Κόσμος

Σερβία: Στους δρόμους κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η μεγάλη συγκέντρωση Σέρβων πολιτών στο Βελιγράδι οι οποίοι διαδηλώνουν κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το οποίο θεωρούν κοιτίδα της ιστορίας του σερβικού έθνους. Η διαδήλωση οργανώνεται από την σερβική ηγεσία με σύνθημα “το Κόσοβο είναι η Σερβία”. Συμμετέχουν περίπου 200.000 διαδηλωτές με σερβικές σημαίες και συνθήματα όπως “το Κόσοβο είναι Σερβία” και “δεν παραδίδουμε το Κόσοβο”. “Όσο υπάρχει ζωή στη Σερβία, το Κόσοβο θα είναι Σερβία”, τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα στη διάρκεια της ομιλίας του, ενώ ο εθνικιστής ηγέτης, Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε: “Μην παίζετε με την υπομονή του σερβικού λαού. Μη μας προκαλείτε. Θα κατεβούμε στο Κόσοβο”. Σε επιφυλακή βρίσκεται η αστυνομία, μπροστά και στην παρουσία ομάδας νεαρών, που βρίσκεται σε κατάσταση μέθης. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα και Σέρβοι βετεράνοι πολέμου, σε φυλάκιο μεταξύ Κόσοβου και Σερβίας. Οι διαδηλωτές πετροβόλησαν άνδρες των δυνάμεων αποκαταστάσεως της τάξεως του Κοσόβου και πυρπόλησαν ελαστικά αυτοκινήτου.

Επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Σέρβοι διαδηλωτές, επιχείρησαν σήμερα να μπουν στο κτίριο όπου στεγάζεται η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, κάτω από τις επιδοκιμασίες ομοϊδεατών τους. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα παράθυρα του κτιρίου και προκάλεσαν φθορές, ενώ η αστυνομία δεν βρισκόταν εκεί για την προστασία του κτιρίου. Η πρεσβεία έκλεισε για λόγους ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πυκνοί καπνοί συνεχίζουν να βγαίνουν από το κτίριο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τις σερβικές αρχές προστασία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι μετά από το επεισόδιο με διαδηλωτές που έβαλαν φωτιά. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ: “Μια ομάδα σέρβων διαδηλωτών εισέβαλε σε τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας, εκεί όπου στεγάζεται το προξενικό τμήμα. Η εισβολή έγινε πολλές ώρες μετά το κλείσιμο του προξενικού γραφείου και έτσι δε βρίσκονταν υπάλληλοι μέσα”.

Ομιλίες και πορεία

Μετά τις ομιλίες, το πλήθος θα κατευθυνθεί προς τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα για μια “προσευχή για το Κόσοβο” με την ηγεσία του κλήρου της ορθόδοξης σερβικής εκκλησίας.

Οι κρατικές εταιρείες των σιδηροδρόμων και των λεωφορείων μεταφέρουν σήμερα δωρεάν από διάφορες πόλεις της Σερβίας τους διαδηλωτές στη συγκέντρωση, για την οποία οι οργανωτές ελπίζουν ότι θα είναι ιστορικών διαστάσεων.

Ο Βόιλσαβ Κοστούνιτσα έχει δηλώσει ότι η συγκέντρωση του Βελιγραδίου θα είναι η πρώτη μιας σειράς διαδηλώσεων που θα οργανωθούν σε άλλες πόλεις της Σερβίας.

Η σερβική ηγεσία έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κάθε παρεκτροπής κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδήλωσης. “Τα μόνα επιχειρήματα που μας δίνουν το δικαίωμα να υπερασπισθούμε το Κόσοβό μας είναι η ειρήνη και οι λογικές ενέργειες”, είπε ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς.

Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο των δικαστηρίων, στην πόλη Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί Σέρβοι, πρώην δικαστικοί υπάλληλοι, ζητώντας πίσω τις θέσεις εργασίας, που αναγκάστηκαν – σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν – να αφήσουν το 1999 (σ.σ. τότε το Κόσοβο τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ)

Οι διαδηλωτές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις σε καθημερινή βάση, έως ότου ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Τάντιτς: “Δεν θα αναγνωρίσουμε το Κόσοβο”

Το Βελιγράδι πρέπει να συνομιλήσει με την Πρίστινα προκειμένου να βρεθεί μια λύση επικοινωνίας ακόμη και μόνο για να προστατεύσει τους πολίτες του, δήλωσε, σήμερα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Σέρβο ομόλογό του, Μπόρις Τάντιτς, στο Βουκουρέστι.

Ο κ. Μπασέσκου σημείωσε, ωστόσο, πως η Σερβία θα πρέπει να αποφύγει την αυτοαπομόνωση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι έτοιμες να μιλήσουν στο Βελιγράδι.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος συμβούλευσε, επίσης, τη Σερβία να επιταχύνει το ρυθμό των προσπαθειών που καταβάλλει για ένταξη στην “ευρωπαϊκή οικογένεια”, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρόεδρος, τόνισε ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου αλλα ούτε και θα παραιτηθεί από το ευρωπαϊκό της μέλλον.

“Η Σερβία δεν θα επιλέξει το δρόμο της αυτο-απομόνωσης”, πρόσθεσε, έσπευσε όμως να τονίσει ότι επιμένει στον “περιορισμό της διπλωματικής συνεργασίας με τις χώρες που θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο”.

Ο Σέρβος πρόεδρος κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι αποκλείει κάθε περίπτωση στρατιωτικής λύσης του προβλήματος.

Συνολικά εννέα χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μετά και την πρόσφατη απόφαση του Λουξεμβούργου) αναγνώρισαν το Κόσοβο, πέντε έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους και τρείς ( Ισπανία, Κύπρος και Ρουμανία) έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα την αναγνωρίσουν προ το παρόν.
Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Σερβία: Στους δρόμους κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

  • 3ekinontas thelo na pw pws exete ena poli wraio site paidia.

    Gia to Kosobo twra, pisteuw pws oti kai na kanei h Serbia kai h Rwsia den tha alla3ei tipota. Oles sxedon h xwres tis Eurwphs einai me to meros tou Kosobou MAZI me tin AMERIKH. Kai auto einai to pio simantiko lathos kata tin gnwmi mou, pou kanoun oi Eurwpaikes xwres, giati h Ameriki thelei na dixasei kai na apodunamwsei, na diaspsasei tin Enwmenh Eurwph.

    Auta eixa na pw euristw.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *