Επικαιρότητα

Πρόγνωση καιρού για το τριήμερο 10-12-10 έως 12-12-10


Νεφώσεις με χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Βροχές ή χιονόνερο και τοπικές καταιγίδες. στις νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές. Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το Σάββατο το βράδυ με τα φαινόμενα να περιορίζονται στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα. Άνεμοι σταδιακά από ΒΒΑ/ΒΒΔ διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί και κατά τόπους θυελλώδεις και θερμοκρασία σε κατακόρυφη πτώση.

Παρασκευή 10-12-2010

Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της Ηπείρου με υψόμετρο >600μ, της δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο >450μ, της κεντρικής Μακεδονίας με υψόμετρο >500μ και της Θράκης με υψόμετρο >600μ. Σταδιακά και μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία (εκτός από τις προσήνεμες περιοχές της Χαλκιδικής, της Πιερίας και της Καβάλας όπου θα χιονίσει σε περιοχές με υψόμετρο >500μ) ενώ θα χιονίσει σε περιοχές της Ηπείρου με υψόμετρο >300μ και σε πεδινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπαρχουν τοπικές νεφώσεις πυκνότερες στο βόρειο Ιόνιο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου θα σημειώνονται από νωρίς το πρωί βροχές και τοπικές καταιγίδες στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κέρκυρας και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Σταδιακά και μέχρι το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και στις υπόλοιπες περιοχές και θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο στα κεντρικά ηπειρωτικά και τοπικές καταιγίδες στην νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Αργά το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση στην Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά, τμήματα της ανατολικής Στερεάς και την βόρεια Εύβοια όπου και θα σημειωθούν κατά τόπους ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.  Άνεμοι αρχικά από ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν στο Ιόνιο σε ΒΒΔ τοπικά θυελλώδεις και στο Αιγαίο σε ΒΒΑ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία σε κατακόρυφη πτώση και:
-στα δυτικά από -5 έως 15 βαθμούς Κελσίου
-στα βόρεια από -9 έως 7 βαθμούς Κελσίου.
-στα κεντρικά από -6 έως 8 βαθμούς Κελσίου.
-στα ανατολικά από -1 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
-στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 5 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Αττική: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις οι οποίες μέχρι το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Αργά το απόγευμα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και μέχρι το βράδυ και σε περιοχές της Αττικής με υψόμετρο >300μ. Άνεμοι αρχικά από Δ διευθύνσεις μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε ΒΒΑ ισχυρούς και τοπικά στον νότιο Ευβοϊκό έως πολύ ισχυρούς και θερμοκρασία από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και τοπικές χιονοπτώσεις στον Χορτιάτη. Αργά το μεσημέρι πρόσκαιρα θα χιονίσει σε περιοχές του νομού με υψόμετρο >300μ. Σύντομα πάντως και μέχρι το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά του νομού. Άνεμοι από ΒΒΔ διευθύνσεις ισχυροί και θερμοκρασία από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο 11-12-2010

Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν νεφώσεις πυκνότερες στον Έβρο, την Θάσο, την νότια Χαλκιδική, την νότια Πιερία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την βορειοανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάννησα με βροχές ή χιονόνερο στις νοτιότερες παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Αργά το απόγευμα ένταση των χιονοπτώσεων αναμένεται σε περιοχές της κεντρικής Κρήτης με υψόμετρο >400μ. Άνεμοι από ΒΒΔ διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο έως θυελλώδεις και θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και:
-στα δυτικά από -5 έως 9 βαθμούς Κελσίου.
-στα βόρεια από -10 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
-στα κεντρικά από -8 έως 5 βαθμούς Κελσίου.
-στα ανατολικά από -3 έως 6 βαθμούς Κελσίου.
-στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου.   

Αττική: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Πρόσκαιρη ένταση των φαινομένων θα σημειωθεί λίγο πριν το μεσημέρι με ενδεχόμενη χιονόστρωση μέχρι και τα νοτιότερα προάστεια του λεκανοπεδίου ενώ ο κύριος όγκος θα εκδηλωθεί στα δυτικότερα τμήματα του λεκανοπεδίου και το Θριάσιο. Σημαντική χιονόστρωση σε περιοχές με υψόμετρο >200μ. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός προς το απόγευμα με τα φαινόμενα να περιορίζονται στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Άνεμοι αρχικά από ΒΒΑ διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί, σταδιακά θα στραφούν σε ΒΒΔ με την ίδια ένταση και θερμοκρασία από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και νότια του νομού όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενής χιονοπτώσεις. Άνεμοι αρχικά από ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και θερμοκρασία από -3 έως 1 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή 12-12-2010

Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν νεφώσεις πυκνότερες στην βόρεια Αττική, την κεντρική και νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με βροχές ή χιονόνερο στις νοτιότερες παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Αργά το βράδυ επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα δυτικά με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Άνεμοι από ΒΔ διευθύνσεις ισχυροί και τοπικά στο Καρπάθιο θυελλώδεις και θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και:
-στα δυτικά από -3 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
-στα βόρεια από -6 έως 7 βαθμούς Κελσίου.
-στα κεντρικά από -4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.
-στα ανατολικά από 1 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
-στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Αττική: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στα βόρεια του νομού όπου ενδέχεται να σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Βελτιωμένος ο καιρός στις υπόλοιπες περιοχές. Άνεμοι αρχικά από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, σταδιακά θα στραφούν σε ΔΝΔ μέτριους και θερμοκρασία από 07 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Η μέγιστη θα σημειωθεί μετά το μεσημέρι.
Θεσσαλονίκη: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι αρχικά από ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς, σταδιακά θα στραφούν σε ΒΑ με την ίδια ένταση και θερμοκρασία από 03 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Η ερχόμενη βδομάδα ξεκινάει με επιδεινωμένο καιρό και χιονοπτώσεις στην δυτική και βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα ενώ βροχές και τοπικες καταιγίδες θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές εξαιρουμένης της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας όπου θα επικρατούν καλύτερες καιρικά συνθήκες. Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Τρίτη το απόγευμα για να επιδεινώθεί εκ νέου την Τετάρτη με χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της βορειοδυτικής και της βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Δημήτρης Καμπόλης

Μετεωρολόγος του www.kairos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *