Κόσμος

Πλημμύρες μετά τα χιόνια στην Ευρώπη, βροχές και στην Ελλάδα

Το χάος εξαιτίας των χιονοπτώσεων συνεχίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Νέο κύμα ψύχους στη Βρετανία πάγωσε τους δρόμους, ενώ οι αρχές προετοιμάζονται για πλημμύρες, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν για το Σαββατοκύριακο βροχές, που θα επισπεύσουν το λιώσιμο του χιονιού. Τα σχολεία έκλεισαν στο Παρίσι εξαιτίας της κακοκαιρίας, που σήμανε ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες, αντιμέτωπους με καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια.

Εκατοντάδες σχολεία παραμένουν κλειστά, σε Αγγλία και Ουαλία. Οι συνθήκες παγετού αναμένεται να δώσουν τη θέση τους σε έντονες βροχοπτώσεις και εκφράζονται φόβοι για ξαφνικές πλημμύρες μέσα στο Σαββατοκύριακο, από το απότομο λιώσιμο του χιονιού.

Ωστόσο οι μετεωρολόγοι προβλέπουν εκ νέου πτώση της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα. Αποκλεισμένες παραμένουν κάποιες αγροτικές περιοχές, ενώ οι διακοπές ρεύματος είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη σε πολλές άλλες.

Η ομοσπονδία μικρών επιχειρήσεων εκτιμά ότι το κόστος της κακοκαιρίας ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια στερλίνες την ημέρα.

Κι ενώ τα αεροδρόμια στη Βρετανία αρχίζουν σταδιακά να επανέρχονται σε φυσιολογική λειτουργία, δεν συμβαίνει το ίδιο και στη Γαλλία. Ειδικότερα στο Παρίσι, η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας χειροτέρεψε την κατάσταση.

Στην Κίνα η χειρότερη χιονοθύελλα των τελευταίων δεκαετιών, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους. 5.000 άλλοι εγκλωβίστηκαν από χιονοστιβάδες σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Ξινγιάνγκ. Εκατό χιλιάδες σπίτια ισοπεδώθηκαν ή υπέστησαν ζημιές από το βάρος του χιονιού και περισσότερα από 8.600 σπίτια εκκενώθηκαν.

Ξαφνικό κύμα ψύχους με σφοδρές χιονοθύελλες πλήττει και την Ιαπωνία, όπου πολλοί αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν λόγω χαμηλής ορατότητας.

“Αλλάζει” το σκηνικό του καιρού

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια, χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στην Αττική επικρατούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες πιθανώς κατά τόπους να είναι ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη επικρατούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία κυμαίνεται από 7 έως 9 βαθμούς Kελσίου.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *