Επικαιρότητα

Υπηρεσία του υπ.Ανάπτυξης θα εποπτεύει την αγορά

Υπηρεσία η οποία θα εποπτεύει την αγορά και ειδικότερα θα ελέγχει τις τιμές, συστήνει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Χ. Φώλιας, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, στις 11 το πρωί υπό τον Πρωθυπουργό, με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Η Υπηρεσία θα συσταθεί άμεσα. Την ίδια ώρα, στη δίνη της κούρσας των τιμών του πετρελαίου βρίσκεται η Ευρώπη, ενώ ο πληθωρισμός καταρρίπτει ρεκόρ δεκαετίας το Μάιο, φτάνοντας το 3,7%. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων και τη συγκράτηση των τιμών. Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για την ακρίβεια που θα γίνει στις 19 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Έλεγχος των τιμών

Τη σύσταση υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τόσο ο κ. Φώλιας, όσο και ο υφυπουργός Γιώργος Βλάχος, ενημέρωσαν για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ελέγχων στο πλαίσιο εφαρμογής των 41 μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Η νέα υπηρεσία θα εποπτεύει όλες τις υπηρεσίες ελέγχου της αγοράς, θα κάνει τιμοληψίες και κοστολογικούς ελέγχους.

Θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις και θα στελεχωθεί από εσωτερικές μετατάξεις εντός της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Η υπηρεσία θα συσταθεί το ταχύτερο δυνατόν καθώς βρίσκεται στην καρδιά των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακριβείας, δήλωσε ο κ. Φώλιας.

“Τα βήματά μας είναι σταθερά και γρήγορα, ώστε οι καταναλωτές να νοιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους στην αγορά, αλλά ότι το κράτος εξαντλεί τα όρια της παρεμβατικότητάς του για να προστατεύσει την αγοραστική τους δύναμη σε μια περίοδο κρίσης”, πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, ερωτηθείς για το αν είναι στα σχέδια της Κυβέρνησης να καταβάλει επίδομα θέρμανσης, απάντησε “όταν δημιουργηθεί το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, θα σας ενημερώσω”.

“Η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που αφορά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και μια σειρά από γεγονότα οδηγούν σε αύξηση των τιμών” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, ενώ μιλώντας για την παραοικονομία τόνισε ότι έχουν ληφθεί πολλά μέτρα και ανέφερε, ως παράδειγμα, τα αποτελέσματα του μέτρου της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της παραοικονομίας στα καύσιμα.

Για τη νέα υπηρεσία, η σύσταση της οποίας ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι “έχουν ληφθεί πολλά μέτρα το τελευταίο δίμηνο, τα οποία δεν εφαρμόζονται και δεν αποδίδουν όλα από τη μία μέρα στην άλλη” και τόνισε ότι “και η δράση των ίδιων των καταναλωτών παίζει και θα συνεχίζει να παίζει ρόλο”.

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα η ακρίβεια

Οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες, επηρεάζουν άμεσα μια σειρά προϊόντα, εκτόξευσαν τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 3,7%, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κόλπους της ΕΕ.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών συναντώνται την Πέμπτη, 19 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων και τη συγκράτηση των τιμών.

Αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου σημειώνεται σήμερα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε χθες το ελαφρό αργό, αγγίζοντας τα 140 δολάρια το βαρέλι. Στα 134,48 δολάρια το βαρέλι αυτή την ώρα.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα μετά την Ολλανδία και την Ιταλία με την πιο ακριβή βενζίνη, ενώ από την αρχή του χρόνου οι κερδοσκόποι εκτινάσσουν στα ύψη τις τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης σε ποσοστό έως και 48%.

“Είναι πολιτικά ανεπίτρεπτο και κοινωνικά άδικο το γενικό επίπεδο τιμών στα βασικά αγαθά να είναι το έκτο υψηλότερο στις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΟΟΣΑ” ανέφερε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

“Οι μειώσεις τιμών που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες αφορούν μόνο 12 από τις 1000 και πλέον εταιρίες και 55 από τα 2000 προϊόντα, ενώ είναι εικονικές και αναφέρονται από 3 ως 10 λεπτά του ευρώ” είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.


ΣΕΒ: ευθύνες στο κράτος

Στο κράτος επιρρίπτει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών τις ευθύνες για την ακρίβεια, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να προωθηθούν μια σειρά μέτρων για την απελευθέρωση των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων επιχειρήσεων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ προτείνει μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και χαρακτηρίζει “παρωχημένες ρητορείες” τα περί επιχειρηματικού κέρδους που αποτελούν το πρωταίτιο της ακρίβειας.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *