Επικαιρότητα

Χάος στο κέντρο της Αθήνας αυτή την ώρα

Συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας, για τη δολοφονία του μαθητή. Σε εξέλιξη εκτεταμένα επεισόδια. Ομάδες νεαρών έβαλαν φωτιές και κατέστρεψαν τράπεζες και καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, από το Σύνταγμα ως την Ομόνοια. Αυτήν την ώρα καίγεται το κατάστημα της Εμπορικής στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ακαδημίας. Τα συνεχή επεισόδια δεν άφησαν τις διαδηλώσεις να εξελιχθούν, όπως ίσως θα ήθελαν οι διοργανωτές τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι λεηλατήθηκε οπλοπωλείο, αλλά βρέθηκαν μόνο σπαθιά και βέλη και όπλα αντίκες. Επίσης έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό Ομόνοια και Πανεπιστήμιο λόγω των επεισοδίων στην περιοχή της Αθήνας.Εκτεταμένες καταστροφές και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις  Εκτός κυκλοφορίας τέθηκαν όλες οι γραμμές τρόλεϊ λόγω των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός λειτουργίας και οι περισσότερες λεωφορειακές γραμμές που διέρχονται από το κέντρο. Τα δρομολόγια του τραμ περιορίστηκαν από τη στάση Αιγαίου στη Νέα Σμύρνη και κατευθύνονται προς Βούλα και Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ενώ κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακού. Μεταξύ των χώρων και των κτιρίων που υπέστησαν φθορές είναι το θέατρο ΡΕΧ, το ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, ενώ ολοσχερώς έχει καταστραφεί το κατάστημα “Γρηγόρης” στην γωνία της Χαριλάου Τρικούπη με την Πανεπιστημίου. Πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι σε κτίρια που δέχτηκαν εμπρηστικές επιθέσεις, ερευνώνται, ώστε να απεγκλωβιστούν χωρίς δυσμενείς συνέπειες. Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν σε κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, όπου ο φύλακάς του επιβεβαίωσε την παρουσία γυναίκας εργαζόμενης στο κτίριο, που δεν είχε βγει από αυτό. Απεγκλωβίστηκαν τελικά δύο γυναίκες και ένας άνδρας. Φωτιά έπιασε και ο εξωτερικός χώρος του υπουργείου Εξωτερικών. Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Φιλελλήνων, τη Λεωφόρο Αμαλίας, τη Σταδίου και την Ερμού. Πυρπολήθηκε και το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος. Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε τη ματαίωση όλων των προγραμματισμένων εορταστικών εκδηλώσεων. Σύμφωνα με πρώτα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου, μόνο στην Ερμού , τη Λ. Αλεξάνδρας και την Πατησίων 135 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές. Οι οκτώ καταστράφηκαν ολοσχερώς, 38 έπαθαν μεγάλες υλικές ζημιές, 12 λεηλατήθηκαν και οι υπόλοιπες έχουν σπασμένα τζάμια. Στις επιχειρήσεις αυτέαπασχολούνταν περίπου 600 εργαζόμενοι. Πυρκαγιά σημειώθηκε στη διασταύρωση Ιπποκράτους και Ακαδημίας στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στο κτήριο της διπλωματικής Ακαδημίας στη Διονυσίου Αεροπαγίτου από μολότωφ που πέταξαν διαδηλώτες. Στο κτήριο βρίσκονταν τουλάχιστον 25 σπουδαστές και διπλωματικοί υπάλληλοι της Ακαδημίας.
Με τον μέχρι στιγμής απολογισμό των επεισοδίων, τρείς τραυματίες έχουν παραληφθεί από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από το χώρο των γεγονότων, οι δύο εκ των οποίων και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σωτηρία και ο τρίτος στο ΚΑΤ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό.
 

 

athens-riotsΔύο ήταν οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Μετά τη λήξη των διαδηλώσεων, ομάδες νεαρών, που δεν είχαν σχέση με τους διοργανωτές, κράτησαν “ανοιχτά μέτωπα” δημιουργώντας επεισόδια και καταστροφές σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας. Στην Ομόνοια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του ΚΚΕ, όπου στην ομιλία της η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε μεταξύ άλλων: “Ο θάνατος του Αλέξανδρου είναι δολοφονία, δεν είναι ούτε μεμονωμένο ούτε τυχαίο γεγονός, είναι χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου, από την κρατική βία και καταστολή, από μια πολιτική που βλέπει εχθρό τον λαό όταν διεκδικεί, που μισεί την απεργία και την διαδήλωση, την κατάληψη, τις αγωνιστικές μορφές πάλης”.  Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι: “Πρωταγωνιστής στη συγκέντρωση είναι ο Αλέξανδρος, που τον γνωρίσαμε δυστυχώς με τον θάνατό του. Την αφιερώνουμε όμως και σε όλους εκείνους τους Έλληνες και μετανάστες, εργάτες και εργάτριες, θύματα της εκμετάλλευσης και του πολέμου, που έχουν δεχθεί την αστυνομική βία στο κορμί τους, σε εκείνους που έχουν δεχθεί την καταιγίδα των εκβιασμών και εκφοβισμών. Στους μαθητές και τις μαθήτριες που διώκονται, γιατί διεκδικούν δημόσια δωρεάν παιδεία, που τους ψάχνουν για να τους μηνύσουν ζητώντας από τους γονείς και τους δασκάλους τους να τους καταδώσουν. Την αφιερώνουμε στους διωκόμενους γιατί ήρθαν λάθρα στην Ελλάδα διωγμένοι από την βία και την πολιτική στρατιωτική επέμβαση, σε κάθε πρόσφυγα αλλά και σε κάθε άλλο κρατούμενο που έχει δεχθεί σωματικά μαρτύρια από αστυνομικά όργανα”.

 

dendro_pyrpolisiΕπίσης το απόγευμα της Δευτέρας, συγκέντρωση πραγματοποίησαν στα Προπύλαια αριστερές οργανώσεις και κινήσεις. Πρακτικά στο κέντρο της Αθήνας ήταν σε εξέλιξη μια συνεχής διαδήλωση, από διαδηλωτές διαφορετικών προελεύσεων. Πριν τις απογευματινές διαδηλώσεις, σημειώθηκε ένταση πλατεία Συντάγματος με συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ. Διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πέτρες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίοι ήταν παρατεταγμένοι αριστερά από το κτήριο της Βουλής, μπροστά στα ανθοπωλεία, για να απαντήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις με δακρυγόνα. Στον Πειραιά κάηκαν τρία αυτοκίνητα κοντά στο Τζάνειο, ενώ νεαροί πέταξαν πέτρες στο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά.

 

 

 

thessalonikiΔιαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο και την Κέρκυρα.
Όπως και στην Αθήνα, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις, το μεν ΚΚΕ στο άγαλμα Βενιζέλου και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσε ομάδα νεαρών εναντίον του αστυνομικού τμήματος Συκεών Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα ένας αστυνομικός. Από τη φωτιά που προκλήθηκε καταστράφηκε το φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος, ενώ προξενήθηκαν ζημιές στους δύο ορόφους του κτιρίου.Στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης χειρουργήθηκε ο αστυνομικός που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια επεισοδίων, ενώ όπως έγινε γνωστό από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει χάσει τον παράμεσο δάκτυλο και κινδυνεύει και με ακρωτηριασμό άλλου δακτύλου. Αρκετά καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καταστράφηκαν από επιθέσεις νεαρών. Πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμάτων και όχημα καθαρισμού του Δήμου.

 

larisaΕπεισόδια σημειώθηκαν και στη Λάρισα, με ζημιές σε πολλά καταστήματα, πυρπόληση κάδων και ξήλωμα στα πλακάκια της κεντρικής πλατείας τα οποία εκσφενδονίστηκαν από νεαρούς, προς τους αστυνομικούς. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας παρατάχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να την προστατέψουν από ενδεχόμενες επιθέσεις.

Όλα τα links στο WEB για την δολοφονία του 16χρονου και τα γεγονότα που πυροδότησε

Μια σκέψη για το “Χάος στο κέντρο της Αθήνας αυτή την ώρα

  • Ολοι αυτοι που καινε και σπανε δεν ξερουν τι θα πει δημοκρατια,δεν ξερουν τι θα πει κοπος μια ζωης…Τι τους φταιει ο απλος κοσμος και οι περιουσιες τους. οποιος και να ειναι στην κυβερνηση οποιος και αν αποφασιζει,αυτοι δεν αλλαζουν,θα μεινουν ιδιοι’ οι γνωστοι αγνωστη…(κουκουλοφοροι)…
    Να παρουμε το νομο στα χερια μας και να διωξουμε ολους αυτους επιτελους….

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *