα, η τρόικα θα μιλήσει για τα αποτελέσματα των αλλεπάλληλων επαφών που είχε με το οικονομικό επιτελείο στο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του προετοιμάζεται ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού και οριστικοποιεί το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το πλάνο για το 2011 έχει να κάνει με την αύξηση των εσόδων και την περιστολή των δαπανών.

Για τα ταμεία του κράτους θα εξευρεθούν:

  • 400 εκατ. ευρώ από την επιτάχυνση συλλογής προστίμων,
  • 300 εκατ. ευρώ από το νέο πλαίσιο για τις φορολογικές δίκες,
  • 200 εκατ. ευρώ από τη συλλογή οφειλών σε καθυστέρηση,
  • 300 εκατ. ευρώ από παλιές οφειλές ασφαλιστικών εισφορών,
  • 690 εκατ. ευρώ από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.
  • Στο επίκεντρο τίθενται οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς του δημοσίου και νοσοκομεία.

Το 2011 θα είναι έτος αποκρατικοποιήσεων με στόχο να μπει στα ταμεία του κράτους 1 δισ. ευρώ και να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων και δεκάδων υποδομών.

Ο δημόσιος τομέας είναι υπερτροφικός, μίζερος, δεν εξυπηρετεί τον πολίτη και, το κυριότερο, δεν υπάρχουν πλέον τα χρήματα να τον συντηρούμε” αναφέρει στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο στόχος -σύμφωνα και με τους επικεφαλής της τρόικα- είναι να μειωθεί δραστικά η κρατική χρηματοδότηση, είτε αυτή αφορά επιχορηγήσεις για μισθοδοσία και κάλυψη λειτουργικών αναγκών είτε επιδοτήσεις τιμών.

Η συνταγή της τρόικας περιορίζεται σε εισπρακτικά αποτελέσματα. Οδηγεί ασφαλώς σε συρρίκνωση της αγοράς και αποκηρύσσει εμμέσως πλην σαφώς την ανάπτυξη” σημειώνει ο ΛΑΟΣ.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *