Επικαιρότητα

Σημαντική επιβράδυνση στις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων από τις τράπεζες

trapezes16Ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση σε σχέση με τον Δεκέμβριο παρουσίασε τον Ιανουάριο ο ρυθμός της συνολικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις τράπεζες, που διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος στο επίπεδο του 15,1%, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για την διατήρηση της ρευστότητας εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η καθαρή μείωση της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο σε 262 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 18,2% σε σχέση με το 19,8% που κυμαινόταν τον μήνα Δεκέμβριο.

Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας προκύπτει ότι τον επισκοπούμενο μήνα επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς όλους τους κλάδους με εξαίρεση το εμπόριο όπου διατηρήθηκε περίπου σταθερός και τη ναυτιλία που παρουσίασε σημαντική επιτάχυνση.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι ετήσιοι ρυθμοί της πιστωτικής επέκτασης προς τη βιομηχανία και το εμπόριο, δηλαδή τους δύο σημαντικότερους από πλευράς χρηματοδότησης κλάδους επιχειρήσεων, παραμένουν σημαντικά υψηλότεροι σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2007

Ανάλογη, όμως διαμορφώνεται και η κατάσταση στα νοικοκυριά, όπου η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς αυτά ανήλθε τον Ιανουάριο σε 93 εκατ. ευρώ με τον ετήσιο ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης να επιβραδύνεται σε 11,8%, έναντι 12,8% το Δεκέμβριο του 2008 και 22,4% το Δεκέμβριο του 2007.

Όσον αφορά στη ροή των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 121 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του και o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση φθάνοντας το 10,6%,.

Τα καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν καθαρή ροή 30 εκατ. ευρώ και ο ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε σε 14,7%, ενώ τα υπόλοιπα δάνεια σημείωσαν καθαρή μείωση κατά 58 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο καταγράφοντας ρυθμό μεταβολής 8,9% από 9,5% τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *