Επικαιρότητα

Αλλαγές στους μισθούς και στα bonus στις ΔΕΚΟ


Ριζικές αλλαγές αναμένονται στις ΔΕΚΟ με στόχο την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό τους. Μεταξύ αυτών που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να μπει ανώτατο όριο στις αμοιβές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, με ενσωμάτωση των επιδομάτων στις βασικές αποδοχές.

Μαχαίρι θα μπει στα διάφορα μπόνους και στις υπερωρίες εκτός έδρας, ενώ θα υπάρχει πρόνοια για την προστασία των κατώτατων μισθών, και μείωση στις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.
Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τέλος στις υψηλές αμοιβές

Τέλος στις υψηλές αμοιβές και τα εργασιακά προνόμια που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ βάζει νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Στόχος η δραστική περικοπή των ελλειμμάτων μέσα από αλλαγές σε αμοιβές, εργασιακές σχέσεις και στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

«Για τις ΔΕΚΟ υπάρχει μια πραγματική κατάσταση που γνωρίζουμε τι γινόταν εδώ και δεκαετίες το οποίο χειροτέρευσε τα τελευταία 6 χρόνια επί διακυβέρνησης ΝΔ που έκανε πάρτι στις πλάτες του λαού. Γνωρίζουμε τα τεράστια προνόμια που υπήρχαν σε κάποιους εργαζομένους και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτό γιατί εμείς μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη. Προσπαθώντας να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία των ΔΕΚΟ προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τους μισθούς και στο τέλος με το νόμο που θα παρουσιαστεί θα υπάρχουν ΔΕΚΟ που θα προσεγγίζουν τα ελληνικά δεδομένα της μισθοδοσίας και έτσι θα μειωθούν οι σπατάλες τους», τόνισε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τις παθογένειες πολλών δεκαετιών που κορυφώθηκαν επί ΝΔ χωρίς να λογαριάσει τίποτα και μας έφερε αθωράκιστους στην κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβάλλονται:

  • πλαφόν στις αποδοχές, ώστε κανείς να µην αµείβεται µε πάνω από 45-50.000 ευρώ το χρόνο
  • ενσωμάτωση επιδομάτων στις αποδοχές, επιφέροντας μείωση έως 40% στις αμοιβές.
  • προστασία στις κατώτατες αμοιβές όπως 1.600-1800 ευρώ μηνιαίως
  • μετατάξεις σε άλλους φορείς του δημοσίου.

Ήδη στον προϋπολογισμό του 2011 έχει κλείσει η «κάνουλα» των δανείων με την εγγύηση του δημοσίου.

Σε μία προσπάθεια να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, επιταχύνονται και οι διαδικασίες υλοποίησης δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, όπως η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου αλλά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *