Επικαιρότητα

Περιορισμούς στη χρήση των εμβολίων γρίπης από την Ελβετία

grippi_copyΤην πληρέστερη εικόνα της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται η νέα γρίπη, δίνουν τα αποτελέσματα έρευνας των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέχρι και 5,7 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, με 20.000 κρούσματα να έχουν νοσηλευτεί. Το αμερικανικό σχέδιο για την καταπολέμηση της νέας γρίπης βασίζεται στον ευρύτατο εμβολιασμό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, την ίδια ώρα που η Ελβετία ανακοίνωσε πως έθεσε περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου Pandemrix κατά της νέας γρίπης, της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline, στις εγκύους, τα παιδιά κάτω των 18 ετών και ηλικιωμένους.

Ελβετία: Περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου σε εγκύους, παιδιά και ηλικιωμένους

Η αβεβαιότητα αφορά το στοιχείο AS03 που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του εμβολίου της βρετανικής GlaxoSmithKline.

“Τα στοιχεία που διαθέτουμε αφορούν γενικά τους ενήλικες, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις εγκύους και αυτά που σχετίζονται με τα παιδιά είναι ανεπαρκή”, τονίζεται σε ανακοίνωση της Swissmedic, της αρμόδιας ελβετικής αρχής για την κυκλοφορία των φαρμάκων.

Συνεπώς, “η Swissmedic δεν δίνει ακόμα την άδεια για τη χορήγηση του Pandemrix σε εγκύους, παιδιά μικρότερα των 18 ετών και σε άτομα άνω των 60 ετών”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΗΠΑ: Σχέδιο ευρύτατου εμβολιασμού

Με τη χρήση ηλεκτρονικών μαθηματικών τύπων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι έως και 5,7 εκατομμύρια κρούσματα νέας γρίπης εκδηλώθηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, εκ των οποίων τα 9.000 με 20.000 κατέληξαν στα νοσοκομεία. Περίπου το 6% όσων νοσηλεύτηκαν, δηλαδή περίπου 1300 άνθρωποι, πέθαναν. Η έρευνα εξέτασε τα στοιχεία μέχρι τις 23 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι αριθμοί αυτοί έχουν ήδη ξεπεραστεί κατά πολύ.

Το αμερικανικό σχέδιο για την καταπολέμηση της νέας γρίπης βασίζεται στον ευρύτατο εμβολιασμό, κάτι που εμποδίζεται από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή του εμβολίου.

Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, υποστηρίζει ότι οι έγκυες γυναίκες που εμβολιάζονται κατά της γρίπης προστατεύουν μέσω του εμβολιασμού και το μωρό τους, που έχει λιγότερες πιθανότητες να γεννηθεί πρόωρα, ενώ θα είναι μεγαλύτερο και υγιέστερο από άλλα μωρά. Άλλωστε τα μωρά κάτω των 6 μηνών είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν.

Ξεχωριστή μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, τις λεγόμενες στατίνες, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από γρίπη.

Αύξηση των κρουσμάτων

Ανησυχητική είναι η απότομη αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης στην Αγγλία, όπου μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν 25.000 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 78.000. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων κρουσμάτων είναι παιδιά ηλικίας από ενός μέχρι δεκατεσσάρων ετών, ενώ το 20% των ανθρώπων που νοσηλεύονται με τον ιό, βρίσκεται στην εντατική.

Στο μεταξύ οι φόβοι για ταχύτατη εξάπλωση της επιδημίας, εξαιτίας των τριών εκατομμυρίων προσκυνητών που θα ταξιδέψουν στη Μέκκα το Νοέμβριο, οδήγησαν πολλές μουσουλμανικές χώρες να θέσουν περιορισμούς στους πολίτες τους. Ειδικά η Τυνησία, εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων, τους απαγορεύει να συμμετάσχουν στο ετήσιο προσκύνημα.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *