Επικαιρότητα

Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για το “Πίρι Ρέις”

Με διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ενόχλησή της η Αθήνα, για τις έρευνες που πραγματοποιεί από την Τρίτη το τουρκικό σκάφος “Πίρι Ρέις” στο Αιγαίο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σημείωσε ότι η Αθήνα παρακολουθεί, αξιολογεί τις εξελίξεις και προασπίζεται τα εθνικά δικαιώματα. Η Τουρκία κρίνεται τελικά από τις πράξεις της, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το τουρκικό πλοίο δεν έχει μπει σε χώρο ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Εάν προχωρήσει προς την ελληνική πλευρά θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες και θα μεταβεί ακταιωρός του Λιμενικού, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα.

“Η Ελλάδα δεν παραιτείται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της”

Σε διάβημα προχώρησε η Αθήνα για τις έρευνες που πραγματοποιεί το τουρκικό πλοίο “Πίρι Ρέις” νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, ενώ θα ακολουθήσει ρηματική διακοίνωση.

Η Ελλάδα ούτε παραχωρεί ούτε παραιτείται ούτε θέτει σε αχρησία οποιοδήποτε κυριαρχικό δικαίωμά της, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν έχει μπει σε χώρο ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι, αν προχωρήσει προς την ελληνική πλευρά, θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες και θα πάει ακταιωρός του Λιμενικού.

Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας όσο και στην ανάγκη οι δύο χώρες να συμφωνήσουν στη διαδικασία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, υπενθυμίζοντας την πάγια θέση της χώρας μας για το θέμα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, “οι ενέργειες της Τουρκίας μάς προβληματίζουν, καθώς δεν συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών, εκδηλώνουν μια διάσταση λόγων και πράξεων κι επιβαρύνουν το κλίμα ενόψει της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών στις 19/7“.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας ξεπερνούν κατά πολύ την ανοχή μας. Χρειάζεται απάντηση ανάλογη και ισοδύναμη με την πρόκληση. Ας αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου τις ευθύνες της, διαφορετικά τα τετελεσμένα αυτά γεγονότα την καθιστούν υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό” δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *