Επικαιρότητα

Κινητοποιήσεις και απεργίες από δασκάλους και καθηγητές

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται το ερχόμενο διάστημα η Διδασκαλική Ομοσπονδία, η ΟΛΜΕ και οι πανεπιστημιακοί. Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 22 Απριλίου και στα συλλαλητήρια στις 27 Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 1ης Μαΐουαποφάσισαν στην κοινή σύσκεψη που είχαν σήμερα, οι διοικήσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Επίσης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινή 24ωρη απεργία στις 4 Μαΐου.

Τέλος, το επόμενο διάστημα μέχρι και τις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των Συλλόγων, στις 10 Μαΐου Ολομέλεια των Προέδρων, ενώ το Δ.Σ. της ΔΟΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 23 Απριλίου, για να καταρτίσει την εισήγηση του προς τις Γενικές Συνελεύσεις των κατά τόπους συλλόγων των δασκάλων.

Κινητοποιήσεις των Πανεπιστημιακών

Εξάλλου, η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ που συνεδρίασε σήμερα σε διευρυμένη σύνθεση παρουσία εκπροσώπων των Διοικητικών Συμβουλίων 25 από τους 33 Συλλόγους-μέλη ΔΕΠ όλης της χώρας αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ποικίλων μορφών.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε αποχή από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα στις 22 Απριλίου και να πραγματοποιήσουν διήμερη απεργία στις 4 και 5 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει παράσταση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων-μελών ΔΕΠ στο υπουργείο Παιδείας.

Οι καθηγητές πανεπιστημίων ζητούν να δοθεί σημαντική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Όπως επισημαίνουν η κατανομή της χρηματοδότησης στα ιδρύματα θα πρέπει να γίνεται με βάση τις τεκμηριωμένες ανάγκες κάθε ιδρύματος, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, καθώς και με το δέοντα σεβασμό στην αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Επίσης, ζητούν να ξεκινήσει διάλογος για ένα Νέο Πανεπιστημιακό Μισθολόγιο με τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, αλλά και για την ενσωμάτωση των επιδομάτωνστο βασικό μισθό.

Τέλος, θέλουν να υπάρξει συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ενημέρωση και συζήτηση των σχετικών θεμάτων. Πάγιο αίτημα των πανεπιστημιακών είναι να μη θιγούν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *