Επικαιρότητα

Φήμες για άρση διατάξεων του Συντάγματος και εκλογές προκαλούν ανατριχίλα

 

Οι φήμες αυτές διαδίδονται και μέσω τηλεοπτικών σταθμών με “αποκλειστικές” πληροφορίες κάποιων δημοσιογράφων.

Υπάρχουν δυο υπουργοί που ζητάνε από τον πρωθυπουργό να γίνει άρση των διατάξεων του Συντάγματος και να απαγορευτεί η κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας! Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσουν οι ψυχραιμότερες σκέψεις.


Την παραίτηση του πρωθυπουργού, θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου στην συνάντηση που θα έχει αύριο το πρωί μαζί του. Την ίδια στάση θα κρατήσουν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. 


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή την ώρα στην κυβερνητική επιτροπή συζητούνται όλα τα ενδεχόμενα και οι προτάσεις που θα καταθέσει αύριο ο πρωθυπουργός. 


Τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Ο Κ. Καραμανλής αύριο επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στις 09.30 το πρωί, με αφορμή την εξέγερση των μαθητών. Ακούγονται και κυκλοφορούν πολλά σενάρια. Βάση του Συντάγματος, όμως τρία πράγματα θα συμβούν :

1. Να ζητήσει την σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

2. Να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (δηλαδή να καταργηθούν όλα τα άρθρα του Συντάγματος και να επιβληθεί της Ασφάλειας ο Στρατός!).

3. Να παραιτηθεί και να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Αμέσως μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί στις 10.30 με τον Γ. Παπανδρέου, στις 11.15 με την Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις 14.30 με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο. και στις 15.15 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

Πηγή:http://pressmme.blogspot.com/

…Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε: «Πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αντικείμενο της αποψινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής είναι η λήψη αποφάσεων για επιβολή έκτακτων μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 48 του Συντάγματος, δεν έχουν την παραμικρή βάση. Είναι παντελώς ανυπόστατες».

2 σκέψεις σχετικά με το “Φήμες για άρση διατάξεων του Συντάγματος και εκλογές προκαλούν ανατριχίλα

  • Το άρθρο 48 του Συντάγματος “Κατάσταση Πολιορκίας”
    Μπορεί να το επικαλεστεί αύριο ο Καραμανλής…

    1. Σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Βουλή, με απόφαση της, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση της Κυβέρνησης, θέτει σε εφαρμογή, σε ολόκληρη την Επικράτεια ή σε τμήμα της, το νόμο για την κατάσταση πολιορκίας, συνιστά εξαιρετικά δικαστήρια και αναστέλλει την ισχύ του συνόλου ή μέρους των διατάξεων των άρθρων 5 παράγραφος 4, 6, 8, 9, 11, 12 παράγραφοι 1 έως και 4, 14, 19, 22 παράγραφος 3, 23, 96 παράγραφος 4 και 97. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημοσιεύει την απόφαση της Βουλής.

    Με την απόφαση της Βουλής ορίζεται η διάρκεια ισχύος των επιβαλλόμενων μέτρων, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τις δεκαπέντε ημέρες.

    2. Σε περίπτωση απουσίας της Βουλής ή αν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία να συγκληθεί εγκαίρως, τα μέτρα της προηγούμενης παραγράφου λαμβάνονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το διάταγμα υποβάλλεται από την Κυβέρνηση στη Βουλή για έγκριση μόλις καταστεί δυνατή η σύγκλησή της, ακόμη και αν έληξε η Βουλευτική περίοδος ή η Βουλή έχει διαλυθεί, και πάντως μέσα σε δεκαπέντε ημέρες το αργότερο.

    3. Η διάρκεια των κατά τις προηγούμενες παραγράφους μέτρων μπορεί να παρατείνεται ανά δεκαπενθήμερο μόνο με προηγούμενη απόφαση της Βουλής, η οποία συγκαλείται ακόμη και αν έχει λήξει η βουλευτική περίοδος ή η Βουλή έχει διαλυθεί.

    4. Τα κατά τις προηγούμενες παραγράφους μέτρα αίρονται αυτοδικαίως με τη λήξη των προθεσμιών που προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2 και 3, εφόσον δεν παρατείνονται με απόφαση της Βουλής, και σε κάθε περίπτωση με τη λήξη του πολέμου, εφόσον είχαν επιβληθεί εξαιτίας πολέμου.

    5. Αφότου αρχίσουν να ισχύουν τα μέτρα των προηγούμενων παραγράφων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση της Κυβέρνησης, μπορεί να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες ή για να αποκατασταθεί ταχύτερα η λειτουργία των συνταγματικών θεσμών. Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται για κύρωση στη Βουλή μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη σύγκλησή της σε σύνοδο και παύουν να ισχύουν στο εξής, αν δεν υποβληθούν στη Βουλή μέσα στις παραπάνω προθεσμίες ή δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε δεκαπέντε ημέρες αφότου υποβλήθηκαν.

    6. Οι κατά τις παραγράφους 2 και 3 αποφάσεις της Βουλής λαμβάνονται με την πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών και η κατά την παράγραφο 1 απόφαση με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Η Βουλή αποφασίζει σε μία μόνο συνεδρίαση.

    7. Σε όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων κατάστασης ανάγκης, τα οποία λαμβάνονται κατά το άρθρο αυτό, ισχύουν αυτοδικαίως οι διατάξεις των άρθρων 61 και 62 του Συντάγματος, ακόμη και αν διαλύθηκε η Βουλή ή έληξε η βουλευτική περίοδος.

    http://parapolitiki.blogspot.com/2008/12/48.html

    Σχολιάστε
  • κατα τη γνωμη μου,μπορει να σκοτωθηκε ενα παιδι αδικα αλλα αυτο το 3ημερο σκοτωνεται η δημοκρατια. Σε τι φταιει η νεα δημοκρατια? Αν ηταν αλλο κομμα στην εξουσια,θα ηταν καλυτερα τα πραγματα? Δεν νομιζω. Το ιδιο χαος θα επικρατουσε. Βρηκαν αφορμη οι γνωστοι αγνωστοι να τα διαλυσουν ολα στη μνημη του παιδιου. Αν την σεβοντουσαν δεν θα εκαναν αυτα τα καφριλικια που παρακολουθουμε αναυδοι αυτες τις ημερες. Κριμα για τις περιουσιες που χαθηκαν,κριμα για το παιδακι,κριμα που αυτοι που καταδικαζαν την αναρχια,να ειναι με το μερος τους! Και ο λογος? Οχι τοσο πολυ για τη μνημη του παιδιου αλλα οσο για την εξουσια και να ριξουν τη κυβερνηση για δικα τους συμφεροντα! Αυτη ειναι η ελλαδα του 2008, η ελλαδα του πολιτισμου. Να τη χαιρομαστε!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *