Επικαιρότητα

Εισηγήσεις για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος

Στην κατάρτιση νέου νομοσχέδιου για το θέμα του καπνίσματος προχωρά το υπουργείο Υγείας, μετά από επαφές που είχε από το πρωί, η ηγεσία του υπουργείου με την εθνική συντονιστική επιτροπή και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η κ Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι ο ισχύων νόμος έχει πολλά προβλήματα, αντιφάσεις και προχειρότητα στις διατάξεις και έκανε λόγο για νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα είναι εφαρμόσιμο.

Στην πρόταση της συντονιστικής επιτροπής για καθολική απαγόρευση καπνίσματος συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των κέντρων εστίασης και διασκέδασης, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να εξαιρεθούν τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα και τα παραδοσιακά καφενεία, ενώ οι κυρώσεις θα πρέπει να αφορούν τους πελάτες και όχι τους ίδιους.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ – ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ &ΚΙΝΔΥΝΟΙ, γράφει η Άννα Περουτσή
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα συνιστά μία χρόνια, υποτροπιάζουσα ιατρική πάθηση που εμπλέκει ένα σωματικό και ψυχολογικό εθισμό στη νικοτίνη. Πρόσφατες διεθνείς έρευνες με συμμετοχή χιλιάδων ιατρών και καπνιστών, απέδειξαν ότι οι Έλληνες καπνίζουμε πολύ.
Η πρόσφατη έρευνα support με τη συμμετοχή 16 χωρών, κατατάσσει τη χώρα μας στη δεύτερη θέση σε ποσοστά καπνιστών, μετά την Τουρκία. Το 49 τοις εκατό των ανδρών, και το 30 περίπου τοις εκατό των γυναικών, παραδέχεται την ανθυγιεινή του συνήθεια.
Η μεταστροφή της γυναικείας συμπεριφοράς προς το χειρότερο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όπως υπογραμμίζει ο κύριος Χάμφρει Τέιλορ Διευθυντής Μονάδας Κλινικών Ερευνών, εντυπωσιάζει. «Φοβάμαι ότι το κάπνισμα τείνει να θεωρηθεί δείγμα κοινωνικής εξυπνάδες για τις γυναίκες», αναφέρει. «Και αυτό τελικά αποδεικνύεται καταστροφικό».
Ένα νέο πρόβλημα που αναδεικνύουν οι έρευνες είναι το χάσμα επικοινωνίας ανάμεσα σε ιατρούς και καπνιστές. Το 41 τοις εκατό των γιατρών αναφέρει ότι συζητά για το κάπνισμα με τους ασθενείς του. Οι ίδιοι οι ασθενείς ωστόσο δηλώνουν ότι συζητούν για το θέμα με το γιατρό τους μόλις σε ποσοστό 9%. Μπορούν οι γιατροί, δίνοντας απλά επιχειρήματα, να αναθρέψουν τη δυσοίωνη τάση που διαμορφώνεται?
Η Σερένα Τόνσταντ, Διευθύντρια του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο στη Νορβηγία, αναφέρει πως ναι. Ένας στους δυο ανθρώπους που συνεχίζουν το κάπνισμα, θα πεθάνει εξαιτίας αυτού. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά τη διακοπή, το ενδεχόμενο καρδιαγγειακής νόσου μειώνεται στο 50%, συνεχίζει.
Παράλληλα, όπως συμπληρώνει ο κύριος Χαράλαμπος Βλαχόπουλος Καρδιολόγος του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» και Λέκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών, παλαιότερες έρευνες του Ιπποκράτειο είχαν αποδείξει ότι ένα τσιγάρο αρκεί για να προκαλέσει σκλήρυνση των αρτηριών για 20 λεπτά.
Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια δύσκολη διαδικασία.
Λιγότεροι από 5 σους εκατό καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν χωρίς βοήθεια θα κατορθώσουν αποχή μεγαλύτερη του ενός χρόνου, ενώ περισσότεροι από τους μισούς χαρακτήρισαν τη διακοπή του καπνίσματος ως το δυσκολότερο εγχείρημα της ζωής τους.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *