Επικαιρότητα

Η Ηλεία θα αποτελέσει πρότυπο πράσινης ανάπτυξης

papandreou_ileia_pyropliktoi02bΗ Ηλεία θα αποτελέσει πρότυπο πράσινης ανάπτυξης και πρόκριμα για την ανασυγκρότηση της χώρας, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου την Κυριακή από την Αρχαία Ολυμπία. Ο Πρωθυπουργός, που συνοδευόταν από πέντε Υπουργούς, είπε ότι θα ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο ανασυγκρότησης του νομού που έχει καταθέσει από παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα θα επικαιροποιηθεί, με στόχο η Αρχαία Ολυμπία να αναδειχθεί σε πρότυπη πόλη σύγχρονης αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το σχέδιο και το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν στηρίζεται στις πελατειακές αντιλήψεις του παρελθόντος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του κληρονόμησε πολλές δυσκολίες.

Άμεσα προς ψήφιση το νομοσχέδιο

Τη μετατροπή της Ηλείας σε πρότυπο νομό πράσινης ανάπτυξης που θα αποτελέσει το πρόκριμα για ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης που είχε με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, περιοχή που, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, θα επισκεπτόταν πρώτη ως πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει άμεσα το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής.

Συνοδευόμενος από τους “κατ’ εξοχήν αρμόδιους υπουργούς για την ανασυγκρότηση της περιοχής” Υποδομών, Δ. Ρέππα, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μπατζελή, Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και Πολιτισμού Π. Γερουλάνο, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη αυτή “ως χρέος της πολιτείας”.

Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Ισπανός αρχιτέκτονας-χωροτάκτης και αναμορφωτής της πόλης της Βαρκελώνης, Γιόζεφ Ασεμπίγιο, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα συμβάλει μαζί με τους Υπουργούς και τους Έλληνες επιστήμονες στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής.

“Είμαι εδώ για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί μία συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ηλείας” τόνισε ο κ. Παπανδρέου και “διαβεβαίωσε” ότι “οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξεις” και πως “μετά τον απαραίτητο διάλογο και επικαιροποίηση όπου χρειάζεται θα ψηφίσουμε άμεσα το νομοσχέδιο που είχαμε καταθέσει για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα ενσωματώνει τις ανησυχίες και τις ελπίδες των πολιτών με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και άλλα που δημιουργούν την υποδομή για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, την Πράσινη Ανάπτυξη και χαρακτήρισε ως στοίχημα για την Ελλάδα να μπορέσει να οικοδομηθεί πάνω στις πληγές των πυρκαγιών και των σεισμών, αυτό το πρότυπο ανάπτυξης.

Στόχος του προγράμματος είναι η Αρχαία Ολυμπία να γίνει πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης, ενώ προβλέπεται η ίδρυση σχολής αθλητισμού, ολυμπισμού και πρότυπης ανάπτυξης, η δημιουργία διεθνούς πρότυπου ολυμπιακού αθλητικού κέντρου και η ανάπτυξη του διεθνούς ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Σε ανοιχτή ομιλία που απηύθυνε στους πολίτες της Αρχαίας Ολυμπίας, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τους θανάτους, τις φυσικές καταστροφές και τις καταστροφές των κατοικιών το 2007, ως πραγματική τραγωδία και τόνισε ότι “ξεκινάμε επίπονη και κοπιαστική δουλειά, γιατί οφείλουμε να κάνουμε την καταστροφή ελπίδα”.

Τέλος  κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι πρέπει από την καταστροφή αυτή να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για να οργανωθεί το κράτος έτσι, ώστε να υπάρχει πρόληψη και η αντιμετώπιση παρόμοιων καταστροφών να είναι άμεση και επαρκής.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ότι η Πράσινη Ανάπτυξη είναι κεντρικός στόχος για την Ηλεία και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η περιοχή να γίνει πρότυπο στον τομέα της ενέργειας, στη διαχείριση των απορριμμάτων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή έκανε λόγο για “αναγέννηση” της ελληνικής γεωργίας, που θα αξιοποιεί και δεν θα καταστρέφει το περιβάλλον, που δεν θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη διαχείρισής τους.

Επιπλέον, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι η περιοχή συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού, μεταξύ των οποίων απαιτούνται συνέργειες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα εποπτεύσει ο ίδιος την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, καθώς, επίσης, και ότι “δεν θα υποστούμε ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή”, όπως εκείνη του 2007.

Τέλος, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, καθώς επίσης και η ενίσχυση των οδικών, λιμενικών και άλλων υποδομών.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφήρας υπογράμμισε ότι η Ηλεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει πιλοτικά την “Πράσινη Ανάπτυξη”, με βάση τις προτάσεις και το σχέδιο που έχει παρουσιάσει -εδώ και μήνες- το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου ανακηρύχθηκε από το ΔΣ της πόλης “επίτιμος δημότης”.

Αντιδράσεις

Το αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης αποκάλυψε για άλλη μια φορά σήμερα ο Γ. Παπανδρέου με την ομιλία του στο νομό Ηλείας”, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ και συμπληρώνει:

“Ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε τη πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2008, με την οποία η κρατική ευθύνη για την ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης περιοχής μεταβιβάζεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα διασφαλίζει την κερδοφόρα συμμετοχή των μονοπωλιακών ομίλων”.

“Σε μια επικοινωνιακού χαρακτήρα επίσκεψη του στην Ηλεία ο κ. πρωθυπουργός επανέλαβε ουσιαστικά τις αορίστου περιεχομένου προτάσεις αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών που είχε καταθέσει ως σχέδιο νόμου το 2008 το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να εξειδικεύσει ούτε το ποσό που χορηγείται για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ούτε και την πηγή χρηματοδότησής του”, σχολίασε ο Συνασπισμός.

Δημοσκόπηση της Public Issue: Θετική εντύπωση από τη νέα κυβέρνηση έχουν 8 στους 10 πολίτες

Εν τω μεταξύ, θετική εντύπωση από τη νέα κυβέρνηση έχει το 83% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την “Καθημερινή της Κυριακής”. Το ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 96% και στους ψηφοφόρους της ΝΔ κινείται στο 70%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *