Επικαιρότητα

Στερνό αντίο στον Ευγένιο Σπαθάρη

spatharis22Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο κορυφαίος του θεάτρου σκιών, ο Ευγένιος Σπαθάρης, που έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλλει στο νεκροταφείο Αμαρουσίου και η κηδεία έγινε δημοσία δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αμαρουσίου.

Από τις 10:00 το πρωί η σωρός του είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο “Σπαθάρειο Μουσείο”, και εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να πουν το ύστατο χαίρε, στον Ευγένιο Σπαθάρη.

Ο κορυφαίος καραγκιοζοπαίχτης και δάσκαλος, Ευγένιος Σπαθάρης, έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, υποκύπτοντας στις βαρύτατες εγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη από πτώση στη διάρκεια εκδήλωσης την περασμένη εβδομάδα στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Γεννημένος στην Κηφισιά, γαλουχήθηκε στην ελληνική λαϊκή παράδοση μέσα από την τέχνη του πατέρα του, Σωτήρη, την οποία λάτρεψε και ακολούθησε.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1942, και πραγματοποίησε αμέτρητες παραστάσεις για τον ελληνικό λαό, στον οποίο ανήκει ο Καραγκιόζης του.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Cp94kakpq3s[/youtube]

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου αποφάσισε να ονομάσει προς τιμήν του κάποια πλατεία ή δρόμο της πόλης, να θεσμοθετήσει ειδικο βραβείο Θεατρικής Τέχνης και Ζωγραφικής Τέχνης και Πολιτισμού, να διοργανώσει ειδική έκθεση για τα έργα του Ευγένιου Σπαθάρη, ώστε να αναδειχθεί η τέχνη του στη ζωγραφική, στην οποία είχε στραφεί με αφοσίωση τα τελευταία χρόνια και να μεριμνήσει για την έκδοση λευκώματος με θέμα το έργο και τη ζωή του.

Τέλος, αποφασίστηκε το οίκημα του κληροδοτήματος Λουμίδη μετά την ανακαίνιση του να ονομαστεί Οικία Ευγένιου Σπαθάρη – Σπαθάρειο Μουσείο.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης, αγαπημένος μικρών και μεγάλων, ετάφη δίπλα στο μεγάλο Έλληνα Μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *