Επικαιρότητα

Αλλαγές στον τρόπο της περαίωσης ζητούν οι φορείς

Μείωση του ελάχιστου ποσού φόρου που καλείται να καταβάλει ο φορολογούμενος για κάθε χρήση στην περίπτωση που ενταχθεί στο μέτρο της περαίωσης ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων που έλαβαν μέρος στη διαβούλευση. Ακόμη ζήτησαν να μην κληθούν να ξαναπληρώσουν φόρους όσοι είχαν κάνει αυτοπεραίωση, να μειωθεί δραστικά η προκαταβολή, να αυξηθούν σε 36 από 12 οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου και να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλές από ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ. Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του έκανε λόγο για μια νέα αρχή και τόνισε πως είναι αδύνατον να συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση αφού οι ανέλεγκτες χρήσεις ανέρχονται σε 2,5 εκατ. και στα δικαστήρια εκκρεμούν υποθέσεις ύψους 30 δισ. ευρώ.

Ζήτησαν αλλαγές οι φορείς

Μείωση του ελάχιστου ποσού φόρου και της προκαταβολής, αλλά και αύξηση των δόσεων από 12 σε 36, ζήτησαν από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, οι φορείς κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν ακόμα να μην κληθούν να ξαναπληρώσουν φόρους όσοι φορολογούμενοι είχαν κάνει αυτοπεραίωση, ο βασικός συντελεστής 2% να μειωθεί στο 1%, να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλές από ΕΤΑΚ και φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και να συμψηφίζεται ο πιστωτικός ΦΠΑ στις περιπτώσεις που υπάρχει.

Ωστόσο συμφώνησαν στην αναγκαιότητα του μέτρου υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες και επισήμαναν ότι θα πρέπει να είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται το άδικο όπως το χαρακτήρισαν μέτρο της περαίωσης.

Παπακωνσταντίνου: «Νέα αρχή αλλά όχι συγχωροχάρτι»

Στην εισήγηση του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για μια νέα αρχή μετά τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών. «Η περαίωση δεν είναι συγχωροχάρτι, ο συνεπής φορολογούμενος ούτε εκβιάζεται, ούτε υποχρεώνεται να υπαχθεί», τόνισε μιλώντας στην έναρξη της διαβούλευσης ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα έκανε σαφές ότι στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις «δίκες εξπρές» που προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα προβλέπεται αυτόφωρος διαδικασία για όποιους εντοπίζονται από το ΣΔΟΕ με μεγάλη φοροδιαφυγή.

«Βάζουμε γερά θεμέλια για να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο φορολογικής συμμόρφωσης»,τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός σημειώνοντας ότι η περαίωση αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση όλων των φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών και σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας αρχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου οι ανέλεγκτες χρήσεις φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια, στα δικαστήρια εκκρεμούν φορολογικές υποθέσεις 30 δισ. ευρώ, οι φορολογικές δίκες φτάνουν τις 150.000 , ο χρόνος εκδίκασης αγγίζει τα 7 με 10 χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν, 1,3 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 30 δισ. ευρώ ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να ελέγξουν μόνο το 3% των φορολογικών υποθέσεων κάθε χρόνο.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *