Επικαιρότητα

Τρεις παραλίες ανοιχτές για το κοινό μετά τις κατεδαφίσεις στον Αγ.Κοσμά

Με σκοπό να αποδοθούν, άμεσα, τρεις παραλίες στους κατοίκους των Αθηνών στοχεύει η έναρξη των εργασιών διάνοιξης παραλιακού μετώπου συνολικού μήκους δύο χιλιομέτρων με την κατεδάφιση του πρώην νυκτερινού κέντρου “Φαντασία” στον Αγ. Κοσμά, παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη. «Ανοίγουμε τις παραλίες, ώστε να είναι προσβάσιμες για τους πολίτες» δήλωσε η κ. Μπιρμπίλη. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι εργασίες ώστε να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα και να απομακρυνθεί κάθε εμπόδιο που ανακόπτει την πρόσβαση στη θάλασσα.

Κατεδαφίσεις σε μήκος δύο χιλιομέτρων

Αποδίδονται στους πολίτες της Αθήνας 2 χιλιόμετρα ώστε σε δεκαπέντε μέρες να πηγαίνουν σε τρεις όμορφες παραλίες, τις οποίες κι εγώ τώρα ανακάλυψα γιατί ήταν περιφραγμένες και μόνοι τους ή με τις οικογένειές τους να κάνουν μπάνιο χωρίς να πληρώνουν κανένα εισιτήριο“, δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ.

“Η διάνοιξη του θαλάσσιου μετώπου θα γίνει σε δύο στάδια, από το πρώην νυκτερινό κέντρο “Φαντασία” μέχρι το Ακρωτήρι και, στη συνέχεια, από το Ακρωτήρι μέχρι τον Ιππόκαμπο. Επίσης, αφορά την αφαίρεση όλων των εμποδίων (κάγκελα, συρματοπλέγματα και τσιμέντινοι όγκοι που από την παραλία μπαίνουν στη θάλασσα)“.

Στο υπουργείο, επιτροπές μελετούν τη μικρής κλίμακας ανάπλαση της περιοχής για την οποία έχει προβλεφθεί κονδύλι ενώ μεγάλο μέρος της διαχείρισης και καθαριότητας της παραλίας θα αναλάβουν οι δήμοι.

Ελπίζουμε να συνεχίσουμε με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, που είναι στη Γλυφάδα. Η σημερινή ενέργεια έρχεται να απαντήσει στην προεκλογική δέσμευση τουΠρωθυπουργού για απόδοση του παραλιακού μετώπου στους κατοίκους και το ΥΠΕΚΑ προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των αυθαίρετων χρήσεων στην περιοχή, επιλέγοντας την οδό της δράσης αντί της οδού των εξαγγελιών“, πρόσθεσε η Τ. Μπιρμπίλη.

Ακόμη, η κα Μπιρμπίλη υπενθύμισε ότι για την κατεδάφιση αυθαιρέτων απαιτούνται συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα κατεδάφισης, πολλά από τα οποία δεν έχουν εκτελεστεί.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις περιπτώσεις αυθαίρετης χρήσης για την οποία υπάρχουν μισθωτήρια ή συμβόλαια, η υπουργός αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα περιπεπλεγμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή: “υπάρχει χώρος που ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, άλλος στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, άλλος στα Ολυμπιακά Ακίνητα, άλλος στα Τουριστικά Ακίνητα“.

Επίσης, η κα Μπιρμπίλη ανέφερε την ύπαρξη προεδρικού διατάγματος, υπογεγγραμμένου από την Βάσω Παπανδρέου το 2004, το οποίο παραμένει εδώ και έξι χρόνια ανενεργό, καθώς η προβλεπόμενη από αυτό επιτροπή, στην οποία θα εμπλακούν πολλοί φορείς από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος, δεν λειτούργησε ποτέ.

Στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης αυτής της επιτροπής συνεργάζεται αυτή την περίοδο το ΥΠΕΚΑ με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας“, είπε η υπουργός.

Η κ. Μπιρμπίλη όταν ρωτήθηκε αν θα κατεδαφισθεί το κέντρο διασκέδασης Ακρωτήριιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο και για το οποίο έχει εκδοθεί απόφαση να κλείσει, απάντησε:

όλες αυτές οι κτήσεις ελέγχονται από τον Περιφερειάρχη Αττικής, ώστε να ασκηθούν τα νόμιμα μέσα“.

Αντιδράσεις

Υποκριτική χαρακτήρισε τη στάση του πρωθυπουργού, όσον αφορά στη σημερινή κατεδάφιση ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πιο κάτω, απο τη συγκεκριμένη περιοχή λειτουργούν παράνομα εδώ και χρόνια κέντρα με διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων.
Η κίνηση του πρωθυπουργού να βρίσκεται σήμερα στην κατεδάφιση ενός αυθαίρετου κτίσματος στην παραλία έχει άμεση σχέση με τη λογική μας για ανοιχτές παραλίες“, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με την κατεδάφιση της πρώην “Φαντασίας”, στην παραλία του Αγίου Κοσμά.

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι σήμερα γκρεμίστηκαν όλα εκείνα τα εμπόδια που εμπόδιζαν τον πολίτη της Αττικής να έχει πρόσβαση σε μια παραλία πολύ κοντά στο σπίτι του.

Ακόμη, δήλωσε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και επεσήμανε ότι η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για άμεση απελευθέρωση ακτών μήκους περίπου 2000 χλμ.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τον νόμο για τα καμένα της Αττικής και την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων της, με τον οποίο προβλέπεται πέρα από την αναστολή των οικοδομικών εργασιών και η σύσταση ειδικού οργάνου για τις κατεδαφίσεις, το οποίο ήδη έχει συσταθεί και ενεργοποιείται.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το άνοιγμα των παραλίων στους πολίτες σχετίζεται με την προστασία των δικαιωμάτων ιδιαίτερα των αδύναμων πολιτών.

Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι όπου υπάρχει μισθωμένη παραλία και ιδιωτική εκμετάλλευση που πληρώνεται προς το κράτος είναι ένα διαφορετικό καθεστώς και πρόσθεσε όμως οτι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί κάθε ξενοδοχείο ή κέντρο διασκέδασης αυθαίρετα να κλείνουν την παραλία και να αποκλείουν την πρόσβαση σε αυτές.

Οι δορυφόροι αποκαλύπτουν

Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να εντοπιστούν οι αδήλωτες πισίνες και με τη χρήση δορυφόρου, πρωτοβουλία που έχει να κάνει και με την αντιμετώπιση της απόκρυψης φορολογικών στοιχείων και εισοδημάτων, καθώς οι πισίνες είναι πλέον τεκμήρια διαβίωσης.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *