Επικαιρότητα

Να δουλεύουμε και το Σάββατο θέλει ο ΣΕΒ


Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ήμερες για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.

Αν και η χθεσινή συνάντηση ματαιώθηκε, οι εργοδοτικές οργανώσεις, έχουν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ τους και όπως φαίνεται υπάρχουν σημεία σύγκλισης, για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στις επιχειρήσεις, που δεν εκπροσωπούνται στα σωματεία, για την διάρκεια ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων και για το ποσοστό μείωσης των μισθών.

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ ρίχνει και νέα βόμβα στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως είναι η μείωση του κόστους των υπερωριών και η εργασία το Σάββατο που θα αμείβεται με ρεπό.

Σημεία σύγκλισης

Σε επιχειρησιακές συμβάσεις με απόκλιση προς τα κάτω έως 12% από τις αμοιβές που προβλέπουν οι κλαδικές και διάρκειας δύο ετών κατά τα οποία θα απαγορεύονται οι απολύσεις, κατέληξαν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, οι κοινωνικοί εταίροι.

Σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 εργαζόμενους, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται από τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία, ενώ θα διατηρηθεί το δικαίωμα υπαγωγής στις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Πάντως, αποστάσεις από την συμφωνία τηρεί η ΓΣΕΕ και διεκδικεί σαφή πρόβλεψη για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μια επιχειρησιακή σύμβαση θα είναι δυσμενέστερη της κλαδικής.

Παράλληλα ζητάει να ισχύει σε κάθε περίπτωση η επέκταση των συμβάσεων στα μη μέλη, η δε επιχειρησιακή σύμβαση να υπογράφεται μόνο όπου υπάρχουν σύλλογοι εργαζομένων.

Νέα βόμβα από τον ΣΕΒ

Την ίδια ώρα, εργασία το Σάββατο και συμψηφισμός της υπερωριακής απασχόλησης με ρεπό, περιλαμβάνονται στις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΕΒ, για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

Οι θέσεις του ΣΕΒ είναι ακραίες και σε καμία περίπτωση το υπουργείο δεν υιοθετεί αυτές τις προτάσεις, δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Γκεγκέρογλου.

Για αποθράσυνση των μεγαλο-βιομηχάνων έκανε λόγο το ΚΚΕ και κάλεσε τους εργαζομένους σε ταξική αντεπίθεση, ενώ ο Συνασπισμός κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποταγή στις επιθυμίες του ΣΕΒ.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *