Επικαιρότητα

Σκληρότερα μέτρα στο Ασφαλιστικό ζητά η Κομισιόν

Σκληρότερα μέτρα στο Ασφαλιστικό ζητά με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί την εκπλήρωση των στόχων που θέτει το Υπουργείο με τη μεταρρύθμιση που ετοιμάζει αυτές τις ημέρες και ζητά συγκεκριμένη απόδοση, και μετρήσεις, που θα διασφαλίζουν οικονομική επάρκεια. Δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στο απαντάει το Yπουργείο Εργασίας και αναφέρει ότι ήδη, με τις ρυθμίσεις που συντάσσονται, επιτυγχάνονται οι στόχοι, που έχει θέσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Με αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα , κατάργηση εθελούσιων αποχωρήσεων, εξίσωση των ορίων ηλικίας γυναικών ανδρών στο δημόσιο και κίνητρα για παραμονή στην εργασία, που αυξάνουν το μέσο όρο ηλικίας για σύνταξη, απαντά το Υπουργείο Εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Το Ασφαλιστικό, όπως γνωρίζουμε, είναι σε εξέλιξη. Οι συζητήσεις που γίνονται είναι σε εξέλιξη. Εφόσον υπάρξουν οι αποφάσεις, θα ανακοινωθούν. Εμείς εμμένουμε σε αυτά που έχουμε πει από την αρχή, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα είναι βιώσιμο, θα διασφαλίζει τις παρούσες συντάξεις, αλλά και την αλληλεγγύη των γενεών. Και αυτό θα το κάνουμε με όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουμε”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Μετρήσεις για συγκεκριμένη απόδοση των μέτρων που θα ληφθούν για το Ασφαλιστικό ζητά η Κομισιόν και βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς το προσχέδιο θα τεθεί υπό την έγκρισή της στο τέλος Απριλίου.

Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί μέσα στον Μάιο, τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πιέσεις από την ΕΕ για αύξηση των ορίων ηλικίας και εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.

“Υπάρχουν όντως πιέσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας και μια επιφύλαξη σε σχέση με το πρόγραμμα, τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει για την αύξηση του πραγματικού μέσου όρου ηλικίας από τα 61 έως τα 67. Αυτό που ζητείται στην πραγματικότητα είναι να υπάρξουν εξηγήσεις, ή τεκμηρίωση του πως θα πετύχουμε αυτό το στόχο. Εμείς πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε αυτό το στόχο”, τόνισε.

Η επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για συντάξεις άνω των 1400 ευρώ από το Νοέμβριο του 2010 η μείωση των συντάξεων σε ποσά από 2000 και 2400 ευρώ από το 2013, καθώς και ο νέος τρόπος υπολογισμού από το 2018, είναι μέτρα που εναρμονίζονται με τις κοινοτικές επιταγές.

Αντιδράσεις και απεργίες

Μετά τη συνάντηση που θα έχει η ΓΣΕΕ με τον Υπουργό Εργασίας την Παρασκευή θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της σε συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ η οποία στις 22 Απριλίου πραγματοποιεί 24ωρη απεργία.

Τέταρτη και Πέμπτη απεργία έχει εξαγγείλει και το ΠΑΜΕ, με τη γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα να εκτιμά ότι αν βρεθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στους δρόμους και “νεκρώσει” η Ελλάδα, τότε η κυβέρνηση θα προβληματιστεί.

“Επιτέλους ας προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας: Αν κάποια μέτρα είναι σωστά ας έχουμε το θάρρος να τα προχωρήσουμε μόνοι μας, και να μην μας τα επιβάλλουν πότε η Κομισιόν και πότε το Δ.Ν.Τ.”, σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

“Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι βάρβαρο αντικοινωνικό μέτρο, αυξάνει την ανεργία των νέων και δεν βοηθάει την βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης. Μόνο μια καθολική λαϊκή εξέγερση μπορεί να τους σταματήσει”, τόνισε ο Συνασπισμός.

Το κώδωνα του κίνδυνου για μεγαλύτερη ύφεση στο τομέα των κατασκευών κρούει το Τεχνικό Επιμελητήριο που διαπιστώνει απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας σε ένα χρόνο.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *