Επικαιρότητα

Συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου

 

Συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. “Δεν υπέγραψα καμία πράξη ανταλλαγής δημοσίων κτημάτων με οποιοδήποτε κτήμα της μονής Βατοπεδίου” σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, προσθέτοντας πως δεν είχε την αρμοδιότητα να αποφανθεί τόσο επί της κυριότητας όσο και επί της αποτίμησης της αξίας των προς ανταλλαγή ακινήτων. Τις επόμενες ημέρες θα κληθούν από τους εισαγγελείς οι πρώτοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των ακινήτων που απέκτησε η Μονή Βατοπεδίου από το Δημόσιο. Όπως προκύπτει και από τη δικαστική παραγγελία Σανιδά, πολλές απορίες δημιουργούν οι γνωμοδοτήσεις και οι εκτιμήσεις κρατικών λειτουργών για την έκταση και την αξία των ακινήτων που αντηλλάγησαν. 

 

Το ΠΑΣΟΚ με νέα ερώτησή του προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών ζητεί να απαντηθεί εάν έχει ολοκληρωθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία παραχώρησης στρατοπέδου, μέσω ΟΤΑ, προς την Μονή Βατοπεδίου. 

 

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά από το 1998 έως σήμερα ζήτησε ο Αλέκος Αλαβάνος, από το βήμα της Βουλής. 

 

Παρεμβαίνοντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφώνησε με το αίτημα, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγήσει το θέμα στις καλένδες και πρότεινε άμεση νομοθετική ρύθμιση για να ακυρωθούν οι συμφωνίες. 

 

Απαντώντας ο Γιώργος Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας προκειμένου να αποφασίσει πώς θα κινηθεί για την διασφαλιστεί της δημοσίας περιουσίας. 

 

“Οι εκκλησίες δεν μπορούν να εμπορεύονται ούτε υπουργοί και βουλευτές να κάνουν τους ενδιάμεσους προκειμένου να βγάλουν μίζες”, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα.

 

Εξηγήσεις Μπασιάκου

 

Αναφορικά με την παραίτηση του τότε γγ του υπουργείου του , ο κ. Μπασιάκος αναφέρει στην ανακοίνωσή του: “Ο τότε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, κ. Θ. Αληφακιώτης, ουδέποτε εξέφρασε, και μέχρι χθες, τις επιφυλάξεις του για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας, με βάση την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, αφού μάλιστα με την από 18/8/2005 επιστολή παραίτησής του, η οποία δημοσιοποιήθηκε με δελτίο Τύπου, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό, τους πρώην υπουργούς κ. Τσιτουρίδη και κ. Μπασιάκο και τον υφυπουργό κ. Κοντό για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν επί ενάμιση χρόνο, ως Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης”. 

 

Ο τ. υπουργός επισημαίνει ότι ο κ. Αληφακιώτης “παραιτήθηκε οικειοθελώς 7 μήνες μετά την υπογραφή της απόφασης (για την ανταλλαγή των ακινήτων της Μονής), δηλαδή τον Αύγουστο του 2005 και όχι σ’ ένα μήνα, όπως δηλώνει σήμερα”. 

 

Για του λόγου του το αληθές, ο κ. Μπασιάκος επισυνάπτει στη δήλωσή του τόσο το έγγραφο παραίτησης του τότε ΓΓ, που φέρει ημερομηνία 18.08.2005, όσο και την απόφασή του να ορίσει στη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΕΘΙΑΓΕ, άλλον επιστήμονα κι όχι τον κ. Αληφακιώτη, καθώς όπως τονίζει, παρότι η θέση προτάθηκε στον τελευταίο και εκείνος την είχε αρχικά αποδεχθεί, εντέλει δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να μείνει στην Αθήνα και θα επιστρέψει στα καθηγητικά του καθήκοντα στη Θεσσαλονίκη. 

 

“Είναι σαφές ότι δεν υπήρξε οποιοσδήποτε διωγμός του, που μάλιστα να συνδέθηκε με την ανταλλαγή της λίμνης της Βιστωνίδας”, καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μπασιάκος.

 

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *