Επικαιρότητα

Σταύρος Θεοδωράκης:Εμείς δεν είμαστε ο αναπληρωματικός παίκτης, είμαστε οι πρωταγωνιστές

Theodorakis1

Την Κρήτη επέλεξε ο Σταύρος Θεοδωράκης, για να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του Ποταμιού. Στα Χανιά, τον τόπο καταγωγής του, κάλεσε τους Κρητικούς να πάρουν μαζί του το ρίσκο, και πρόσθεσε πως «εμείς δεν είμαστε ο αναπληρωματικός παίκτης, είμαστε οι πρωταγωνιστές».

Μιλώντας στο Δημοτικό Κήπο των Χανίων, ο κ. Θεοδωράκης εξήγησε τους λόγους που τον έκαναν να κατέβει στην πολιτική, παρουσίασε τις θέσεις της πολιτικής του πλατφόρμας, και, αναφερόμενος στα ονόματα που θα αποτελέσουν το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές, τόνισε πως αυτά θα ανακοινωθούν σε λίγες  ημέρες.

«Έχουμε μια ξεκάθαρη πρόταση για τα υπόλοιπα κόμματα: Να σκίσουν τα προγράμματα τους και να καθίσουν με αυτούς που θα επιλέξει ο κόσμος μετά τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές και να φτιάξουν ένα πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, θα πρέπει «να βρούμε τις 30 λύσεις στα 30 προβλήματα που έχουμε. Λέει κάποιος τις αριστερές ή τις δεξιές λύσεις; Όταν φώναξαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο να αφήσει την Κρητική Πολιτεία και να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας και να τη σώσει από την ανυποληψία και τα χρέη, τον φώναξαν ως αριστερό ή ως δεξιό; Η χώρα δεν έχει αυτή τη στιγμή κανέναν Ελευθέριο Βενιζέλο. Αλλά πολλούς Λευτέρηδες που είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με ρεαλισμό και επαναστατικότητα».

Ερωτηθείς από πολίτη ότι «Το Ποτάμι» προέκυψε μετά την αποτυχία της «Ελιάς» ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε: «Όσοι με ξέρουν, και με ξέρουν πολλοί από εδώ, μπορεί να αντιληφθούν ότι έχω πολλά ελαττώματα. Είμαι πολύ εγωιστής ας πούμε. Αλλά δεν είμαι ο άνθρωπος που θα του πουν τι θα κάνει. Δεν έχει συμβεί ποτέ και δεν θα συμβεί ποτέ. Οι άλλες προσπάθειες είναι καλό να γίνουν. Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει. Δεν είναι η πολιτική κλειστό club. Αλλά εμείς δεν είμαστε οι αναπληρωματικοί. Είμαστε οι πρωταγωνιστές».

Αναφερόμενος στους δημόσιους υπαλλήλους και τη μονιμότητα, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε πως «στη ζωή μου δεν είμαι ούτε με το μαύρο, ούτε με το άσπρο. Το ελληνικό δημόσιο αναλογικά με τον πληθυσμό δεν είναι μεγάλο. Είναι αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό. Αυτό που χρειάζεται είναι αξιολόγηση και αξιοκρατία».

Σε ό,τι αφορά το χρέος και τις διαπραγματεύσεις γι’ αυτό, τόνισε πως το χρέος της χώρας είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. «Αυτό πρέπει να το θέσουμε στην Ευρώπη, γιατί το ποσό του χρέους έχει μεταφερθεί στα κράτη, στις κοινωνίες των εταίρων μας. Η Ευρώπη πρέπει να δει πως έχουμε μπει σε τροχιά ανάπτυξης κι όταν είμαστε στα πόδια μας τότε να κάνει μια τολμηρή προσπάθεια για να μας βοηθήσει».

Ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στις κατηγορίες που του απευθύνουν ότι είναι «μπροστινός» πολιτικών προσώπων. Όπως είπε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κυνηγούν μάγισσες το τελευταίο διάστημα και δεν δέχονται πως υπάρχει κόσμος που θέλει να ασχοληθεί. «Και το χειρότερο είναι πως τα λένε αυτά άνθρωποι που δεν έχουν πάει ποτέ για το μεροκάματο. Είμαι ένας άνθρωπος που δουλεύει από τα 16 του», τόνισε.

Αναφέρθηκε και στην ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα, είναι ένα κουβάρι με προβλήματα που έγινε μπάλα και μας κρατάει χαμηλά και πρόσθεσε πως δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με λαούς της Ευρώπης που θα ενοχληθούν με μια τέτοια πολιτική.

Ο δημοσιογράφος έκανε μια αναφορά και στις γερμανικές αποζημιώσεις, για τις οποίες εκτίμησε πως γίνεται ένα μεγάλο παιχνίδι. «Ο καθένας λέει και από μια ιστορία», υπογράμμισε, και πρόσθεσε: Μπορούμε να πείσουμε για το Κατοχικό δάνειο, ακόμη και Γερμανοί το δέχονται αυτό. Το ύψος θα προκύψει από τον σεβασμό των αναλογιών, υπάρχει μια σειρά από μαθηματικούς τύπους και αναλογίες που το οριοθετούν. Πρέπει να επιστραφούν οι θησαυροί που έφυγαν από τη χώρα κατά την Κατοχή. Τέλος, πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις σε οικογένειες που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία του 1960.

Όπως είπε, για την προσπάθειά του έχει θέσει ως όριο τα οχτώ χρόνια. «Τότε θα γυρίσω στην Κρήτη να καλλιεργήσω, γιατί μάλλον τότε δεν θα υπάρχουν δουλειές για μένα στην Αθήνα. Η πολιτική ζωή του τόπου δεν πρέπει να διαφεντεύεται από κανέναν», ανέφερε.

[Σε συνεργασία με το EKLOGIKA]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *