Κόσμος

Κήρυξη πανδημίας γρίπης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

gripia-germany-sΣτο “κόκκινο” ανέβασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το επίπεδο συναγερμού για το ξέσπασμα πανδημίας της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων. Ο ΠΟΥ έπειτα από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία ανέβασε στο 6, στην κορυφή της εξάβαθμης κλίμακας, το επίπεδο του συναγερμού, κηρύσσοντας πανδημία γρίπης, για πρώτη φορά έπειτα από σαράντα χρόνια. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται κατά τη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει η επικεφαλής του Οργανισμού αργότερα σήμερα. Ο ιός Η1Ν1, από τον περασμένο Απρίλιο που έκανε την εμφάνιση του στο Μεξικό έχει προσβάλει 27.737 ανθρώπους σε 74 χώρες, προκαλώντας 141 θανάτους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Στη χώρα μας καταγράφηκε σήμερα το 7ο κρούσμα, στο πρόσωπο μιας 28χρονης, που ήρθε πρόσφατα από τις ΗΠΑ. Η κατάστασή της, πάντως, δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι βρισκόμαστε πλέον “πάρα πολύ κοντά” στην πανδημία γρίπης και ότι πραγματοποιεί ήδη ενέργειες για την προετοιμασία των χωρών ενόψει του ενδεχομένου αυτού. Τελευταία φορά που είχε κηρυχθεί πανδημία ήταν το 1968 στο Χονγκ Κονγκ, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρήκαν το θάνατο.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη ήρθε σε επαφή με τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη γρίπη, προκειμένου να διαπιστώσει τι γίνεται με την εξάπλωση του ιού σε τοπικό επίπεδο.

Η πλέον ανησυχητική εικόνα εμφανίζεται στη Χιλή, όπου τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν από 411 που ήταν τη Δευτέρα, μέσα σε 48 ώρες σε 1.694. “Θερμές” εστίες εντοπίζονται σε Μ. Βρετανία, Αυστραλία και Ιαπωνία.

Ο ΠΟΥ ωστόσο είναι ιδιαίτερα προσεκτικός προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση αδικαιολόγητου πανικού, λαμβανομένης υπόψη και της χαμηλής σχετικά μολυσματικότητας του ιού, που είναι αντίστοιχη με αυτή της εποχικής γρίπης.

Η απόφαση του αποσκοπεί στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας από τις διάφορες χώρες προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *