Επικαιρότητα

Κερατέα:Συνεχίζεται ο ξεσηκωμός των κατοίκων και τα επεισόδια


Κλειστή παρέμεινε η Λεωφόρος Λαυρίου στην Κερατέα από κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην θέση Οβριόκαστρο.

Το Σαββατοκύριακο προκλήθηκαν επεισόδια με τραυματισμούς και συλλήψεις.

Εν τω μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκεςτραυματισμού δημοσιογράφου που κάλυπτε τα επεισόδια, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας εισαγγελέα και αστυνομικών, που βρέθηκαν στην περιοχή, διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου.

Ο Δήμαρχος και κάτοικοι της Κερατέας έχουν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, στην οποία υποστηρίζουν ότι γίνονται εργασίες σε ιδιωτικές εκτάσεις που δεν έχουν απαλλοτριωθεί.

Η έρευνα έχει δύο σκέλη, καθώς ο εισαγγελέας, που θα τη διενεργήσει, έχει εντολή να εξακριβώσει τις συνθήκες τραυματισμού δημοσιογράφου τού τηλεοπτικού σταθμού «ALTER», αλλά και τις καταγγελίες ότι άγνωστοι έκαναν χρήση όπλων (σσ. «έπεσαν» πυροβολισμοί) κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Η προκαταρκτική έχει στόχο να εντοπίσει:

  • αν και από ποιούς διαπράχθηκε σε βάρος του δημοσιογράφου το αδίκημα της σωματικής βλάβης, αλλά και
  • αν και από ποιούς διαπράχθηκε σε βάρος του παριστάμενου εισαγγελέα και αστυνομικών το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, που αφορά τους καταγγελόμενους πυροβολισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή, είναι ο λόγος των κινητοποιήσεων, με τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή, να εναντιώνονται σε αυτή την προοπτική.

Στόχος των κατοίκων, ήταν με τον αποκλεισμό των δρόμων, να μην φτάσουν στο εργοτάξιο, τα μηχανήματα της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο. Στην ενέργεια των κατοίκων να βάλουν φωτιά σε καλαμιές, η αστυνομία έκανε χρήση χημικών.

Στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν, έπεσαν μολότοφ εναντίον της αστυνομίας, ενώ από τους γειτονικούς λόφους ακούστηκαν πυροβολισμοί στον αέρα από καραμπίνες για εκφοβισμό. Κατασχέθηκαν 15 μολότοφ και μπιτόνια με βενζίνη.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, χτυπήθηκε από άνδρα των ΜΑΤ δημοσιογράφος του καναλιού Alter.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι εργασίες για την κατασκευή είναι παράνομες καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει χαρακτηρίσει το χώρο αρχαιολογικό και έχει απαγορεύσει κάθε εργασία.

Μιλώντας στη ΝΕΤ ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Ηλίας Λιακόπουλος, έκανε έκκληση για ηρεμία και τόνισε ότι δε θα γίνει ΧΥΤΑ αλλά ΧΥΤΥ.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ Ο Β. Πριμικήρης υπεύθυνος για την περιοχή της Αττικής, δήλωσε:

«Με βίαιο τρόπο δεν δίνονται απαντήσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Με τα ΜΑΤ δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται οι κάτοικοι της Κερατέας και των γύρω περιοχών. Το θέμα των σκουπιδιών για να λυθεί χρειάζεται τη συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και έναν ορθολογικό σχεδιασμό βασισμένο σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα».

Συνεχής ενημέρωση από το site των κατοίκων του Λαυρίου και της Κερατέας εδώ:

ΠΕΝΤΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ…

Τελευταία είδηση η σύλληψη 5 συμπολιτών μας από το Λαύριο οι οποία είχαν κλείσει το δρόμο στον κόμβο Βρωμοπουσίου, για παρακώλυση συγκοινωνιών. ΄Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα του ΧΥΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ  είναι πρόβλημα όλης της Λαυρεωτικής. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες συμπολίτες μας από το Λαύριο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *