Επικαιρότητα

Σύνοδος ΝΑΤΟ:Ικανοποίηση στην Ελλάδα, απογοήτευση στα Σκόπια

“Στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών πολλοί παράγοντες έχουν δουλέψει σκληρά για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η Συμμαχία σημειώνει με λύπη ότι αυτές οι συνομιλίες δεν έχουν οδηγήσει σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Για αυτό το λόγο συμφωνήσαμε ότι μια πρόσκληση στην ΠΓΔΜ θα δοθεί τη στιγμή που μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα έχει επιτευχθεί. Ενθαρρύνουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση και περιμένουμε να καταλήξουν το ταχύτερο δυνατό”. Σε αυτήν την παράγραφο του τελικού κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συνοψίζεται το αποτέλεσμα των ελληνικών προσπαθειών όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σε δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δεν έκρυψε την ικανοποίηση της, καθώς το τελικό ανακοινωθέν δεν θέτει χρονοδιάγραμμα, ενώ η λύση περνά μέσα από τον ΟΗΕ και όχι από το ΝΑΤΟ. “Η Ελλάδα πέτυχε τους διπλωματικούς στόχους της. Είμαστε στο μέσον μιας πορείας με κατάληξη μια συμφωνία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση”, σημείωσε η Υπουργός Εξωτερικών και απηύθυνε μήνυμα φιλίας προς τα Σκόπια τονίζοντας ότι η Ελλάδα, επιθυμεί την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ, με προϋπόθεση όμως την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Την ίδια ώρα, απογοήτευση και σκεπτικισμός χαρακτηρίζουν το κλίμα στην πλευρά των Σκοπίων μετά τη μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ικανοποίηση από ελληνικής πλευράς

Όπως τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών, στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν μπορεί να υπάρξουν παρερμηνείες και δεν υπάρχουν χρονικά όρια για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας. Υπάρχει όμως ευχή για όσο το δυνατόν συντομότερη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας, ανέφερε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη .

Η Υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα προς το λαό της ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός τρέφει ειλικρινή και φιλικά αισθήματα απέναντί του. “Επιθυμούμε να δούμε τα Σκόπια να μπαίνουν στο ΝΑΤΟ, προϋπόθεση όμως, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη. Και πρόσθεσε ότι θα δουλέψουμε υπό τον κ. Νίμιτς και ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από τη γείτονα, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη εξήγησε ότι η χώρα μας δεν θέλει να επιβάλει ονομασία, αλλά μια συμφωνία σε ένα κοινώς αποδεκτό όνομα.

Εξηγώντας γιατί η χώρα μας απέρριψε την πρόταση των Αμερικανών για ένταξη της ΠΓΔΜ με την προσωρινή τους ονομασία, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι δεν ήταν μια πρόταση η οποία θα έλυνε το πρόβλημα, απλώς θα το κουκούλωνε και ακολούθως σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει την θέληση και το έχει δείξει να βοηθήσει την ένταξη της ΠΓΔΜ.

Σε ερώτηση εάν η χώρα μας ακολουθήσει την ίδια τακτική και το Σεπτέμβριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι η αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα: “Η περαιτέρω πολιτική μας θα είναι με την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα”.

“Σήμερα η Ελλάδα δεν ήταν μόνη. Είχαμε την υποστήριξη των κρατών-μελών. Το μήνυμα είναι καθαρό και καλεί τα Σκόπια να βρουν μια λύση με την Ελλάδα” δήλωσε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει πολιτικά και οικονομικά στη συνεργασία με την ΠΓΔΜ με στόχο την επίλυση του προβλήματος και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλό για την σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή.

Απογοήτευση στην ΠΓΔΜ

Με απογοήτευση έγινε αποδεκτή στα Σκόπια η είδηση ότι δεν θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, λόγω των ανεπίλυτων διαφορών με την Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας.

“Η Μακεδονία εκπλήρωσε όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά η υποψηφιότητά της μπλοκαρίστηκε από την Ελλάδα… Όλες οι χώρες υποστήριξαν την ένταξη της Μακεδονίας, με εξαίρεση την Ελλάδα “, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι , σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, στο Βουκουρέστι.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε πως “δυστυχώς, η Ενδιάμεση Συμφωνία παραβιάστηκε, γι’ αυτό και η κυβέρνηση (των Σκοπίων) θα πρέπει να επανεξετάσει αυτό το ζήτημα”.

Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, κατόπιν των εξελίξεων αποφάσισε να αναχωρήσει πριν την επίσημη λήξη της Συνόδου.”Η αντιπροσωπεία μας αποχωρεί από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, επειδή αισθανόμαστε ότι σήμερα θα πρέπει να είμαστε μαζί με το λαό μας. Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για ένα μικρό έθνος, που σε ποσοστό 90% στηρίζει την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Λυπόμαστε επειδή τιμωρηθήκαμε όχι γι’ αυτό που κάναμε αλλά γι’ αυτό που είμαστε”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ. Μιλόσοσκι.

“Απογοητευτήκαμε για την έλλειψη οράματος σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή. Λόγω των ελληνικών αντιρρήσεων, η σύνοδος του ΝΑΤΟ επέλεξε λιγότερη σταθερότητα στην περιοχή”, σημείωσε ο κ. Μιλόσοσκι και υποστήριξε πως “ο κίνδυνος της μελλοντικής αποσταθεροποίησης μπορεί τώρα να θεωρηθεί ως άμεση ευθύνη της ελληνικής στάσης”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξήρε τη στήριξη των ΗΠΑ και ιδιαίτερα του Αμερικανού προέδρου για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως “αυτό είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο στις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ της Μακεδονίας και των ΗΠΑ”.

Πριν την αποχώρηση τους, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε συνάντηση περίπου μίας ώρας με τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος -ο οποίος είχε καταστήσει σαφές ότι επιθυμούσε την άμεση ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ- εξέφρασε την λύπη του για τη μη ένταξη της ΠΓΔΜ, σημείωσε όμως χαρακτηριστικά ότι δεν θέλει να κατηγορήσει κανένα, ούτε να χρησιμοποιήσει σκληρά λόγια “για φίλους και συμμάχους” και πως “το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί γρήγορα.”


Στήριξη στις ελληνικές θέσεις

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι η Ελλάδα νομιμοποιείται να θέτει τις απαιτήσεις της στο ΝΑΤΟ, ότι η Γαλλία τής συμπαρίσταται και κατέληξε διατυπώνοντας την ευχή να λυθεί σύντομα το πρόβλημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ανάλογη συμπαράσταση προς την Ελλάδα επέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους και οι πρωθυπουργοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, έκανε λόγο για “καλά τεκμηριωμένες ελληνικές θέσεις”, διατυπώνοντας ανάλογη τοποθέτηση με εκείνη του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες , ο οποίος από χθες είχε δηλώσει τη στήριξή του προς την Ελλάδα.

Κατανόηση στις ελληνικές θέσεις επέδειξαν μεταξύ άλλων οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Βουλγαρίας, της Ισλανδίας της Ουγγαρίας, του Καναδά , οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να λυθεί το ταχύτερο δυνατό το πρόβλημα της ονομασίας, ενώ μάλλον επιφυλακτικότεροι ήταν οι εκπρόσωποι χωρών της Βαλτικής.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε και αυτός ότι αντιλαμβάνεται τις ελληνικές θέσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, αφού η πρόσκληση δεν σημαίνει αυτόματη ένταξη.

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Σύνοδος ΝΑΤΟ:Ικανοποίηση στην Ελλάδα, απογοήτευση στα Σκόπια

  • Greece must continue to stay firm on non – accession to NATO or to the European Union of FYROM unless there is a satisfactory solution to the naming of FYROM. Otherwise in due course Greece WILL risk losing its northern territory all the way to the Halkidiki peninsula, let alone suffer the continuing appropriation of its culture and history.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *