Επικαιρότητα

Οργισμένες πορείες και επεισόδια που συνεχίζονται

 
Με συλλαλητήρια, πορείες, καταλήψεις σχολείων και αποχή από τα μαθήματα, διαμαρτύρονται οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Αττικής αλλά και της περιφέρειας, για το θάνατο του 15χρονου συμμαθητή τους Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από σφαίρα αστυνομικού στα Εξάρχεια το βράδυ του Σαββάτου, μία ημέρα μετά τα επεισόδια που κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ και είχαν ως επίκεντρο τους χώρους γύρω από το Πολυτεχνείο και την ΑΣΟΕ και από τα οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 20 πολίτες και αστυνομικοί. Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το απόγευμα έξω από τη Βουλή, όπου παραμένουν μαθητές και άλλοι διαδηλωτές μετά από πορεία μαθητών από σχολεία της Αττικής, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και τρεις συλλήψεις. Έκτακτα μέτρα έχει πάρει η Τροχαία, που κλείνει κατά διαστήματα πολλούς δρόμους. Μετ’ εμποδίων πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του τραμ, από Σύνταγμα ως τη στάση Κασομούλη και από ΣΕΠ και Βούλα ως τη στάση Αιγαίου, καθώς ομάδα νεαρών πραγματοποιεί κατάληψη στην γραμμή στο ύψος της στάσης Μπακνανά, ενώ, κανονικά εκτελούνται τώρα τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ. Για αυτή την ώρα, είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, από το ΚΚΕ στην Ομόνοια και του ΣΥΡΙΖΑ στα Προπύλαια, ενώ νέες πορείες πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η νεκροψία-νεκροτομή, που κράτησε 2,5 ώρες. Τόσο ο ιατροδικαστής κ. Λευκίδης όσο και ο τεχνικός σύμβουλος που όρισε η οικογένεια του θύματος, δεν προέβησαν σε δηλώσεις σχετικά με το αν εβλήθη από εξοστρακισμένη σφαίρα ή όχι, καθώς απομένει η βαλλιστική έρευνα στα εργαστήρια της Αστυνομίας. Όπως είπε ο κ. Λευκίδης το θύμα φέρει “τυφλό τραύμα του θώρακος δια βλήματος πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος-ανθρωποκτονία”. Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εξέφρασε την οδύνη για τον φόνο του μαθητή και, όπως διαμήνυσε η κυβέρνηση, θα διαλευκανθεί πλήρως το τραγικό περιστατικό. Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο όλα τα σχολεία καθώς και τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά, σε ένδειξη πένθους για το χαμό του 15 χρονου.

Την Τρίτη 9 Δεκέμβρη η κηδεία του 16χρονου Αλέξη, στο νεκροταφείο Π. Φαλήρου στις 3:00 μ.μ.

Έξω από τη ΓΑΔΑ στην Αλεξάνδρας έφτασε το μεσημέρι πορεία μαθητών, που προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, ενώ άλλες ομάδες είχαν κλείσει την Πανεπιστημίου έξω από τα Προπύλαια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Ηρεμία επικρατεί έξω από το Πολυτεχνείο και την ΑΣΟΕΕ, που τελούν υπό κατάληψη, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή.

Ζημιές με βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα προξένησαν περίπου 30 νεαροί, στις 4 το απόγευμα, στη Διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου Εξωτερικών, σε καταστήματα και αυτοκίνητα επί της οδού Σκουφά στο Κολωνάκι. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες μετά την επίθεση κατέφυγαν στη Νομική.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά (VIDEO) όταν ομάδα διαδηλωτών, που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας μαθητών και φοιτητών, έσπασαν την τζαμαρία της εισόδου του κτιρίου πετώντας πέτρες και διάφορα αντικείμενα, ενώ προκάλεσαν φθορές σε επτά μηχανές και σε μια μοτοσικλέτα της αστυνομίας, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς. Στη συνέχεια διαλύθηκαν, χωρίς να υπάρξει επέκταση των επεισοδίων. Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κοραή.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CH6Q2bB_Hsw[/youtube]

 

Στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου που παραμένουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και κατά διαστήματα πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι περιμετρικά του Πανεπιστημίου.

Σε πορεία φοιτητών, μαθητών και ατόμων του αντεξουσιαστικού χώρου, προκλήθηκαν ζημιές σε τράπεζες καταστήματα και έβαλαν φωτιές σε κάδους. Νεαροί πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς που απάντησαν με δακρυγόνα έξω από το Α’ Τμήμα Λευκού Πύργου στην Αριστοτέλους, ενώ προκάλεσαν και πάλι φθορές.

Μικρής έκτασης ζημιές σημειώθηκαν και στη Θεολογική Σχολή.

Εξάλλου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις για τριήμερες ή πενθήμερες επαναλαμβανόμενες καταλήψεις από σήμερα στα περισσότερα τμήματα του ΑΠΘ, ενώ έχουν προγραμματίσει για αύριο συλλαλητήριο στις 12.30 από το άγαλμα του Βενιζέλου, καλώντας σε συμμετοχή μαθητές και φορείς της πόλης. Συλλαλητήρια προγραμματίζονται και κατά τη διάρκεια της κηδείας του 15χρονου.

Συνεχίζεται από χθες η κατάληψη του Δικηγορικού Συλλόγου από φοιτητές παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, με στόχο τη δημιουργία κέντρου τύπου πληροφόρισης του κοινού για τα επεισόδια.

Ένας μαθητής και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα στα Τρίκαλα σε συμπλοκές, που σημειώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης και έξω από το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων προσήγαγε εννέα μαθητές, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Ομάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον του Αστυνομικού τμήματος Ρόδου και της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας. Οι άνδρες της Αστυνομίας απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση στο κέντρο της πόλης.

Αποχώρησαν ειρηνικά από την είσοδο της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο οι Έλληνες φοιτητές και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι προηγουμένως κατέβασαν τη σημαία από τον ιστό και σύμφωνα με δηλώσεις αστυνομικών, την έκαψαν. Επίσης έχουν γίνει δύο συλλήψεις, πιθανόν Βρετανών πολιτών.

Υπό κατάληψη και η πρεσβεία στο Βερολίνο.

Δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν νωρίς το απόγευμα, έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια μικροεπεισοδίων μεταξύ αστυνομικών και νεαρών. Σαράντα έως πενήντα νεαροί αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν απέναντι από το κτήριο της Πρεσβείας, επιτιθέμενοι φραστικά εναντίον αστυνομικών και δημοσιογράφων.

Νέα συλλαλητήρια το απόγευμα

Συγκέντρωση στα Προπύλαια έχουν προγραμματίσει στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας εργατικά συνδικάτα, φοιτητές και μαθητές. Συγκέντρωση την ίδια ώρα στην Ομόνοια, κατά την οποία θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, διοργανώνει το ΚΚΕ.

Τρεις πορείες διοργανώνονται το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το θάνατο του 15χρονου μαθητή από πυρά αστυνομικών, στα Εξάρχεια. Η Κομματική Οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και οι οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ έχουν εξαγγείλει κινητοποίηση, στις 6 σήμερα το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΝ Θεσσαλονίκης διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πορεία, ενώ μισή ώρα αργότερα προγραμματίζεται συγκέντρωση αντεξουσιαστών στην Καμάρα.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *