Κόσμος

Ρίχνουν τα επιτόκια για να σταματήσουν την πτώση στα Χρηματιστήρια

Σε συντονισμένη μείωση των επιτοκίων κατά 0,50% προχώρησαν το μεσημέρι οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Σουηδίας, της Ελβετίας, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσφέροντας ανακούφιση στις χρηματιστηριακές αγορές, που σταδιακά περιορίζουν τις αρχικές μεγάλες απώλειές τους. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 1,50% από 2%, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το μείωσε στο 3,75% από 4,25% και η Τράπεζα της Αγγλίας στο 4,5% από 5%. Η τράπεζα της Κίνας εντάχθηκε στην προσπάθεια αυτή, ανακοινώνοντας μείωση των επιτοκίων από αύριο, Πέμπτη.
Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τις συντονισμένες προσπάθειες των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου να μειώσουν τα επιτόκιά τους για να εμποδίσουν μια κατάρρευση των διεθνών χρηματαγορών, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές “σημαντικές και χρήσιμες”. Η συντονισμένη μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί να βοηθήσει στην “αποκατάσταση της εμπιστοσύνης” του κόσμου, σημείωσε παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη θα συναντηθούν σύντομα για να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ανέφερε ότι συζήτησε το ενδεχόμενο αυτό σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τζωρτζ Μπους, χθες, Τρίτη.


Επιμένουν πτωτικά

Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, παρά τη συντονισμένη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.512,01 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 4,31%.

Σταδιακή ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την κατακόρυφη πτώση που κατέγραφαν το πρωί. Οι χρηματαγορές του Λονδίνου, του Παρισιού και της Φρανκφούρτης εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικές απώλειες πάνω από 4% .

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 υποχωρούσε τις πρωινές ώρες κατά 7,82% , παρά την ανακοίνωση της εφαρμογής σχεδίου διάσωσης του τραπεζικού συστήματος από τη βρετανική κυβέρνηση. Σε ελεύθερη πτώση βρισκόταν το πρωί και το χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 υποχωρούσε κατά 8,18%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από το Δεκέμβριο 2003. Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έπεσε κάτω από το όριο των 5.000 μονάδων, για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2005, υποχωρώντας κατά 6,32%.

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν και πάλι τα δυο χρηματιστήρια της Μόσχας με αποτέλεσμα, μισή ώρα μετά το άνοιγμά τους να διακοπούν οι συναλλαγές.

Σαφή άνοδο σημείωσε το ευρώ, η ισοτιμία του οποίου με το δολάριο ξεπέρασε το όριο του 1,37 δολαρίου γύρω στις 14:30 ώρα Ελλάδος, μετά τη συντονισμένη ενέργεια μεγάλων κεντρικών τραπεζών για τη μείωση των επιτοκίων.

Υποχώρηση περίπου 2 δολάρια το βαρέλι παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και βρίσκεται κοντά στα 88 δολάρια το βαρέλι, καθώς δεν μπόρεσε να διατηρήσει την ενίσχυση που παρουσίαζε μετά την έκτακτη απόφαση για μείωση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε το απόγευμα πτώση 1,86 δολαρίων και εμπορευόταν στα 88,20 δολάρια το βαρέλι.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 1,02 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 83,64 δολάρια το βαρέλι.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με πτώση σήμερα, παρά τη συντονισμένη δράση πολλών μεγάλων τραπεζών. Κατά το άνοιγμα, ο Dow Jones έχανε 2,12% και ο Nasdaq 2,52%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες από την “μαύρη Δευτέρα” του 1987 έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei έχασε 9,38% . Η πτώση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και ξεπερνά -σε απώλειες μονάδων και ποσοστού- αυτήν την 12ης Σεπτεμβρίου 2001, της επομένης των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, όταν ο Nikkei είχε υποχωρήσει κατά 6,72%. Άνω του 10% απώλεσε το χρηματιστήριο της Ινδονησίας, όπου νωρίς το μεσημέρι διακόπηκαν οι συναλλαγές. Κατακόρυφη πτώση και στις άλλες ασιατικές χρηματαγορές: Άνω του 5% η πτώση σε Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη.

Η τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη για 16η συνεχόμενη φορά διοχετεύοντας στην αγορά 2 δισ. γιεν, ενώ η τράπεζα της Αυστραλίας διοχέτευσε 1,21 δισ. δολάρια στις εμπορικές τράπεζες.

Βρετανικό σχέδιο διάσωσης των τραπεζών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε το πρωί, σε κοινή συνέντευξη με τον υπουργό Οικονομίας, Άλιστερ Ντάρλινγκ ότι “κάλεσε” τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υιοθετήσουν ένα “ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης” του τραπεζικού συστήματος και τόνισε ότι είχε νωρίτερα σήμερα επικοινωνία για το θέμα αυτό με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Μπράουν μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση ενός ευρέως σχεδίου διάσωσης του τραπεζικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 200 δισεκατομμυρίων στερλινών (260 δις ευρώ) και ανακεφαλαιοποίηση ύψους μέχρι 50 δισεκατομμυρίων στερλινών, που ισοδυναμεί με μερική εθνικοποίηση.

Οι οκτώ τράπεζες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι η Abbey, που ανήκει στην ισπανική Santander, η Barklays, η HBOS που βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της από την Lloyds TSB, η HSBC, η Lloyds TSB, η Nationwide Building Society, η Royal Bank of Scotland και η Standard Chartered.

Υπέρ της εθνικοποίησης ο Φερχόιγκεν

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη βιομηχανία, Γκίντερ Φερχόιγκεν υπεραμύνθηκε σήμερα της εθνικοποίησης των τραπεζών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

“Μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης μιας τράπεζας, δεν θα απέκλεια ουδεμία μέθοδο, όσο αντισυμβατική κι αν είναι, ακόμη και την εθνικοποίηση ,αν αποτελούσε τη μόνη λύση για την αποτροπή της κατάρρευσης” τόνισε ο Φερχόιγκεν σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα “Hannoversche Allgemeine Zeitung”.

Ο Φερχόιγκεν εξέφρασε πάντως την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια εγκατάλειψης της νομισματικής πειθαρχίας που επιβάλει το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας. “Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο το ευρώ” τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

“Η Ουγγαρία θα εγγυηθεί την απεριόριστη προστασία των τραπεζικών καταθέσεων όπως η Αυστρία και η Γερμανία”, ανακοίνωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Γιάνος Βέρες ύστερα από μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας.

Η ιταλική κυβέρνηση θα υιοθετήσει “έκτακτα μέτρα για να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τραπεζών και των καταθέσεων” σε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί απόψε, αναφέρεται σε επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *