Επικαιρότητα

Ντόρα Μπακογιάννη: Βέτο αν δεν συμφωνήσουμε

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό παρασκήνιο σε Αθήνα, Σκόπια και ΟΗΕ επί των προτάσεων Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων. Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε για πρόταση Νίμιτς και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η νέα πρόταση παρέχει τη δυνατότητα για επί μέρους και ουσιαστική διαπραγμάτευση τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Στα Σκόπια συνέρχονται σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί για να τοποθετηθούν στη νέα πρόταση. Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δημοσίευση του κειμένου της συμβιβαστικής πρότασης του Αμερικανού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος όσο και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος καταδίκασαν τη διαρροή, ενώ έντονη κριτική κατά του Υπουργείου Εξωτερικών άσκησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Ενημέρωση της Επιτροπής της Βουλής

Η Υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής

Η νέα πρόταση παρέχει τη δυνατότητα για επί μέρους και ουσιαστική διαπραγμάτευση τόνισε η κ. Μπακογιάννη προσθέτοντας όμως ότι στο κείμενο υπάρχουν και σημεία που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά ως έχουν άλλα που χρήζουν αποσαφήνισης και άλλα που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά υπό προϋποθέσεις.

Η όποια πρόταση δεν είναι τελική θα υποστεί τη βάσανο της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει και εργάζεται για μια λύση βιώσιμη που πρέπει να είναι πρακτική, λειτουργική και εφαρμόσιμη.

Έχει έλθει η ώρα να λύσουμε αυτό το πρόβλημα οριστικά, τόνισε η Υπουργός εξωτερικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι και η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανταποκριθεί.

Παράλληλα έστειλε και μήνυμα στη γείτονα λέγοντας ότι η μη επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης σημαίνει μη πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, τόνισε ότι το κόμμα του λέει όχι στη διπλή ονομασία, και θα υποστηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης να πάει ακόμα και στο βέτο.

Υπέρ της διπλής ονομασίας με γεωγραφικά κριτήρια, τάχθηκε το ΚΚΕ με τον Σπύρο Χαλβατζή να τονίζει ότι το κύριο ζήτημα δεν είναι το όνομα αλλά η διασφάλιση των συνόρων.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Θόδωρος Δρίτσας είπε ότι στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας, ενώ από το ΛΑΟΣ ο Κώστας Αϊβαλιώτης τάχθηκε κατά της συνθέτης και της διπλής ονομασίας και ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα.

Το μεσημέρι η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Δημήτρη Σιούφα.

Προσερχόμενη στο γραφείο του κ. Σιούφα κι απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η κα Μπακογιάννη είπε ότι αισθάνεται ως …αθλήτρια που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο κ. Σιούφας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κα Μπακογιάννη θα πετύχει.

“Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σ’ αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση με στόχο να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα θέσει υπό την έγκριση του λαού καθ’ οιονδήποτε τρόπο την απόφασή της, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι ισχύει η χθεσινή απάντησή του στα περί δημοψηφίσματος και τόνισε ότι η κυβέρνηση εξελέγη για να χειριστεί θέματα είτε εσωτερικής είτε εξωτερικής πολιτικής.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια

Στα Σκόπια συνεδριάζουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί υπό την προεδρία του προέδρου της χώρας, κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, για να αποφασίσει την απάντησή της πρόταση Νίμιτς.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, πάντως δήλωσε ανυποχώρητος στο θέμα της ονομασίας, ακόμη και αν αυτό – όπως αναφέρει- σημαίνει τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος.

Χθες, ο κ. Γκρουέφσκι δήλωσε ότι το αργότερο σε 48 ώρες, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών παραγόντων της χώρας, τα επίσημα Σκόπια θα διαμορφώσουν μία καταρχήν θέση για την πρόταση του κ. Νίμιτς.

Καταδίκασαν τη διαρροή

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε η διαρροή του κειμένου της πρότασης Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Το κείμενο δημοσιεύει αυτούσιο η εφημερίδα “Το Βήμα” και περιλαμβάνει πέντε εκδοχές για την επίσημη διεθνή ονομασία της γειτονικής χώρας που θα χρησιμοποιείται σε πολυμερείς συνθήκες, συμβάσεις και συμφωνίες, διαβατήρια και σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασαν τη διαρροή του εγγράφου στον Τύπο ενώ το ΠΑΣΟΚ μιλά για “απαράδεκτη πρακτική”.

“Η κυβέρνηση καταδικάζει τη διαρροή απ’ όπου και αν προέρχεται και δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική διαδικασία” απάντησε ο κ. Ρουσόπουλος σε σχετικές ερωτήσεις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία.

“Καταδικάζεται κάθετα οποιαδήποτε διαρροή εγγράφων, εμπιστευτικών και μη. Το μόνο κίνητρο τέτοιων διαρροών δεν μπορεί παρά να είναι η διαιώνιση του διαπραγματευτικού αδιεξόδου 17 χρόνων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Βλάπτεται έτσι, και υπονομεύεται η ίδια η διαπραγματευτική προσπάθεια, αλλά και η σταθερή επιδίωξη της χώρας μας να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα αυτό. “, δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Έντονη κριτική προς το Υπουργείο Εξωτερικών για τη διαρροή του κειμένου του κ. Νίμιτς άσκησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

Το κείμενο επιδόθηκε από την υπουργό Εξωτερικών προς τον κ. Παπανδρέου χθες για ανάγνωση στη διάρκεια της συνάντησής τους αλλά ζητήθηκε να της επιστραφεί την ίδια στιγμή για να μη διαρρεύσει και να τηρηθεί το εμπιστευτικό της διαπραγμάτευσης και το απόρρητο. Όταν δε δείχνεις εμπιστοσύνη στους θεσμικούς εκπροσώπους της πολιτείας και το ίδιο κείμενο διαρρέει την ιδία μέρα στον Τύπο αυτό μάλλον συνιστά μια απαράδεκτη πρακτική”, τόνισε ο κ. Αθανασάκης.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *