Επικαιρότητα

Φώλιας:Η ΔΕΗ εισηγείται, και το υπουργείο αποφασίζει

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, που προβλέπει μεγάλες επενδύσεις έως το 2014 αλλά και μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων που αγγίζουν το 35% για τα επόμενα έξι χρόνια, ενέκρινε την Τρίτη το ΔΣ της επιχείρησης, με επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το ύψος των αυξήσεων. Ο Υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι “Η ΔΕΗ εισηγείται, και το υπουργείο αποφασίζει”. Ο κ. Φώλιας τόνισε πως ισχύει ό,τι έχει ήδη υπογραφεί, δηλαδή η επιβολή ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια από 1ης Ιανουαρίου, το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του χρόνου.Οι εισηγήσεις που γίνονται δεν είναι δεσμευτικές, τις αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση, δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την πρόταση του κ. Αθανασόπουλου που προβλέπει αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που αγγίζουν το 35% για τα επόμενα έξι χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Επιχειρηματικό Σχέδιο της ΔΕΗ 2009-2014, προβλέπει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης και αυξήσεις των τιμολογίων κατά 8,5% το 2009 και το 2010, 5,5% το 2011 και 2012 και 3,5% το 2013 και 2014.Οι εισηγήσεις του κ. Αθανασόπουλου έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης, ο κ. Αθανασόπουλος εξουσιοδοτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 12,5 έως 14,5 δισ. ευρώ, αλλά και να αναζητήσει εναλλακτικές επιλογές όσον αφορά το ρυθμό αύξησης των τιμολογίων.

Η ΔΕΗ, είναι ώρα να αλλάξει πολιτική και να συμβάλλει στην ανακούφιση των πολιτών αυτή τη δύσκολη περίοδο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου.

“Τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη και κάθε δικαίωμα να απαιτήσουν δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ τώρα”, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ που ζητά την κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις αυξήσεις κατά 35% στα τιμολόγια της ΔΕΗ , δήλωσε: Οι νέες υπέρογκες αυξήσεις κατά 35% τις οποίες προγραμματίζει η ΔΕΗ στα τιμολόγιά της για την ερχόμενη εξαετία, θα αποτελέσουν ένα νέο βαρύτατο πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε μια περίοδο, μάλιστα, κρίσης και λιτότητας.

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κ. Βελόπουλος για τις προαναγγελθείσες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει του επιχειρησιακού της σχεδίου, δήλωσε: “Η ΔΕΗ εισηγείται. Η Κυβέρνηση αποφασίζει, αλλά ο Αθανασόπουλος φασίζει”.

Την ίδια ώρα, το πάγωμα των τιμολογίων της ΔΕΗ, τουλάχιστον έως το τέλος του 2009 ζητεί με επιστολή της προς το Δ.Σ. της ΔΕΚΟ η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία διευκρινίζει επίσης ότι το ίδιο αίτημα έχει καταθέσει και στην κυβέρνηση για τα τιμολόγια όλων των ΔΕΚΟ και Δημοτικών Φορολογιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *