Επικαιρότητα

Διαμαρτυρίες για τον τραυματισμό του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου

Δεκάδες φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου το μεσημέρι του Σαββάτου, ύστερα από κάλεσμα μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης,για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους με αφορμή τον αναίτιο βαρύ τραυματισμό του προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριου Λώλου από δυνάμεις των ΜΑΤ
«Το χτύπημα δεν ήταν στον Μάριο, ήταν στο κεφάλι στα μάτια και στα αυτιά όλων μας. Να μη τους αφήσουμε να μας τυφλώσουν» είπαν οι διαμαρτυρόμενοι απλώνοντας στο πεζόδρομο μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα φωτογραφίες που απεικόνιζαν στιγμιότυπα επιθέσεων αστυνομικών κατά συναδέλφων τους. Όχι μόνο συνυπογράφουμε αυτή την θέση αλλά καταγγέλλουμε απερίφραστα την επίθεση κατά του Μ. Λώλου, η οποία όπως και κάθε επίθεση κατά του Τύπου αποτελεί χτύπημα στην καρδιά της Δημοκρατίας.

O Mάριος Λώλος υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αποκαταστάθηκε το κάταγμα του κρανίου.

Στο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Ο ασθενής κ. Λώλος εισήχθη σήμερα 6/4/2012 στο νοσοκομείο Υγεία με εμπιεστικό κάταγμα κρανίου, θλάσεις εγκεφάλου και τραυματική υπαρχανοειδή αιμορραγία. Ο κ. Λώλος είχε πλήρη επικοινωνία κατά την άφιξή του, υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αποκαταστάθηκε το κάταγμα του κρανίου. Ο ασθενής ανένηψε ομαλώς και παρακολουθείται στη μονάδα αυξημένης φροντίδας».

Υπενθυμίζουμε ότιτο απόγευμα της Τετάρτης χτυπήθηκε η δημοσιογράφος Ρένα Μανιού και το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριος Λώλος, από πισώπλατο αναίτιο χτύπημα.

Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει την επίθεση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει τον έντονο αποτροπιασμό του για τη νέα βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση την οποία δέχτηκαν χθες το βράδυ από αστυνομικούς των ΜΑΤ δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη συγκέντρωση στη μνήμη του 77χρονου αυτόχειρα στο Σύνταγμα, με θύμα αυτή τη φορά τον Πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος Μάριο Λώλο, που εισήχθηκε σε Νοσοκομείο «με κρανιοεγκεφαλική κάκωση από πλήξη με γκλομπ και χρήζει χειρουργικής παρέμβασης», σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση.

Επισημαίνεται ότι κατά τη συγκέντρωση της προηγούμενης ημέρας στην πλατεία Συντάγματος είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς η δημοσιογράφος Ρένα Μανιού, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες επιθέσεις σε λειτουργούς του Τύπου, όπως οι δημοσιογράφοι Μανώλης Κυπραίος και Γιώργος Αυγερόπουλος ή η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, με αποτέλεσμα ο πρώτος να υποστεί μόνιμη αναπηρία.
Για μια ακόμη φορά η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως δόθηκε εντολή για διενέργεια διοικητικής έρευνας. αλλά ουδείς πείθεται πλέον, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη σε παρόμοιες βάναυσες επιθέσεις που έγιναν στο παρελθόν και μένουν αναπάντητες δεκάδες επώνυμες καταγγελίες συναδέλφων για προκλητική και βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων.
Είναι προφανές ότι οι συστηματικές και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ενάντια στους λειτουργούς του Tύπου, την ώρα της δουλειάς τους, καταπατούν ακόμη και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και ασκούνται συνειδητά από διάφορα κέντρα για τη φίμωση της ελευθεροτυπίας, σε μια συνειδητή προσπάθεια να τρομοκρατηθεί και να χειραγωγηθεί η Ενημέρωση. Μετά την οικονομική εξόντωση του κόσμου του Τύπου από τα μνημονιακά μέτρα, τώρα επιχειρείται και η φυσική εξόντωση?
Η ΠΟΕΣΥ διακηρύσσει ότι θα πρωτοστατήσει, όπως πάντοτε στον αγώνα να διαφυλαχθεί η ελευθερία της Ενημέρωσης και θα σταθεί με κάθε τρόπο απέναντι σε ενέργειες, οι οποίες υποσκάπτουν τα θεμέλια της Δημοκρατίας.

Το μήνυμα των συναδέλφων του Μ. Λώλου

Συνάδελφοι, σε λίγες ώρες ο Μάριος Λώλος μπαίνει στο χειρουργείο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο χτυπιέται από τα ΜΑΤ – έτσι και τούτη τη φορά δεν πιστεύαμε ότι είναι κάτι σοβαρό. Και τούτη τη φορά νομίζαμε όλοι ότι θα την γλιτώσει με ένα καρούμπαλο, με δυο μώλωπες και η ζωή θα συνεχιστεί.

Όπως συνεχίστηκε όταν χτύπησαν κατά πρόσωπο την Τατιάνα. Όπως συνεχίστηκε όταν στρίμωξαν τον Άρη. Όπως συνεχίστηκε όταν άφησαν ανάπηρο τον Μανώλη. Όπως, άλλωστε, συνεχίστηκε όταν χτύπησαν ξανά τον Μάριο πριν λίγο καιρό. Όμως αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά.

Αυτή τη φορά η γκλοπιά του «οργάνου» (που πάμε στοίχημα; Για άλλη μια φορά καμία ΕΔΕ δεν θα αποκαλύψει το όνομα και το βαθμό του) ήταν πισώπλατη. Και άνοιξε το κρανίο του και προκάλεσε αιμορραγία και πιέζει τον εγκέφαλό του και τον στέλνει στο χειρουργείο. Αν δεν κάνει, μας λένε, την επέμβαση μπορεί για όλη την υπόλοιπη ζωή του να είναι επιληπτικός. Γιατί;

Γιατί ήταν εκεί όταν εκατοντάδες συμπολίτες μας διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία που ήθελαν να περάσει για αυτοκτονία. Γιατί οι εικόνες του από το έγκλημα που συντελείται στην Ελλάδα ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο. Γιατί, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί μας, ο Μάριος έχει διαλέξει πλευρά: ούτε ψέματα, ούτε αυταπάτες, είναι με τους εργάτες.

Τις επόμενες ώρες πολλά ντοκουμέντα θα δουν το φως της δημοσιότητας και θα αποδεικνύουν ότι η επίθεση των κρανοφόρων στους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ έγινε χωρίς καμία αφορμή και μόνο για λόγους εκδικητικούς. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά και δεν υπάρχει λόγος να επιχειρηματολογήσουμε για αυτό – θα το κάνει ο δικηγόρος μας. Ούτε έχει καμία σημασία να αναζητήσουμε τον αριθμό και τα διακριτικά του κρανοφόρου που επέφερε αυτό το δολοφονικό, κατά τους χαρακτηρισμούς των γιατρών, πλήγμα στον Μάριο. Ελάχιστη σημασία έχει το όνομα του αυτουργού, όταν όλοι γνωρίζουμε το όνομα των ηθικών και των πολιτικών αυτουργών. Είναι τα ίδια χέρια που όπλισαν το χέρι του αυτόχειρα (και εκατοντάδων άλλων), είναι τα ίδια χέρια που χτύπησαν τον Μάριο (και δεκάδες άλλους).

Η πολιτική του Μαύρου Μετώπου που μετέτρεψε τη χώρα σε εργαστήριο νεοφιλελεύθερων πειραματισμών κατασκευάζει αληθινά θύματα και, ταυτόχρονα, παράγει αληθινά κέρδη. Το αίμα μας είναι ο πλούτος τους, η «σωτηρία» τους είναι ο εφιάλτης μας.

Ως πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ (που μετρά ήδη δεκάδες θύματα της κρατικής καταστολής), αλλά και ως πολίτης της χώρας που μετατρέπεται ταχύτατα σε σωφρονιστική αποικία, ο Μάριος θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτό το άνανδρο χτύπημα.

Σε λίγες ώρες συνεδριάζει το Διασωματειακό των Ενώσεων του Τύπου και περιμένουμε αυτή τη φορά, έστω και αυτή τη φορά, να κάνει κάτι παραπάνω από το να εκφράσει τη «βαθύτατη θλίψη και οργή του». Σε λίγες ώρες ανοίγει η Βουλή των Ελλήνων και περιμένουμε αυτή τη φορά, έστω και αυτή τη φορά, να μην στρέψει το κεφάλι και από αυτή την προαναγγελθείσα επίθεση. Σε λίγες ώρες συνάδελφοι, άλλη μια εργάσιμη μέρα ξημερώνει. Κι ένας από εμάς – ο πολλοστός- δεν θα είναι δίπλα μας.

Αυτό το χτύπημα δεν ήταν στον Μάριο, ήταν στο κεφάλι, στα μάτια και τα αυτιά όλων μας.

Δήλωση Χρυσοχοϊδη

Δήλωση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με τον τραυματισμό του Προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριου Λώλου

Εκφράζω την ανθρώπινη συμπαράστασή μου στον Πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, κ. Μάριο Λώλο. Εύχομαι να είναι υγιής και να επανέλθει γρήγορα στη δουλειά του και στην οικογένειά του.
Καταδικάζω κάθε περιστατικό αυθαίρετης βίας, από όπου και αν προέρχεται. Οι συνθήκες τραυματισμού του κ. Λώλου διερευνώνται μέσα από κατεπείγουσα δικαστική έρευνα, για την οποία ζητήθηκε η παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, ούτως ώστε, να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για το αδιάβλητό της.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη και υπηρεσιακή έρευνα, ούτως ώστε άμεσα να διερευνηθούν τα αίτια και να πέσει άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό αυτό.
Κάνω έκκληση προς όλους για ψυχραιμία. Βιώνουμε σαν κοινωνία μία δύσκολη και επώδυνη περίοδο. Αυτό που προέχει πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή, και βεβαίως το να διατηρήσουμε τις δημοκρατικές κατακτήσεις και τις ελευθερίες που κερδίσαμε με αγώνες.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος συγκεντρωμένων και δημοσιογράφων στην πλατεία Συντάγματος που είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τον σοβαρό τραυματισμό του προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι όσο πιο βάρβαρη γίνεται η επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων τόσο πιο ωμή γίνεται η καταστολή και η τρομοκρατία σε βάρος του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Καταδικάζουμε τη χτεσινή απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων ενάντια σε διαδηλωτές και δημοσιογράφους στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Σκοπός της αστυνομίας ήταν να διαλυθεί με τη βία μια ειρηνική διαμαρτυρία πολιτών ενάντια στη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική.
Ο σοβαρός τραυματισμός του Προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου από κτύπημα κλομπ στο κεφάλι είναι ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων επιθέσεων σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις. Η περίπτωση του Μανώλη Κυπραίου, του Μάριου Λώλου, δεκάδων άλλων περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας που μένουν ατιμώρητα, δείχνουν ότι η νέα πολιτική της ΕΛ,ΑΣ, και της πολιτικής της ηγεσίας είναι να τρομοκρατεί, όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τους λειτουργούς του Τύπου, σε μια συνειδητή προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης.
Ο Υπουργός, που δεν διάβασε το μνημόνιο, είναι αυτός που πρέπει να διαβάσει το Σύνταγμα. Το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν αλλά και το δικαίωμα στην ανεξάρτητη ενημέρωση αποτελούν αναφαίρετα δημοκρατικά δικαιώματα, τα οποία και θα υπερασπιστούμε, από εκείνους που θέλουν να πνίξουν κάθε φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας.

Φρένο στην ατιμωρησία της αστυνομικής βίας!
Επίορκοι υπάλληλοι των Μ.Α.Τ. χτυπούν ανεξέλεγκτα διαδηλωτές, δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ υπό την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε τα νέα περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος διαδηλωτών, δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στην περιοχή του Συντάγματος κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων για το τραγικό γεγονός της αυτοκτονίας του συμπολίτη μας Δημήτρη Χριστούλα.

Εικόνες αστυνομικής βίας στο κέντρο της Αθήνας κάνουν το γύρο του κόσμου, εδραιώνοντας την πεποίθηση ότι τα περιστατικά αυτά πραγματοποιούνται υπό την ανοχή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το οποίο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός καθεστώτος ασυλίας και ατιμωρησίας για περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας από υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας. Παράλληλα, η νέα θητεία του κ.Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο ξεκινά με νέους τραυματισμούς δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που έρχονται να προστεθούν σε μια μεγάλη σειρά αντίστοιχων περιστατικών το τελευταίο διάστημα, καθιστώντας πλέον τη δημοσιογραφία επικίνδυνο επάγγελμα στη χώρα μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουμε ότι τέτοιες πράξεις στρέφονται ευθέως κατά της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας στη χώρα μας και καλούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

α) Να συλληφθούν άμεσα οι υπάλληλοι των Μ.Α.Τ. που εμφανίζονται σε βίντεο να βιαιοπραγούν σε βάρος περικυκλωμένων και άοπλων διαδηλωτών καθώς και εκείνοι που ευθύνονται για τους τραυματισμούς των δημοσιογράφων Μανώλη Κυπραίου, Απόστολου Σκουμπούρη, Ρένας Μανιού, Παναγιώτη Μπούσιου, Μάκη Συνοδινού, της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη και άλλων καθώς και το σοβαρό τραυματισμό του Προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριου Λώλου, να τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα με το ερώτημα της οριστικής απόταξης και να ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους προκειμένου να δικαστούν από ποινικό δικαστήριο.
β) Να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα όλων των Ε.Δ.Ε. που διενεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια για περιστατικά καταχρηστικής βίας υπαλλήλων των σωμάτων ασφαλείας σε βάρος πολιτών και δημοσιογράφων καθώς και τις τυχόν πειθαρχικές ή ποινικές κυρώσεις τους επιβλήθηκαν.
γ) Να εισηγηθεί την κατάργηση του άρθρου 19 του ν.4058/2012 με το οποίο δεν εφαρμόζεται σειρά διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για αδικήματα που διώκονται κατ’ έγκληση και φέρεται να διαπράχθηκαν από αστυνομικούς, λιμενικούς ή πυροσβεστικούς υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και εξαιτίας αυτών, διάταξη με την οποία καταργείται στην ουσία η αυτόφωρη διαδικασία για τα αδικήματα αυτά, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την ενδεχόμενη παραγραφή των αδικημάτων λόγω της καθυστέρησης των δικαστικών διαδικασιών.
δ) Να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διαμόρφωση ενός κλίματος μηδενικής ανοχής στη βία και στην κατάχρηση εξουσίας στα σώματα ασφαλείας, με την κατάλληλη εκπαίδευση των νέων αξιωματικών αλλά και την αυστηρή εφαρμογή των πειθαρχικών κανονισμών.

 

Υπενθυμίζεται ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζήτησε τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε ο Μάριος Λώλος.

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *