Επικαιρότητα

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και απογραφή των συνταξιούχων

Με στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ αρχίζει πιλοτικά τον Οκτώβριο, από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και από το 2011 σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης προανήγγειλε απογραφή των συνταξιούχων, προκειμένου να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της καταβολής παράτυπων συντάξεων. Είναι χαρακτηριστικό, μετά από έλεγχο μικρής έκτασης, ότι διαπιστώθηκαν εκατοντάδες καταβολές συντάξεων σε συνταξιούχους που έχουν πεθάνει πάνω από 10 χρόνια.

Πλαφόν στις συνταγές

Σχεδόν 2,5 ευρώ ανά συνταγή υπολογίζεται πως θα εξοικονομήσουν τα ταμεία από την κατάργηση των χειρόγραφων συνταγών, καθώς όπως εκτιμάται πως το 20-25% της φαρμακευτικής δαπάνης είναι “πλαστό”.

Ο γιατρός θα συμπληρώνει την ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία του, τα στοιχεία του ασθενούς, τη διάγνωση και τα φάρμακα.

Με το νέο σύστημα κάθε γιατρός θα έχει πλαφόν στις συνταγές, ανάλογα με την ειδικότητά του, κι αν ξεπεραστεί τότε αυτόματα θα διακόπτεται η συνεργασία του με το ταμείο.

Στον ασθενή θα εκτυπώνεται ένα αντίγραφο της συνταγής, η οποία θα πρέπει να εκτελείται εντός 5 εργάσιμων ημερών από την καταχώρηση της.

Ο μηχανισμός έχει δομηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να είναι αδύνατη η διαρροή προσωπικών δεδομένων.

“Δεν προβλέπεται λήψη νέων μέτρων για το Ασφαλιστικό”

Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί κανένα νέο μέτρο στο Ασφαλιστικό από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων” διαβεβαίωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι: “Δεν υπάρχει και καμία περίπτωση περικοπής ή αναδιάρθρωσης των επιδομάτων ανεργίας“.

Είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται ορισμένες διατάξεις του νόμου για το ασφαλιστικό ως νέα μέτρα. Όποιος το κάνει αυτό παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό. Όσοι το λένε αυτό ψεύδονται ασύστολα
Α. Λοβέρδος
Το υπουργείο ανταπεξήλθε στις υποχρεώσεις του πρώτο και πριν τα χρονοδιαγράμματα. Τις αλλαγές τις είχαμε δρομολογήσει πριν το μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ και είμαστε περήφανοι για αυτό” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Λοβέρδο στο γεγονός ότι παρουσιάζονται ορισμένες διατάξεις του νόμου για το Ασφαλιστικό ως νέα μέτρα.

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, εμφανίζεται το άρθρο 11 του νόμου για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με το οποίο εκπονείται νέα αναλογιστική μελέτη με βάση τους αριθμούς του ασφαλιστικού νόμου σ’ ότι αφορά μια σειρά από θέματα, ως νέο μέτρο. Επίσης η πρόβλεψη του άρθρου 15 για τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες εμφανίζεται ως νέο μέτρο

Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε το νέο σχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών το οποίο θα αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), μέτρο που αποσκοπεί να αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ κατά έτος.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος έθεσε ως επόμενο στόχο του υπουργείου τη δημιουργίαενιαίου μητρώου συνταξιούχων και την έναρξη διαδικασιών για απογραφή όλων όσων λαμβάνουν σύνταξη.

Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στους περίπου 8.500 υπεραιωνόβιους οι οποίοι εμφανίζονται να λαμβάνουν σύνταξη από τα Ταμεία, εκ των οποίων περισσότεροι από 500 είναι άνω των 110 ετών.

Ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελία και με τη βοήθεια της Ασφάλειας αναζητώνται τα συγκεκριμένα πρόσωπα ώστε να διαπιστωθεί εάν βρίσκονται εν ζωή ή αν έχουν αποβιώσει.

Εφεξής, οι δήμοι θα ενημερώνουν τα ΚΕΠ τα οποία με τη σειρά τους θα ενημερώνουν ταασφαλιστικά ταμεία για κάθε συνταξιούχο που εκλείπει.

Όσον αφορά στο σχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Βρέττα τόνισε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το κόστος του ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε, η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθε για το 2009 σε 5 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά. Το ύψος της δαπάνης οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ενδεικτικά αναφέρονται η κατευθυνόμενη, η προκλητική, η παράνομη συνταγογράφηση, η εικονική χρήση συνταγών ή η χρήση τους για άλλους σκοπούς. Το μερίδιο των παραπάνω στη δαπάνη ισοδυναμεί με το 20-25% του συνόλου της.

Η κ. Βρέττα ανέφερε ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ξεκινά από τον ΟΑΕΕ γίνεται επειδή σε ΙΚΑ και ΟΓΑ διαπιστώνεται σημαντική μείωση δαπανών υγείας πάνω από 20% τους τελευταίους μήνες.

Στο Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών δεν συμβαίνει το ίδιο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές απώλειες χρημάτων.

Αντιδράσεις

«Η κυβέρνηση κινείται σε δύο διαφορετικές γραμμές: η μία είναι η γραμμή Λοβέρδου δηλαδή “εξαιρετικά σκληρά μέτρα εφάπαξ”- όπως έγινε με το νέο ασφαλιστικό- και η άλλη η γραμμή Παπακωνσταντίνου, δηλαδή “πρόσθετα μέτρα με συχνή περιοδικότητα” Καμία από τις δύο δεν μιλά για ανάπτυξη. Η μόνη λύση είναι μια κυβέρνηση οικουμενικής αντίληψης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

Πηγή: ΕΡΤ

Μια σκέψη για το “Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και απογραφή των συνταξιούχων

  • Η απογραφή των συνταξιούχων πρέπει να ανακοινωθή έγκαιρα και όχι να προαναγγέλλεται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.Οι συνταξιούχοι δεν υπηρετούν σε Υπηρεσίες ,ώστε να απογραφούν εύκολα.Πρέπει να καθορισθή πού,πότε,με ποιό τελικό ψηφίο του ΑΦΜ των και σε ποιά μέρα θα πηγαίνουν για απογραφή και με ποιά δικαιολογητικά(αστυνομική ταυτότητα,βιβλιάριο υγείας,ενημερωτικά σημειώματα ΓΛΚ,ΤΕΑΔΥ,ΜΤΠΥ).

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *