Κόσμος

2 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Ινδονησία

Τουλάχιστον δύο νεκρούς, 37 τραυματίες και ερείπια άφησε πίσω της η μανία του Εγκέλαδου που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Ινδονησία. Ο ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος έπληξε την επαρχία του Βόρειου Σουλαουέσι και παρακείμενες περιοχές. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε περίπου 138 χλμ. βορειοδυτικά της περιοχής Γκοροντάλο, σε εστιακό βάθος 10 χλμ. Περισσότερα από 100 σπίτια κατέρρευσαν, μεταξύ αυτών και σχολεία ενώ άλλα 700 σπίτια υπέστησαν ζημιές. Την ισχυρή δόνηση ακολούθησε μια σειρά μετασεισμών, ο ισχυρότερος εκ των οποίων είχε μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να προκληθεί ακόμη μεγαλύτερος πανικός στους κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων απέφυγαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σε απομακρυσμένα τμήματα της Ινδονησίας, όπου οι τηλεπικοινωνίες είναι ανεπαρκείς, συχνά χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γίνει απολογισμός των θυμάτων και των ζημιών.

Χιλιάδες κάτοικοι, κυρίως στις περιοχές, Γκοροντάλο, Πάλου και Μπουόλ Τόλι Τόλι πέρασαν τη νύχτα σε ανοικτούς χώρους. Επέλεξαν να πάνε σε λόφους και περιοχές πάνω από το υψόμετρο της θάλασσας, εξ αιτίας του φόβου τους ότι θα εκδηλωθεί τσουνάμι -παρά το γεγονός ότι η επίσημη προειδοποίηση για το ενδεχόμενο η περιοχή να πληγεί από παλιρροϊκά κύματα δεν είχε διαρκέσει πολύ.

Την Τρίτη, η Ινδονησία εγκαινίασε ένα νέο σύστημα υψηλής τεχνολογίας για την ανίχνευση τσουνάμι, με στόχο τον πιο έγκαιρο εντοπισμό του φαινομένου και την ταχύτερη προειδοποίηση των πολιτών που κινδυνεύουν. Ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι ακόμη δεν καλύπτει μεγάλο τμήμα της χώρας και δε θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία πριν το 2010.

Πάνω από 20.000 πολίτες εγκατέλειψαν τις εστίες τους, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ινδονησίας Antara και τον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Elshinta

Τον Δεκέμβριο του 2004 είχε σημειωθεί μια εξαιρετικά φονική σεισμική δόνηση που προκάλεσε τσουνάμι στοιχίζοντας 168.000 ζωές μόνο στην Ινδονησιακή επαρχία Ατσέχ.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *