Επικαιρότητα

Ανησυχία για την ακρίβεια, δυσπιστία για την πάταξη της διαφθοράς

Ανησυχία για την ακρίβεια, δυσπιστία για την πάταξη της διαφθοράς αλλά και προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου καταγράφουν δημοσκοπήσεις σε κυριακάτικα φύλλα.
Σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για το “Βήμα”, η ακρίβεια θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας από το 72,25% των πολιτών, ενώ το 55,65%των ερωτηθέντων εκτιμά ότι για την δύσκολη οικονομική κατάσταση ευθύνονται εξίσου οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Σε γκάλοπ της MRB για τον “Ελεύθερο Τύπο”, η ΝΔ αυξάνει το προβάδισμά της έναντι του ΠΑΣΟΚ από 3,1 σε 3,9, έχει όμως απώλειες δύο μονάδων και το ΠΑΣΟΚ τρεις, σε σχέση με προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.
Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,2%, το ΠΑΣΟΚ 25,3%, το ΚΚΕ 7,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14% και ο ΛΑΟΣ 4,3%. Στο ερώτημα για καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 35,4%, ο Γιώργος Παπανδρέου 20,9%, ενώ το 24,1% λέει κανένας.
Στο ερώτημα πού κατέληξαν τα χρήματα των ταμείων της Siemens, το 56,5% λέει και στα δύο κόμματα, το 24,9% σε μεμονωμένα πρόσωπα και 12,9% σε κομματικά ταμεία.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 29,2% έναντι 25,3%, του ΠΑΣΟΚ. Ακλουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 14%, το ΚΚΕ με 7,7%, και ο ΛΑΟΣ 4,3%.
Ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 35,4% και ο Γιώργος Παπανδρέου από το 20,9%, ενώ κανένας απαντά το 24,1%.
Σε δημοσκόπηση της Public Issue για την “Καθημερινή”, το 62% εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της διαφθοράς, ενώ στο ίδιο ερώτημα το ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ είναι 63%.
Ένας στους δύο επιρρίπτει την ευθύνη για τη διαφθορά στην Ελλάδα και στα δύο κόμματα, ενώ το 67% λέει ότι η υπόθεση Siemens αφορά το ΠΑΣΟΚ και το 58% τη ΝΔ.

Η ALCO σε πανελλαδική δημοσκόπησή της που έγινε για το περιοδικό “FANTOMAS” καταγράφει:
Το 26,7% του εκλογικού σώματος δηλώνει “λίγο ικανοποιημένο» και το 50,8% “καθόλου ικανοποιημένο” από την απόδοση της κυβέρνησης, ενώ το 50,1% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι και αυτό λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο.
Το 60,7% δηλώνει “καθόλου ικανοποιημένο” από την αντιπολιτευτική δράση του ΠΑΣΟΚ και το 27,8% “λίγο ικανοποιημένο” με τα αντίστοιχα ποσοστά στους ψηφοφόρους του να είναι 74,1% και 45,6%.
Υπέρ, μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ τάσσεται το 68,7% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (22,8% κατά) και το 43% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (21% κατά), ενώ το εκλογικό σώμα συγκατατίθεται κατά 39,8% και αντιτίθεται κατά 42,9%.
Υπέρ της προεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ τάσσεται το 54,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, με το 35,6% να διαφωνεί, ενώ η αντίστοιχη μέτρηση στους ψηφοφόρους του ΣΥΝ είναι ισορροπημένη (43% υπέρ, 43% κατά).

Δηλώσεις πολιτικών

Δεν έχουμε δεσμεύσεις ή ανεξόφλητους λογαριασμούς και μας ενδιαφέρει μόνο η αλήθεια, επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, σε συνέντευξή του στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση Siemens πολύπλοκη.
Όλες οι οικονομικές εισφορές στα κόμματα πρέπει να έχουν ονοματεπώνυμο, επισημαίνει στον “Ελεύθερο Τύπο” και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και προτείνει αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση μονοεδρικών περιφερειών

Τον έντονο προβληματισμό του πολιτικού κόσμου προκαλεί το σκάνδαλο της Siemens.Ο Χρίστος Βερελής, μέσω της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”, κάνει λόγο για υποκρισία του πολιτικού συστήματος ενώ
αναφερόμενος στην υπόθεση Τσουκάτου υποστηρίζει ότι, κάπως έτσι γέμιζαν πάντα τα ταμεία όλων των κομμάτων.
Στην ίδια εφημερίδα η Ντόρα Μπακογιάννη προτείνει να καλύπτονται τα έξοδα των κομμάτων από τον προϋπολογισμό, ή με κρατική επιχορήγηση και να συμπληρώνονται από ονομαστικές εισφορές.
Σε ό,τι αφορά την ανάμειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση, Siemens η υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι “Όλοι μας, έστω κι αν είμαστε σύννομοι και καθαροί, οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί”.
Υπαίτιοι για την διαφθορά είναι οι πολιτικοί, όχι οι επιχειρηματίες, παρατηρεί στην “Ημερησία” η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ενώ σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο Αλέκος Αλαβάνος εκτιμά ότι το σημερινό σύστημα μετράει μέρες, χωρίς να αποκλείει και διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και καλεί τις υγιείς δυνάμεις του να βρουν τη θέση τους, ως σοσιαλιστική συνιστώσα, στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Για πολιτικό παιχνίδι που παίζει με τις παραγραφές, έκανε λόγο το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού που συνεχίζει και σήμερα τις εργασίες της.
Να δεχθεί ο Γιώργος Παπανδρέου την πρόταση του πρωθυπουργού για διακομματική επιτροπή στο θέμα της διαφάνειας, εισηγείται ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *