Επικαιρότητα

Όχι στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ναι στην εφαρμογή του νόμου

sinodos_pritaneonΌχι στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ναι στην εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, είπαν οι πρυτάνεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κατά τη ετήσια συνοδό τους. Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είπε ότι ο νόμος δεν πρέπει να αλλάξει αλλά να εφαρμοστεί, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή του νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Οι πρυτάνεις παρέδωσαν στην Υπουργό παιδείας τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αποδέσμευση του Λυκείου από τον τρόπο πρόσβασης και η συμμετοχή των πανεπιστημίων στην επιλογή των φοιτητών.
Παρά τις απόψεις για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που κατατέθηκαν στο περιθώριο της συνόδου των πρυτάνεων, το σώμα κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα υπέρ της διατήρησης του νόμου και της πιο αποτελεσματικής εφαρμογής του.

Η υπουργός Παιδείας, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή για το θέμα του Ασύλου. Υπάρχει είπε, η γενική συναίνεση να λειτουργήσουμε όλοι μαζί με συγκεκριμένες δράσεις, ώστε η περιφρούρηση του ασύλου να γίνει πραγματικότητα.

Ως συγκεκριμένες δράσεις η υπουργός ανέφερε ορισμένες, όπως για παράδειγμα, να καταγραφούν οι χώροι ασύλου που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, να μην υπάρχουν κατειλημμένοι χώροι από ιδιώτες στα πανεπιστήμια, να λειτουργεί άμεσα πρυτανική εφημερία και εν πάση περιπτώσει τα ίδια τα πανεπιστήμια θα επιλέξουν τους τρόπους περιφρούρησής τους, ώστε να εφαρμόζεται ο νόμος χωρίς παρεκτροπές.

Είμαι διατεθειμένη, είπε η υπουργός Παιδείας, να στηρίξω οποιαδήποτε πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση. Απηύθυνε δε έκκληση στους φοιτητές να συγκροτηθούν τα όργανα διοίκησής τους, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το πανεπιστήμιο.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ακόμη στο νέο ρόλο του υπουργείου Παιδείας με τις νέες αρμοδιότητες που περιέλαβε και οι οποίες έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια. Έθεσε το περίγραμμα όπως είπε, ενός νέου πλαισίου πανεπιστημίων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με χωροταξική αναδιάρθρωση και αλλαγή του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τις δυσλειτουργίες του νόμου πλαισίου που της έθεσαν οι πρυτάνεις, η υπουργός Παιδείας είπε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσων ρυθμίσεων για αυτές και έδωσε δυο παραδείγματα: Όλα τα πρακτικά των εκλεκτορικών σωμάτων θα αναρτώνται στο διαδίκτυο, ενώ ο στόχος είναι η καθιέρωση του ηλεκτρονικού συγγράμματος.

Τέλος, η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε τους πρυτάνεις και για το θέμα των κολεγίων, κάνοντας λόγο για τη θέσπιση του Κέντρου Πιστοποίησης για να προχωρήσει και η ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αναστάσιος Μάνθος, είπε ότι δεν υπάρχει ειδοποιός διαφορά με τις θέσεις που εξέφρασε η υπουργός Παιδείας όσον αφορά το άσυλο, το οποίο τόνισε, δεν έχει πρόβλημα ως ιδέα, αλλά πάσχει η εφαρμογή του.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Ανδρέας Τρούπης, το πανεπιστήμιο του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία για το επόμενο χρονικό διάστημα, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν ετέθη το θέμα του ασύλου, αλλά της ασυλίας. Και τόνισε, ότι κάθε φορά που θα υπάρχει επαφή με κάποια Αρχή, αυτή η επαφή θα μπαίνει στο διαδίκτυο.

Ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Κώστας Μουντζούρης πρύτανης του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, τόνισε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται Σύνοδος σε χώρο πανεπιστημίου έστω και αποκεντρωμένο και αναφέρθηκε στη μικρή συγκέντρωση που είχαν οι φοιτητές έξω από το χώρο της Συνόδου, λέγοντας ότι ήταν μια ειρηνική διαδήλωση.

Να σημειωθεί, ότι η μικρή ομάδα αυτή των φοιτητών παρέμεινε για λίγα λεπτά έξω από το χώρο που συνεδρίαζαν οι πρυτάνεις και αποχώρησε, κάτω από καταρρακτώδη βροχή.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *