Επικαιρότητα

Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων για την ελληνική οικονομία

Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων είναι η επόμενη για την ελληνική οικονομία. Τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Eurostat τα στοιχεία για το χρέος και το δημόσιο έλλειμμα για το 2009, που αναμένεται να ξεπερνάει το 15%, ενώ στο 4,5% καταγράφεται η ύφεση στην ελληνική οικονομία για το γ’ τρίμηνο.

Στην Αθήνα φθάνει και ητρόικα για έλεγχο και διαπραγματεύσεις ενόψει της καταβολής της τρίτης δόσης του δανείου. Βέβαιες θεωρούνται οι περαιτέρω πιέσεις για περιστολή των δαπανών στις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία. Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζουν Eurogroup και EcoFin, ενώ, ενόψει της κατάθεσης την Πέμπτη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, το οικονομικό επιτελείο με συσκέψεις οριστικοποιεί αποφάσεις και στόχους για τα κονδύλια. Την ίδια ώρα, «φωτιά» στις αγορές ομολόγων ρίχνει η ζοφερή κατάσταση στην Ιρλανδία.

Στο 4,5% η ύφεση το γ’ τρίμηνο

Κατά 4,5% συρρικνώθηκε η ελληνική οικονομία το γ’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σε σχέση με το β’ τρίμηνο υπάρχει μια περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας κατά μισή μονάδα, με αποτέλεσμα σε μέσα επίπεδα εννεαμήνου να βρισκόμαστε περίπου στο -3,7%.

Κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου, στην οποία θα συμμετέχει σχεδόν το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου.

Ιδιαίτερα σκληρές αναμένονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα ανακοινωθεί και η αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Εurostat.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί η εκτίναξη του ποσοστού της ανεργίας στη χώρα, ενώ η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, χαρακτηρίζοντας “άκαιρη” κάθε συζήτηση για τον τρόπο που θα εξυγιανθούν οι ΔΕΚΟ.

Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων προχωρά την ερχόμενη Τρίτη το Ελληνικό Δημόσιο, σε άυλη μορφή, ποσού 300 εκατ. ευρώ, λήξεως 18 Φεβρουαρίου 2011.

Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση που έκανε το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, με τη συμμετοχή 1.030 επενδυτών και αναλυτών, 71% θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της Ελλάδας, έναντι 51% αυτή της Ιρλανδίας.

Την Ιρλανδία ακολουθεί η Πορτογαλία, με ποσοστό 38% να θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία έναντι 36% τον Σεπτέμβριο.

Bloomberg: Μείωση επιτοκίων των διετών ομολόγων Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας

Τα επιτόκια των διετών ομολόγων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μειώθηκαν τουλάχιστον 70 μονάδες βάσης (0,7 εκατοστιαίας μονάδας) σήμερα το απόγευμα, μετά το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της G 20 στη Σεούλ, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

“Το ανακοινωθέν της G 20 ήταν θετικό για το χρέος της Ιρλανδίας και αυτό επεκτάθηκε και στο χρέος των άλλων χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης”, δήλωσε ο κ. Ντέιβιντ Σνάουτζ, υπεύθυνος στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της Commerzbnk στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι “είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε κάποια σταθεροποίηση και μείωση των spreads της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας”.

Το επιτόκιο του διετούς ιρλανδικού ομολόγου μειώθηκε κατά 1,21 εκατοστιαίες μονάδες στο 6,48%. Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε στην περιοχή των 900 μ.β. από 920 μ.β. που ήταν το πρωί. Σε ανακοίνωσή τους από τη Σεούλ, οι Υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Μεγάλης Βρετανίας ανέφεραν ότι “ο οποιοσδήποτε νέος μηχανισμός για την αντιμετώπιση κρίσεων στην Ευρωζώνη θα τεθεί σε ισχύ μετά τα μέσα του 2013 και δεν θα έχει καμία επίπτωση στις τρέχουσες συναλλαγές ομολόγων”.

Αντιδράσεις

«Πρόκειται για πρωτοφανή, σε ένταση και έκταση, συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας, τη μεγαλύτερη από το 1975. Για τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 2,1%, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους. Για τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, μαζί με τη Ρουμανία, με αρνητικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει το μείγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Το α’ εξάμηνο του 2011 θα είναι πιο δύσκολο από το β’ εξάμηνο του 2010. Όσο δεν αναπτύσσονται τα έσοδα, τόσο θα επιβάλλονται μειώσεις και στις δαπάνες, και σκληρά μέτρα τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν ακόμα και απολύσεις. Χρειάζεται επειγόντως γενναία επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου».

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *