Επικαιρότητα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 1.800 οικογενειακές επιχειρήσεις

anergia53Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται 1.800 πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που απασχολούν κατά μέσο όρο έως 3 άτομα σύμφωνα με έρευνα της VPRC, αφού τόσο η κρίση, όσο και η έλλειψη ρευστού στην αγορά τους έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητάς, ενώ με την αγωνία της επόμενης ημέρας ζουν οι εργαζόμενοι. Καθοριστική στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης είναι και η διοχέτευση στην αγορά ρευστού μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, προκαλώντας την αντίδραση επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κρίση έχει χτυπήσει 8 στις 10 επιχειρήσεις που πνίγονται από την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας (81%) και την καθίζηση των κερδών (82% ) και των πωλήσεων (80%).

Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για να τρέξει και το δεύτερο πακέτο του ταμείου εγγυοδοσίας προκειμένου να ανασάνουν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι ζητούν οι έμποροι την ώρα που η καθαρή ροη χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις έπεσε στα 48 εκατ ευρώ. Η εκταμίευση προς επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο του 2008 άγγιξε το 18,7%, τον Ιανουάριο του 2009 το17,2% και τον Φεβρουάριο 15,3% .

Σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις είδαν τις πωλήσεις τους να κάνουν βουτιά 54% μέσα 54% σε ένα χρόνο .

Αντιμέτωποι με μειώσεις ήμερων και ωρών εργασίας , διαθεσιμότητες, και υποχρεωτικές άδειες βρίσκονται τώρα οι εργαζόμενοι την ώρα που το 27% των μικρών καταστημάτων θεωρούν αναπόφευκτες τις συνέπειες στον προσωπικό.

Ωστόσο ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται σε σύγχυση ως προς τη λήψη μέτρων για την έξοδο από την κρίση, με το 45% των εμπόρων να δηλώνει ότι θα πάρει μετρά και το 44% να λέει ότι δεν θα λάβει.

ΕΣΕΕ

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους δημιουργεί αυτή η κατάσταση, οι έμποροι σκέφτονται να προβούν σε τακτικές μείωσης του ποσοστού κέδρους τους, ώστε να αποφύγουν την απειλή του “λουκέτου”.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Αρμενάκης ζήτησε με έμφαση από την κυβέρνηση ”λιγότερες συζητήσεις και περισσότερες αποφάσεις”.

Οι αυξήσεις στους μισθούς θα καταβληθούν κανονικά υποστήριξε ο πρόεδρος αναφερόμενος στην φημολογία περί αλλαγών λόγω κρίσης τονίζοντας: ”γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι, οι Κοινωνικοί Εταίροι πέρσι, αποφάσισαν την αύξηση, από 1/5/2009 κατά 5,5% των κατωτάτων μισθών με στόχο την ενίσχυση των αμειβομένων με αυτόν, ούτως ώστε να έρθουν να φτάσουν στο επίπεδο του μέσου Ευρωπαϊκού μισθού. Να είσαστε σίγουροι ότι, αν συζητούσαμε με τα σημερινά δεδομένα το 5,5 % δεν θα υπήρχε. Όμως κανένας δεν μπορεί να πει ότι σήμερα δεν θα εφαρμοστεί το 5,5 % “.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε για μια ακόμη φορά την να ξεκινήσει η ροή στην αγορά των χρημάτων από το πακέτο των 28 δισ που πήραν οι τράπεζες. ”Όλο παρατάσεις παίρνουνε. Έχουμε φτάσει στον Μάιο για να μπούνε μέσα στο πακέτο. Ας τους κόψουμε λοιπόν μόνο 500 εκατομμύρια από το πακέτο αυτό και ας τα δώσουμε εκεί που υπάρχει αυτήν την στιγμή ανάγκη. Ένα τέτοιο ποσόν θα βοηθήσει και άλλες 50 χιλιάδες μικρές ελληνικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την δυσκολία στην οποία βρίσκονται σήμερα”.

Οχτώ μήνες έως 5 χρόνια φυλάκιση είναι ο πέλεκυς για όσους μετέχουν σε καρτέλ σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο η Επιτροπή απαλλάσσεται από τις υποθέσεις μικρής βαρύτητας και επικεντρώνεται πλέον στις αυτεπάγγελτες έρευνες στους κλάδους της οικονομίας.

Από το 2004 η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει επιβάλλει πρόστιμα ύψους 245 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *