Αθλητικά

Αναβλήθηκε επ’αόριστον η πρώτη αγωνιστική της Α1

Στον «αέρα» βρίσκεται η διοργάνωση της Α1 μπάσκετ ανδρών καθώς ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμοιβομένων Καλαθοσφαιριστών αποφάσισε μέσω της Γενικής Συνέλευσης να κατέβει σε απεργία από την πρώτη αγωνιστική της Α1 μπάσκετ που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο.
Στην ψηφοφορία του Συνδέσμου υπήρχαν 151 ψήφοι υπέρ και μόλις 24 κατά, όπερ σημαίνει ότι το πρωτάθλημα δεν αρχίζει. Παρά την έκτακτη γενική συνέλευση του ΕΣΑΚΕ, δεν άλλαξε η αρχική απόφαση του ΠΣΑΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ Λάζαρος Παπαδόπουλος δήλωσε επιγραμματικά: «Κατεβαίνουμε σε απεργία διαρκείας μέχρι να ικανοποιηθούν τα όλα αιτήματα μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πέσουμε στην παγίδα των τροπολογιών. Καλύτερα να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα και να γίνει του χρόνου με πιο υγιείς συνθήκες.
Στις 30 επιστολές που έχουμε στείλει, δεν έχουμε πάρει απάντηση. Ούτε καν στην σύσκεψη της ΕΟΚ θεώρησαν σκόπιμο να μας καλέσουν. Μας αγνοούν και πρέπει να απαντήσουμε».

Από την πλευρά του ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο οποίος εκπροσώπησε τους παίκτες του Παναθηναϊκού και ήταν από τους παίκτες που εκτιμούσαν ότι η απεργία να ξεκινήσει αργότερα, είπε: «Θα ήταν προτιμότερο να περιμένουμε δυο-τρεις αγωνιστικές, ώστε να δούμε τις προθέσεις τους. Είναι καλό να περιμένουμε λίγο. Επειδή, όμως, κάποιοι από μας είναι υψηλά αμειβόμενοι και μάλιστα με υπερβολικά ποσά, καλό θα είναι να μη μπούμε μπροστά. Μη προκαλέσουμε τη κοινή γνώμη».

Τέλος, ο Δημήτρης Παπανικολάου, τόνισε: «Θα είμαι στο πλευρό σας, αλλά ο όποιος αγώνας πρέπει να πετύχει. Να έχουμε εξασφαλίσει, δηλαδή, την θετική του έκβαση. Εγώ δεν έχω πρόβλημα, αν δεν παίξω φέτος. Το πολύ-πολύ να “το κόψω” νωρίτερα από το τέλος της σεζόν, όπως έχω υπολογίσει. Το θέμα είναι αν η πλειοψηφία αντέχει να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μακριά από τα γήπεδα».

Από την συνέλευση στο ΟΑΚΑ δεν παραβρέθηκαν παίκτες του Ολυμπιακού, όμως ο Γιάννης Μπουρούσης έστειλε επιστολή που τάχθηκε προσωπικά, όπως σημείωσε υπέρ της απεργίας.

Ολόκληρη η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΣΑΚ έχει ως εξής:

«Η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων καλαθοσφαιριστών με ψήφους 151 υπέρ και 24 κατά αποφάσισε την επ’ αόριστον απεργία των μελών της από τα Πρωταθλήματα της Α1 και της Α2 Εθνικής Κατηγορίας. Οι Έλληνες καλαθοσφαιριστές δε δεχόμαστε να συνεχίζεται ο εμπαιγμός από την Πολιτεία, η οποία έχει εγγράφως δεσμευτεί προ 10μήνου για την επίλυση των προβλημάτων μας. Πλέον, η απόφαση του Συνδέσμου μας είναι η επ΄ αόριστον απεργία μέχρι να εφαρμοστούν ως νόμοι του κράτους τα συμφωνηθέντα με την Πολιτεία αιτήματα μας. Ελπίζουμε αυτή μας την απόφαση να την στηρίξουν τόσο ο ΕΣΑΚΕ, όσο και οι υγιώς σκεπτόμενοι ιδιοκτήτες των ομάδων με σκοπό να απαιτήσουμε μαζί τις αλλαγές που χρειάζεται το μπάσκετ. Σε κάθε περίπτωση πάντως είμαστε υποχρεωμένοι, έστω και μόνοι μας, να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας…
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
1) Ασφαλιστική κάλυψη των μελών μας.
2) Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη  των παικτών.
3) Επαναλειτουργία του ταμείου αλληλοβοηθείας.
4) Δικαίωμα εργασίας σε περίπτωση που παραμένουμε απλήρωτοι από τις ομάδες που εργαζόμαστε.
5) Άμεσες αποφάσεις από τις Επιτροπές Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών.
6) Κατάρτιση της συλλογικής σύμβασης εργασίας που καταγγέλθηκε από το 2008».

Οριστικά χωρίς την 1η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο

Οριστικά και αμετάκλητα δεν διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο η 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ των ανδρών. Η έκτακτη γενική συνέλευση του ΕΣΑΚΕ δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα, επί της χθεσινοβραδινής απόφασης του ΠΣΑΚ για απεργία επ΄ αόριστον, οπότε το μόνο σίγουρο στην παρούσα χρονική περίοδο είναι πως το πρωτάθλημα της κορυφαίας επαγγελματικής κατηγορίας είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει. Εξελίξεις πάνω στο θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξουν μετά τη νέα συνάντηση των μελών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, στην οποία και θα αποφασιστεί η συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων τους.

Η θέση της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος ήταν πως η Πολιτεία είναι υπεύθυνη να λύσει τα αιτήματα των παικτών. “Δεν είμαστε αντίπαλοι, η απεργία είναι ό,τι το χειρότερο αυτή τη στιγμή” τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΟΚ, Αριστείδης Γολέμης.

Οι καλαθοσφαιριστές, πάντως, παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. “Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω” είπε ο επικεφαλής των εκπροσώπων του ΠΣΑΚ, Λάζαρος Παπαδόπουλος, και πρόσθεσε: “Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Ο ΕΣΑΚΕ λέει ότι συμφωνεί σε όλα μαζί μας, αλλά στην ουσία δεν δέχεται κανένα αίτημά μας. Μας απείλησε, μάλιστα, επειδή κάνουμε απεργία, όμως αυτό είναι συνταγματικό δικαίωμά μας. Δεν συμφωνούμε με τη λειτουργία αυτού του πρωταθλήματος”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *