ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

10 απλοί τρόποι για να προφυλαχθείτε στο Διαδίκτυο

privacy

Στο Διαδίκτυο
Κακά τα ψέματα, έχεις δύο ζωές και το ξέρεις. Η μία είναι η φυσική ζωή που ζεις έξω στο φυσικό περιβάλλον όπου αναπνέεις, μιλάς σε κόσμο, μυρίζεις, αισθάνεσαι, περπατάς, γελάς, ακούς. Από την άλλη, είναι και η ζωή που ζεις μέσα από τον υπολογιστή σου, στο Internet, online όπου η παρουσία σου και οι δραστηριότητές σου επηρεάζουν και την φυσική σου ζωή με έναν (αρκετά πλέον) άμεσο τρόπο.

Επειδή λοιπόν η ψηφιακή ζωή του καθενός μας (ή αλλιώς το αντίστροφο της AFK ζωής, όπως λένε και οι πρωτομάστορες του PirateBay) έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις, μήπως θα ήταν η σωστή στιγμή να πάρεις τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει ΤΩΡΑ;…

10 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΗΣ ONLINE ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΟΥ Στο Διαδίκτυο :

1. Προφύλαξε τις συσκευές σου με password : Φαντάσου τον υπολογιστή ή το tablet σου σαν να  είναι το αυτοκίνητό σου. Ποτέ δεν θα το άφηνες εκεί έξω με τις πόρτες ανοιχτές, ξεκλείδωτο. Αν το έκανες, την επόμενη ημέρα μπορεί να έβρισκες τα πάντα στην θέση τους και κανείς να μην είχε πειράξει τα πράγματά σου. Μπορεί όμως και να το έβρισκες παραβιασμένο με το στερεοφωνικό σου και τα υπόλοιπα αξεσουάρ αξίας που είχες αγοράσει να έχουν κάνει φτερά.

2. Bάλε ένα Google Alert για το όνομά σου : Είμαι σίγουρος πως θέλεις να ξέρεις τα πάντα για τα οποία λέγονται και γράφονται για σένα στο Internet. Τί καλύτερο λοιπόν να βάλεις το Google να σου παρουσιάζει τα νεότερα σχόλια για σένα που έχουν γραφτεί online με έναν super απλό τρόπο; Κάνε κλίκ σε αυτό εδώ το link, μπές στο Google Alerts και βάλε το όνομά σου και άφησε το Google να κάνει τα μαγικά του.

3. Κάνε Sign-Out κάθε φορά που τελειώνεις με κάποια online υπηρεσία : Αυτό σημαίνει πως όποτε τελειώνεις τις “δουλειές” σου με το Facebook, το Outlook.com, το Hotmail (που μας αφήνει το καλοκαίρι), το Google+, Τwitter κ.α. καλό θα ήταν να κάνεις Sign-Out από τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Όταν χρειαστεί να ξαναμπείς, κάνε ξανά Sign-in. Τόσο απλό και εύκολο.

4. Μην δίνεις το email σου, το τηλέφωνό σου ή τον ΤΚ σε οποιονδήποτε : Σκέψου έναν τύπο σε ένα bar που σου ζητάει το τηλέφωνό σου από το πουθενά. Θα το έδινες; Φυσικά και όχι. Οπότε μην πέσεις στην παγίδα την επόμενη φορά που κάποιος υπάλληλος καταστήματος τεχνολογικών (ή άλλων  προϊόντων σου ζητήσει αυτά τα στοιχεία. Τις περισσότερες των περιπτώσεων τα θέλει για στατιστικούς λόγους και για να προωθήσει η εταιρία τα προϊόντα της με έναν αρκετά “ενοχλητικό” τρόπο.

5. Κρυπτογράφησε τον υπολογιστή σου : Με αυτή την δυνατότητα κρυπτογραφείς κάθε byte δεδομένου που υπάρχει στον υπολογιστή σου, οπότε και να σου κλέψει κάποιος (φίλος ή μη) τα δεδομένα σου με οποιονδήποτε τρόπο, θα χρειαστεί το password σου και το αντίστοιχο “κλειδί” για να αποκρυπτογραφήσει τα προσωπικά σου αρχεία. Για εσάς που έχετε Mac μπορείτε να πάτε στο “Security and Privacy” από εκεί στο “File Vault” και επιλογή στο “Turn On File Vault” και τατάάά.. να ο κρυπτογραφικός δυναμίτης! Για τους Windows χρήστες απλά κάνετε enable το BitLocker!

6. Ενεργοποίησε το 2-step Authentication στο Gmail : Ενεργοποιώντας αυτή την λειτουργία, κάθε φορά που θα προσπαθείτε να μπείτε στο Gmail σας από μία άλλη συσκευή, θα σας ζητείτε ο κωδικός ο οποίος θα σας αποστέλλεται στο τηλέφωνό σας. Έτσι, αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στο password σας, δεν θα μπορεί να κάνει log-in στο Gmail απο οποιαδήποτε άλλη συσκευή αφού πρώτα θα πρέπει να εισάγει τον κωδικό που έχει σταλεί μόνο στο τηλέφωνό σας. H Google λέει πως αυτή την δυνατότητα την χρησιμοποιεί πολύς κόσμος, γίνεται ένας από αυτούς!

7. Πλήρωσε μετρητά για αντικείμενα που ίσως σε ντροπιάσουν : Το έπιασες το μήνυμα. Υπάρχουν μερικές φορές κάποια πράγματα που δεν θέλεις να ξέρουν οι άλλοι πως αγόρασες. Τι πιο σωστό τότε να μην κάνεις μια αγορά η οποία θα αφήσει ίχνη που θα δείχνουν εσένα ως αγοραστή/αγοράστρια.

8. Άλλαξε τις ρυθμίσεις του Facebook σε “Friends Only” : Μπες στις ρυθμίσεις προσωπικής ασφάλειας και άλλαξε την ρύθμιση από “Public” σε “Friends Only”. Αν θέλεις όμως να κρατήσεις τις Custom ρυθμίσεις σου τότε να είσαι σίγουρος πως μόνο αυτοί που θέλεις μπορούν να δουν τα προσωπικά σου μηνύματα.

9. Καθάρισε το ιστορικό στον browser σου τακτικά : Πόσες φορές το έχεις κάνει αυτό. Χμμμ.. ναι.. μάλλον καμία  Μπες στις ρυθμίσεις του browser σου (Internet Explorer, Firefox, Chrome κτλ), πήγαινε στα “Privacy Settings” και επέλεξε “Never Remember Your History”. Με αυτό τον τρόπο τα websites που σε “παρακολουθούν (για λόγους marketing ή άλλα πιο επικίνδυνα πράγματα) δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν (τουλάχιστον με την συχνότητα που μπορούσαν μέχρι τώρα)

10. Χρησιμοποίησε έναν IP Masker : Με αυτές τις εφαρμογές κρύβεις την παρουσία σου στο Internet και ειδικότερα την IP διεύθυνσή σου. Μπορείς να κατεβάσεις το Tor ή να μπεις και να γραφτείς στην υπηρεσία HideMyAss.com (όνομα και πράγμα).

X-TRA TIP. Μετρήστε την ταχύτητα σας στο Διαδίκτυο με την Speedcheck!

Μια σκέψη για το “10 απλοί τρόποι για να προφυλαχθείτε στο Διαδίκτυο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *