Επικαιρότητα

Ο Ερντογάν προτείνει στην Ελλάδα να μειώσουν αμοιβαία τους εξοπλισμούς

Έκκληση στην Ελλάδα, για τερματισμό του εξοπλιστικού ανταγωνισμού, προς όφελος της ευημερίας των λαών των δύο χωρών, κάνει με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους της Λευκωσίας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας,Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν, εκφράστηκε με θερμά λόγια για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, και είπε, πως έχει προσδοκίες από την επικείμενη επίσκεψή του, στην Ελλάδα.

Έτοιμος να σεβαστεί τη λύση που θα συναποφασίσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η Άγκυρα θα μπορούσε στην περίπτωση αυτή να αποσύρει από την Κύπρο τα τουρκικά στρατεύματα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους, διατύπωσε και μία πρόταση στην Ελλάδα: λόγω της κρίσης να περικόψουν και οι δυο χώρες τις εξοπλιστικές δαπάνες. Η πρόταση Ερντογάν θα μπορούσε να εκληφθεί και ως νέα επίδειξη ισχύος έναντι του στρατιωτικού κατεστημένου της χώρας του που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα με τον πλάτη στον τοίχο λόγω των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων για την υπόθεση Εργκένεγκον.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα για το Κυπριακό και ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να αποσυρθούν όταν βρεθεί ειρηνική λύση στη Μεγαλόνησο. Οι δηλώσεις του έγιναν δεκτές με επιφυλάξεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Θετικές και καλές σχολίασε τις δηλώσεις στο ραδιόφωνο του Αντ1 ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, αλλά όπως είπε, πρέπει να τις ακολουθήσουν και πράξεις. Οπωσδήποτε εάν ο Τούρκος Πρωθυπουργός λέει κάτι τέτοιο με ειλικρίνεια, πρέπει να καταγραφεί θετικά συμπλήρωσε.

Κατηγορούν εν ενεργεία στρατηγό για συνωμοσία

Εν τω μεταξύ η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Τουρκίας ανάμεσα στο κεμαλικό κατεστημένο και την κυβέρνηση καλά κρατεί. Οι τελευταίες συλλήψεις εν ενεργεία στρατιωτικών για την υπόθεση Βαριοπούλα και η Συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθείται ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Την Τρίτη οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες και εναντίον του πρώτου εν ενεργεία στρατηγού, για ανάμειξη σε συνομωσία, με σκοπό την ανατροπή της ισλαμικής κυβέρνησης, το 2003.

Ο στρατηγός Μπερκ, διοικητής του 3ου σώματος στρατού της επαρχίας Ερζιντζάν είναι ο πρώτος εν ενεργεία αξιωματικός που διώκεται σε σχέση με την υπόθεση Εργκένεκον.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *