Επικαιρότητα

Νέα απεργία στο λιμάνι του Πειραιά

limani-conteinerΤην κήρυξη 48ωρης απεργίας, από απόψε τα μεσάνυχτα, αποφάσισαν το μεσημέρι η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ. Οι εργαζόμενοι ζητούν από την αρμόδια υπουργό Λούκα Κατσέλη να αποσαφηνίσει τους όρους της διαπραγμάτευσης με την κινεζική εταιρία COSCO και τη διασφάλιση των εργασιακών τους κεκτημένων.  Αύριο Τρίτη η κινεζική εταιρεία εγκαθίσταται και επίσημα στο λιμάνι, καθώς ενεργοποιείται η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της πρώην κυβέρνησης και της COSCO. Ακατανόητη χαρακτήρισε την απόφαση των λιμενεργατών η υπουργός Οικονομίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει μέσα από το διάλογο όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι για τον ΟΛΠ.

“Αδυνατώ να κατανοήσω τη νομιμοποιητική βάση της σημερινής απόφασης του Δ.Σ. της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Όπως ανακοίνωσα στους εργαζόμενους την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντησή μας, ο διάλογος μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης ξεκινάει αμέσως. Στο διάλογο αυτό θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τόσο στο ρυθμιστικό και φορολογικό καθεστώς όσο και στα εργασιακά ζητήματα. Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου δεν μπορούν να προαναγγελθούν ούτε να προεξοφληθούν, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχει διεθνής σύμβαση κυρωμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, με ισχύ νόμου. Είναι ώρα ευθύνης για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.”, τόνισε η Λούκα Κατσέλη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επανέλαβε ότι η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε διάλογο με την κινεζική εταιρεία, ο οποίος εστιάζεται στα δικαιώματα των εργαζομένων και το φορολογικό.

“…ό,τι αποφασιστεί θα ισχύει και αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου του 2009…” Γιώργος Πεταλωτής “Αυτό που έχω να σας πω σήμερα, είναι ότι αρχίζει πάραυτα ο διάλογος μεταξύ ΟΛΠ και της ΣΕΠ και μάλιστα ό,τι αποφασιστεί θα ισχύει και αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου του 2009. Βλέπουμε το τι συμβαίνει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έστειλε και επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση με ένα πλήθος ερωτημάτων. Και αυτό που μπορούμε να δηλώσουμε σήμερα, είναι ότι στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει η ανάπτυξη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, το ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο, αλλά και τα εργασιακά ζητήματα τα οποία είναι σημαντικά για μας”, δήλωσε ο κ. Πεταλωτής.

Συνάντηση Κατσέλη με ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα η Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Λούκα Κατσέλη συναντήθηκε με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζήτησαν την ακύρωση της σύμβασης με την COSCO.

Η Υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές για τους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης και τη βούλησή της να επαναδιαπραγματευθεί όρους της σύμβασης προς όφελος των εργαζομένων και του δημόσιου συμφέροντος.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα καθώς όπως εκτιμούν δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση από την κινεζική πλευρά.

“…η συμφωνία πρέπει να καταγγελθεί και να ακυρωθεί….”

Παναγιώτης Λαφαζάνης
ΣΥΡΙΖΑ

“Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να καταγγελθεί και να ακυρωθεί”, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο διάλογος με την κινεζική εταιρεία τον οποίο επικαλείται η κυβέρνηση, μπορεί να μετατραπεί σε απολύτως προσχηματικός, παρελκυστικός και τελικά ατελέσφορος.

“Αν εγκατασταθεί αύριο η COSCO δημιουργεί τετελεσμένα. Η όποια επαναδιαπραγμάτευση, έστω και κάποιων όρων, πρέπει να είναι δεσμευτική. Εμείς ζητάμε ακύρωση της Σύμβασης. Όλοι οι προβληματισμοί για τις βελτιώσεις ή τις αλλαγές στη Σύμβαση απαιτούν δημόσια δέσμευση όλων. Και της COSCO συμπεριλαμβανομένης. Από αυτή την άποψη, δεν καλούμε την κα Κατσέλη, καλούμε την κυβέρνηση, καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει δράση”, επισήμανε από την πλευρά του ο Θοδωρής Δρίτσας.

“Η εγκατάσταση της COSCO στο ΣΕΜΠΟ και η ιδιωτικοποίηση συνολικά του λιμανιού του Πειραιά, την οποία επιδιώκει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την υποστήριξη της ΝΔ και των εργοδοτικών φορέων, θα έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους εργαζόμενους στο λιμάνι αλλά συνολικά για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Επιστολή Μίχαλου σε Κατσέλη και λιμενεργάτες

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μετά από αυτή την εξέλιξη με επιστολή που απέστειλε  προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη,  επανέρχεται στο αίτημα του Επιμελητηρίου για άμεση συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν εκτενώς συγκεκριμένες θέσεις αλλά και προτάσεις του Επιμελητηρίου.

“Η ανάγκη της συνάντησης καθίσταται επιτακτική και μετά την εξαγγελία νέας 48άωρης απεργίας των λιμενεργατών που θα θέσει εκ νέου σε σοβαρή δοκιμασία το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και την εθνική οικονομία γενικότερα. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια συνάντηση θα έχει θετικά αποτελέσματα για τον επιχειρηματικό κόσμο” τονίζει στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ απέστειλε επιστολές προς την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και την Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ ζητώντας άμεση συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν οι ολέθριες συνέπειες που θα υποστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και η εθνική οικονομία, γενικότερα, από την καινούρια εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων στο Λιμάνι του Πειραιά.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια συνεννόησης, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα προς όφελος του επιχειρηματικού κόσμου”, σημείωσε στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος.

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Νέα απεργία στο λιμάνι του Πειραιά

  • Οι λιμενεργάτες πρέπει να νικήσουν. Όλοι ας σταθούμε βοηθοί τους.
    Αν “χρυσοπληρώνονται”, όπως λένε μερικοί, γιατί όχι; Γιατί χρυσοπληρώνονται τόσοι υπουργο-βουλευτο-κομματόσκυλα-και γιατί πρέπει να χρυσοπληρώνονται μόνον αυτά; Ας καταργήσει η κυβέρνηση τους τόσους μυθώδεις μιστούς, και ύστερα βλέπουμε τι θα γίνει με τους λιμενεργάτες.
    Ως για την “ξεφτίλα” διεθνώς της Ελλάδας αν η σύμβαση χαλάσει, ε τι-πρώτη φορά θα ξεφτιλιστεί ή τελευταία;
    Τουλάχιστον αυτή η “ξεφτίλα” θα δώσει φτερά στο λαό για παραπάνω δίκαιες απαιτήσεις.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *