Επικαιρότητα

Μέτρα για τη λαθρομετανάστευση ανακοίνωσε η κυβέρνηση

astinomia_mΔέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και την ασφάλεια αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των ποινών για τους δουλεμπόρους, αλλά και οργάνωση κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών και παραμονή τους εκεί έως 12 μήνες. Παράλληλα δημιουργείται Συντονιστική Επιτροπή μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων με στόχο τη λήψη και παρακολούθηση των αποφάσεων που κατά καιρούς έχουν ληφθεί, ενώ προωθείται η δημιουργία Τζαμιού στο Σχιστό και Μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική. Επίσης αποφασίστηκε η μετακίνηση του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της Αθήνας σε χώρους που έχει επιλέξει το Υπουργείο Υγείας.
Μετά το πέρας της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της.

Τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη εβδομάδα, πιέζοντας προς δύο κατευθύνσεις: την υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες και την άσκηση πίεσης σε χώρες που έχουν ήδη υπογράψει, ώστε να τηρήσουν τη συμφωνία (Τουρκία). Στόχος επίσης είναι να μετατραπεί η “Φρόντεξ” σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή

Ο Πρωθυπουργός απέστειλε σήμερα επιστολή στον αρμόδιο επίτροπο, επισημαίνοντας το θέμα και τονίζοντας ότι περιμένει να συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής και να περιληφθούν στοιχεία στα συμπεράσματα. Στην επιστολή ο κ. Καραμανλής ζητά από την ΕΕ να επιδιώξει τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής των λαθρομεταναστών με όλες τις χώρες από όπου προέρχονται.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ήδη το θέμα είχε συζητηθεί από την Πέμπτη, προ των εκλογών, στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και είπε πως η Ελλάδα από το 2005 και μετά πρωταγωνιστεί, μαζί με άλλες χώρες, στο ζήτημα αυτό ώστε να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και έτσι φθάσαμε, όπως είπε, το Σύμφωνο για τη μετανάτευση και το άσυλο.

Της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής προηγήθηκε ωριαία συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, κατά την οποία συζητήθηκε εκτός από την λαθρομετανάστευση και το θέμα της ασφάλειας των πολιτών.

“Η δημόσια τάξη και η ασφάλεια αποτελούν άμεση, μόνιμη και κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος αναφερόμενος στην κυβερνητική επιτροπή και έκανε λόγο για έκρηξη του φαινομένου, με τριπλασιασμό του αριθμού των λαθρομεταναστών που έχουν έρθει στη χώρα μας από το 2005 λέγοντας πως η κοινωνία μας έχει τα όρια και της αντοχές της.

Ο κ. Αντώναρος είπε ότι στόχος είναι να ανακοπεί η ροή των λαθρομεταναστών και να επαναπατριστούν όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Σ’ ό,τι αφορά στην Τουρκία τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι έχει υπογράψει πρωτόκολλο επανεισδοχής το 2001 μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίνεται με τον τρόπο που θα έπρεπε και σημείωσε:

“Δεν μπορεί η Τουρκία να θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και να μην εφαρμόζει συμφωνίες που έχει συνάψει με άλλες χώρες”.

Τέλος για τις συμπλοκές που γίνονται σε περιοχές της Αθήνας, είπε ότι δεν πρέπει να θίγεται η αξιοπρέπεια κανενός, αλλά ούτε και τα δικαιώματα των ίδιων των Ελλήνων πολιτών που ζουν με το δικό τους τόπο.

“Είμαστε κοινωνία ανοικτή, δεκτική στο ξένο στοιχείο, αλλά κοινωνία που θέλει να διατηρήσει και τα δικά της χαρακτηριστικά”, επεσήμανε και τόνισε πως η κυβέρνηση διαπίστωσε έγκαιρα το θέμα και έκανε όλες τις ενέργειες δια των συναρμοδίων υπουργείων.

Συνολικές λύσεις στο κομμάτι της παράνομης μετανάστευσης θα πρέπει να αναμένονται -σε επίπεδο Ε.Ε.- έως το τέλος Ιουλίου.


Αντιδράσεις

“Η κυβέρνηση ανακάλυψε το πρόβλημα μετά τις εκλογές και σέρνεται στο ζήτημα αυτό για λόγους επικοινωνίας και όχι ουσίας”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

“Η κυβέρνηση, αντί να εξαγγέλλει τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και την εφαρμογή ή τη σύναψη νέων απάνθρωπων και ανεφάρμοστων συμφωνιών επανεισδοχής, οφείλει και πρέπει να απελευθερώσει την έξοδο στους χιλιάδες μετανάστες προς τις χώρες της ΕΕ, όπως το επιθυμούν και να νομιμοποιήσει τους υπόλοιπους”, τόνισε το ΚΚΕ σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *