Επικαιρότητα

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά για την ηγεσία της ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη

ÌÐÁÊÏÃÉÁÍÍÇ Í - ÅÐÉÔÑÏÐÇ ÓÕÍÅÄÑÉÏÕ ÍÄ - ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇΚαι επισήμως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ντόρα Μπακογιάννη την υποψηφιότητά της για την ηγεσία της ΝΔ, επιμένοντας στις προτάσεις που διατύπωσε για τη διαδικασία της εκλογής του προέδρου. Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε έμμεσα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Την ώρα που η πρώην υπουργός “άνοιγε τα χαρτιά” της, ο Δημήτρης Σιούφας είχε συνάντηση στη Ρηγίλλης με τους κκ. Αβραμόπουλο και Σαμαρά, οι οποίοι επέμειναν στην πρότασή τους να εκλεγεί ο νέος αρχηγός από τη βάση του κόμματος, με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού να δηλώνει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σφυρηλατηθεί – όπως είπε – η ενότητα του κόμματος. Είχε προηγηθεί το μεσημέρι η συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Έκτακτου Συνεδρίου, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα να αναλάβει ο κ. Σιούφας να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους πώς μπορεί να βρεθεί λύση στο γόρδιο δεσμό της διαδοχής.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογής από τη βάση

Με δεδομένο ότι τη ερχόμενη Πέμπτη λήγει η διορία της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, τα διαδικαστικά ζητήματα της εκλογής του νέου προέδρου της παράταξης κυριαρχούν και προκαλούν εντάσεις. Στη σημερινή συνεδρίασή της η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου εξέτασε τα ζητήματα που είχαν θέσει οι τέσσερις για το αξίωμα στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σιούφας διευκρίνισε ότι η ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής προσδιορίζεται από το άρθρο 19 του καταστατικού και αφορά στην προπαρασκευή και στην εποπτεία των εργασιών του συνεδρίου.

Ύστερα από τις προτάσεις, τις ιδέες και τις θέσεις που κατέθεσαν οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι η Επιτροπή ανακοινώνει επίσης τα εξής: ότι η ευθύνη της συνίσταται στην προπαρασκευή και στην εποπτεία του συνεδρίου, ότι η καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί από τον πρόεδρο, σύμφωνα με το καταστατικό για την εκλογή νέου αρχηγού, είναι η 7η Νοεμβρίου. Επίσης ο κ. Σιούφας διευκρίνισε ότι η Οργανωτική Επιτροπή έχει αυτή την συγκεκριμένη αποστολή και μόνο και δεν μπορεί να την υπερβεί γιατί θα δημιουργηθούν προβλήματα.

Τέλος, διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία του για την από κοινού συνάντηση με τους τέσσερις ενδιαφερομένους έγινε κατόπιν εξουσιοδότησης της επιτροπής.

Στην κατεύθυνση αυτή, συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τους κκ. Αβραμόπουλο και Σαμαρά.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξερχόμενος των γραφείων της ΝΔ δήλωσε ότι η ομοφωνία “είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά. Προς τον κοινό στόχο, που όλοι έχουμε θέσει, δηλαδή να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ από τη βάση της κοινωνίας”.

“Αυτή μου την πρόταση, όπως ξέρετε, την επικαιροποίησα πριν από λίγο καιρό. Σε γενικές γραμμές την έχουν δεχτεί όλοι και καταρχήν έχει επέλθει μια συμφωνία, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Συνεδρίασης” είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι σήμερα, καθίσταται, περισσότερο από ποτέ, επίκαιρη και αναγκαία: “Το απαιτούν οι καιροί, το ζητούν οι πολίτες”.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σιούφας, θα επικοινωνήσει και με τον Κώστα Καραμανλή προκειμένου να τον ενημερώσει για τα νέα δεδομένα μόνο εφόσον, υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας.

Ο κ. Σιούφας επικοινώνησε με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία του απάντησε ότι έχει καταθέσει τις προτάσεις της και πέραν αυτού ότι θα αποδεχθεί όποια λύση συμφωνηθεί, αρκεί να καταλήγει στη διασφάλιση της ενότητας του κόμματος.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης επίσης προσεκλήθη, αλλά δεν μπορεί να παραστεί γιατί θα είναι στα εγκαίνια του νέου δημαρχιακού μεγάρου αλλά θα αποδεχθεί και εκείνος ό,τι συμφωνηθεί. Εγώ προέρχομαι από τη βάση και αγωνιώ για τη βάση, δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης και επανέλαβε το αίτημα για ανοιχτό συνέδριο.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά και επανέλαβε την πρότασή του για άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εκλογή του νέου γραμματέα της όπως και για εκκαθάριση του μητρώου των συνέδρων.

Ντ. Μπακογιάννη: Εκλογή και από το έκτακτο συνέδριο και από τα μέλη

Για αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της παράταξης τα επόμενα χρόνια έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, ανακοινώνοντας επισήμως την υποψηφιότητά της για την προεδρία της ΝΔ, νωρίς το βράδυ της Δευτέρας. Η κα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως θα επιδιώξει την εκλογή της και από το έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και από τα μέλη του κόμματος με οποιαδήποτε αδιάβλητη καταστατική διαδικασία.

Όπως είπε η κα Μπακογιάννη, “σήμερα είμαστε ακόμα όλοι υπό την επήρεια μιας μεγάλης ήττας και το μήνυμα από τον ελληνικό λαό πρέπει να το διαβάσουμε σωστά, όσο σκληρό και αν είναι”, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση Καραμανλή “ενός σημαντικού ηγέτη, που πρόσφερε πολλά στην παράταξή μας και την οδήγησε σε δύο εκλογικές νίκες, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας”.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενη στους πολίτες, δήλωσε ότι η ΝΔ πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να επικεντρωθεί στο πώς θα αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη τους.

“Πρέπει να γίνουμε ένα πλειοψηφικό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα ολόκληρης της κεντροδεξιάς, ανοιχτό σε νέα ρεύματα σκέψης. Με νέα πρόσωπα, με φρέσκιες ιδέες και νέες αντιλήψεις, ώστε να κάνουμε το κόμμα μας ξανά ελκυστικό στους νέους ανθρώπους” Ντ. Μπακογιάννη
Σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη, “η παράταξη έχει ξεκάθαρη ιδεολογία, και αυτή είναι ο σύγχρονος κοινωνικός φιλελευθερισμός, τον οποίο πρέπει να υπερασπιζόμαστε όμως με συνέπεια και σταθερότητα. Με θάρρος και αυτοπεποίθηση”.

Ως προτεραιότητα έθεσε τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης με ιδέες και λύσεις “που θα μας φέρουν ξανά στην πρωτοπορία του αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ελλήνων” και θα υπερασπίζεται “τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας και τις πολιτικές που χαράξαμε μαζί με τον Κώστα Καραμανλή στα εθνικά θέματα και στις ενεργειακές συμφωνίες”.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΝΔ θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και θα αποδεχθεί οποιαδήποτε θέση κατοχυρώνει τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή και την ηθική ακεραιότητα στο κόμμα, αλλά και σε όλο το πολιτικό σύστημα.

“Η πολυσυλλεκτικότητά μας είναι η δύναμή μας” τόνισε η κα Μπακογιάννη: “Οι φιλελεύθεροι, οι συντηρητικοί πολίτες, οι οπαδοί της λαϊκής κοινωνικής δεξιάς, οι κεντρώοι, είναι όλοι πλούτος για τη Νέα Δημοκρατία. Αντίπαλός μας είναι μόνο ο λαϊκισμός, ο οποίος είναι επικίνδυνος για την πατρίδα μας”.

Στη συνέχεια, η κα Μπακογιάννη εξέφρασε την ανάγκη να γίνει το κόμμα πιο αξιοκρατικό, πιο ανοιχτό, πιο δημοκρατικό: “Με ανοικτές διαδικασίες και διαφάνεια. Με εκλογή της ηγεσίας από τα μέλη μας για συγκεκριμένη θητεία. Με ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών και των εκπροσώπων μας στην τοπική αυτοδιοίκηση από τη βάση του κόμματος”.

Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι προτεραιότητά της είναι η ενότητα του κόμματος, καθώς “ετούτη την κρίσιμη στιγμή για την παράταξή μας, δεν περισσεύει κανείς” και δεσμεύτηκε ότι στην αυριανή ΝΔ δεν θα υπάρχουν συστήματα και προσωπικοί μηχανισμοί.

Σύμμαχός της σε όλη την πολιτική της διαδρομή, όπως είπε η κα Μπακογιάννη, ήταν πάντα οι πολίτες και η βάση της παράταξης, παραμένοντας πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μου, με όπλο τις αξίες, τις ιδέες, τις αρχές και την ιστορία της μεγάλης μας παράταξης, με καθαρές θέσεις για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή και ισχυρή κεντροδεξιά και με ξεκάθαρη δέσμευση για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα χωρίς μηχανισμούς και αποκλεισμούς, ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για την ηγεσία της ΝΔ”. “Σήμερα είμαι έτοιμη και αποφασισμένη να μπω μπροστά στον αγώνα για την αναγέννηση της ΝΔ. Ξέρω ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Έχω όμως πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις αυτής της μεγάλης παράταξης και στα εκατομμύρια των πολιτών που προσβλέπουν σε αυτήν”

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει την εκλογή της και από το Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, όπως προβλέπει το καταστατικό, και από τα μέλη του κόμματος, με οποιαδήποτε αδιάβλητη καταστατική διαδικασία.

Η κα Μπακογιάννη δεσμεύτηκε να βάλει τα δυνατά της για την ταχύτερη δυνατή πολιτική αναγέννηση της ΝΔ και την επιστροφή της στις ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας και ζήτησε από όλα τα στελέχη και τους φίλους του κόμματος να την στηρίξουν με την εμπιστοσύνη τους σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

“Όχι μόνο για αυτά που εγώ μπορώ να κάνω, αλλά γι’ αυτά που όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε. Για να δυναμώσουμε την ελπίδα των Ελλήνων που πιστεύουν σε μας. Για να κάνουμε ξανά τη μεγάλη μας παράταξη δυνατή και περήφανη” είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, η Ντόρα Μπακογιάννη απέστειλε στον κ. Σιούφα, επιστολή με την οποία επαναλαμβάνει τη “σαφή και ξεκάθαρη” θέση της, σύμφωνα με την οποία: “Ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να εκλεγεί και από το Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, όπως προβλέπει το καταστατικό μας και από τα μέλη του κόμματος με οποιαδήποτε αδιάβλητη διαδικασία προκριθεί και είναι σύμφωνη με το καταστατικό”.

Έμμεσο παρών από τον Δ. Αβραμόπουλο

Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε έμμεσα τη Δευτέρα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1.

Δηλώσεις Σπηλιωτόπουλου

Σε στελέχη και φίλους της ΝΔ στη Β’ Αθηνών, μίλησε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και εξέφρασε την επιφύλαξή του για τον τρόπο και το χρόνο του εκτάκτου συνεδρίου. “Σέβομαι το καταστατικό, αλλά θα προτιμούσα να μιλήσουμε πολιτικά μέσα από εξαντλητικές προσυνεδριακές και συνεδριακές διαδικασίες και να εκλέξουμε νέους αντιπροσώπους, που να εκφράζουν τη σημερινή θέση της ΝΔ στην κοινωνία. Και να ανοίξουμε τις διαδικασίες σε όλους τους φίλους και μέλη της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή νέου προέδρου” είπε και πρόσθεσε πως ο νέος πρόεδρος πρέπει να έχει θητεία.

Επίθεση Κεφαλογιάννη κατά Καραμανλή

Επίθεση κατά του τέως πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο άλλοτε συνεργάτης του και πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος με δήλωσή του στο ΕΘΝΟΣ, τον κατηγορεί ότι λειτούργησε σαν μονάρχης τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα.

Η κρίση που περνά σήμερα η ΝΔ είναι και η βαθύτερη που είχε ποτέ, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η Φάνη Πετραλιά και πρόσθεσε ότι το μέλλον της παράταξης εξαρτάται από τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

“Θα ήταν άκομψο να μιλήσουμε για τα εσωτερικά” άλλου κόμματος, η πορεία θα δείξει τί γίνεται σε αυτό το κόμμα” τόνισε ο
κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας τις διεργασίες στην Ν.Δ και σημείωσε ότι “μας ενδιαφέρει η λειτουργία των κομμάτων, μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής νομιμότητας”. Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση “θα χαλαρώσει” εξαιτίας της κατάστασης στη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σοβαρότατος, όμως ο ρόλος της κυβέρνησης είναι ακόμη πιο σοβαρός.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *