ΕκδηλώσειςΤΕΧΝΕΣ

“ΤΟ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ”, ΕΚΘΕΣΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ

Οι Γιορτές Φολεγάνδρου έχουν αναμφίβολα πια το δικό τους ενθουσιώδες κοινό που τις ακολουθεί πιστά: πεζοπορούν μέχρι ξεχασμένα παρεκκλήσια για μυσταγωγικά γλέντια μέσα στο μισοσκόταδο,αποτραβιούνται σε παραλίες ερημικές για πάρτι μέχρι το ξημέρωμα, σκαρφαλώνουν σε κορυφές βουνών για νυχτερινές μουσικές μέσα στη φολεγανδρινή εξοχή, τρυπώνουν σε σοκάκια και κυκλοφορούν σε πλατείες, επισκέπτονται εκθέσεις που αφηγούνται ιστορίες του τόπου και των ανθρώπων του και μαζεύονται το σούρουπο σε αυλίτσες για καλοκαιρινό σινεμά και Καραγκιόζη.

Φέτος όμως το φεστιβάλ της Φολεγάνδρου ταξιδεύει ακόμα πιο μακριά: προσπερνά πλανητικά νεφελώματα, νεογέννητα άστρα, λευκούς νάνους και supernova, επισκέπτεται μακρινούς γαλαξίες, περιπλανιέται στο χωροχρόνο ανάμεσα σε μαύρες τρύπες και φτάνει μέχρι τα όρια του Σύμπαντος: “Το πιο μακρύ ταξίδι”, η έκθεση αστρονομίας με αφορμή τα 50 χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου ανθρώπινου δορυφόρου στο διάστημα, του Spuntik, περιγράφει τον αγώνα του ανθρώπου να αντιληφθεί την ίδια του  την ύπαρξη μέσα από την κατανόηση του Σύμπαντος.

Εικόνες από κολοσσιαίες συγκρούσεις γαλαξιών, βίντεο – ντοκουμέντα από πτώσεις μετεωριτών πάνω στη Γη,  λήψεις από ανεμοστρόβιλους στην επιφάνεια του Άρη και από πρόσκρουση κομητών στην επιφάνεια του Δια, μυστηριακοί ήχοι από μακρινούς παλλόμενους αστέρες, εγκαταστάσεις και σχεδιαγράμματα αποτελούν το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης και της πρώτης και μοναδικής του είδους που διοργανώνεται στις Κυκλάδες.

Παράλληλα με την έκθεση έχουν διοργανωθεί νυχτερινές παρατηρήσεις του ουρανού: οι πιστοί της αστρονομίας, με τις οδηγίες, τα τηλεσκόπια και τον υπόλοιπο εξοπλισμό αστροφυσικών και μελών της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας θα εξορμήσουν στη νυχτερινή φολεγανδρινή ύπαιθρο για να παρατηρήσουν τους δακτύλιους του Κρόνου, τους δορυφόρους του Δία, τις φάσεις της Αφροδίτης τα νεφελώματα του Σκορπιού και να γνωρίσουν τα μυστήρια του καλοκαιρινού ουρανού της Φολεγάνδρου. 

Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη του Ευγενιδείου Ιδρύματος και εγκαινιάζει τις φετινές  Γιορτές Φολεγάνδρου, που για άλλη μια χρονιά θα μετατρέψουν το νησί σε ένα πλοίο της χαράς με μουσικές, θεάματα, γλέντια και καλή διάθεση.

www.mediadellarte.gr 
 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

 

Η πτώση μετεωρίτη το 1908 πάνω από το χωριό Tunguska της Σιβηρίας είχε ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση του δάσους και την καταγραφή σεισμικών δονήσεων μέχρι και 1000 χιλιόμετρα μακριά. Πιθανολογείται πως η ζωή στη Γη προήλθε από χημικά στοιχεία που μετέφερε ένας τέτοιος μετεωρίτης πέφτοντας στην επιφάνεια της Γης. Σήμερα όμως μελετώνται σχέδια για την αποτροπή ολικών καταστροφών από την πτώση μεγάλου μετεωρίτη στη Γη.

 

 

 

 

Αντίθετα με ότι πιστεύαμε παλιά, οι γαλαξιακές συγκρούσεις είναι πολύ διαδεδομένες στο Σύμπαν. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για συγκρούσεις των ίδιων των άστρων μεταξύ τους αλλά για συγχώνευση του μικρού γαλαξία μέσα στον μικρό. Ο δικός μας γαλαξίας αυτή τη στιγμή “καταπίνει” έναν μικρότερο γαλαξία που βρίσκεται προς τη μεριά του Τοξότη.

 

 

 

 

Στις 4 Οκτωβρίου 1957, 50 χρόνια πριν, σοβιετικός δορυφόρος Sputnik ήταν το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που εκτοξεύτηκε ποτέ στο διάστημα. Αν και με τα σημερινά δεδομένα ο εξοπλισμός του δορυφόρου (ένα θερμόμετρο, δυο ραδιοαναμεταδότες και μια μπαταρία!) ήταν εξαιρετικά φτωχός, ο Spuntik εγκαινίασε την εποχή των διαστημικών ταξιδιών.

 

 

 

 

Ο επίχρυσος δίσκος του Voyager περιέχει πληροφορίες, εικόνες και ήχους από τη Γη. Η ελπίδα μας είναι κάποιος εξωγήινος πολιτισμός να ανακαλύψει το δορυφόρο και μάθει για τη μοναχική μας ύπαρξη πάνω στο μικροσκοπικό μας πλανήτη. Θα περάσουν όμως 40.000 χρόνια μέχρι ο Voyager προσεγγίσει το επόμενο πλανητικό σύστημα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *