Επικαιρότητα

Έκρηξη βόμβας στο Σύνταγμα στον …Άγνωστο Στρατιώτη

Ισχυρή έκρηξη βόμβας, ευτυχώς χωρίς θύματα, σημειώθηκε απόψε, λίγα μόλις λεπτά πριν τις 8 μ.μ., μπροστά στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε παρτέρι που βρίσκεται ελάχιστα μόλις μέτρα από το φυλάκιο της φρουράς του Αγνώστου Στρατιώτη. “Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που έσπευσε στη Βουλή. Η αστυνομία έχει αποκλείσει από τα αυτοκίνητα την περιοχή του Συντάγματος ενώ σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις οι  ζημιές περιορίζονται σε τζάμια και στο φυλάκιο της σκοπιάς του Αγνώστου Στρατιώτη. Δέκα λεπτά πριν την έκρηξη της βόμβας, στις 7.45 μ.μ. άγνωστοι με τηλεφώνημα στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, προειδοποίησαν ότι θα εκραγεί βόμβα σε δέκα λεπτά σε απόσταση 10 μέτρων από το Μνημείο. Να σημειώσουμε ότι η βόμβα πυροδοτήθηκε δύο λεπτά νωρίτερα, γεγονός που κάνει την ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας να αποκαλεί θαύμα το ότι δεν τραυματίστηκε κάποιος. Από την πρώτη στιγμή η αστυνομία απέκλεισε την ευρύτερη περιοχή ενώ όλος ο γύρω χώρος ερευνάται από την Αντιτρομοκρατική και την Εγκληματολογική Υπηρεσία. Στο μικροσκόπιο και οι κάμερες της Βουλής, που κατέγραψαν την έκρηξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακολούθησε και δεύτερο τηλεφώνημα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να απομακρύνουν τον κόσμο που είχε μαζευτεί μολονότι το τηλεφώνημα δεν κρίθηκε ως σοβαρό καθώς ο άγνωστος άντρας δεν προσδιόρισε τόπο και χρόνο και περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα εκραγούν κι άλλες βόμβες. Μετά και το δεύτερο τηλεφώνημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έδωσε εντολή στον αρχηγό της Προεδρικής Φρουράς να απομακρυνθούν οι εύζωνοι που φυλάσσουν το  Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, και οι οποίοι την πρώτη φορά είχαν επιμείνει να παραμείνουν στα φυλάκια τους.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PBE0pIYXkM8[/youtube]

Αντιδράσεις

“Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται”, ήταν η λακωνική δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε στη Βουλή, λίγο μετά τις 9.30 μ.μ. ενώ λίγο νωρίτερα ο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μετέβη στον Άγνωστο Στρατιώτη, έστειλε σαφές μήνυμα προς τους τρομοκράτες δήλωσε ότι δε θα μετατραπεί η Αθήνα σε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη για χάρη των λίγων ενώ διαβεβαίωσε ότι “οι θρασύτατοι, που έβαλαν τη βόμβα, θα συλληφθούν”. “Κάποιοι θέλουν να μας τρομάξουν και να μας πανικοβάλουν” είπε ο Υπουργός και συνέχισε. “Δεν φοβόμαστε και δεν πανικοβαλλόμαστε. Ο χώρος αυτός της Βουλής είναι υψηλού συμβολισμού γι αυτό είναι αφύλαχτος και θα παραμείνει αφύλαχτος. Η Αθήνα είναι μία πόλη ασφαλής και δεν θα γίνει στρατοκρατούμενη. Αυτοί οι θρασείς που πραγματοποίησαν την ενέργεια να ξέρουν ότι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και μάλιστα πολύ σύντομα όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους”.

Για χτύπημα κατά της Δημοκρατίας έκανε λόγο ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής και συμπήρωσε ότι “κάποιοι επιχειρούν να στείλουν μήνυμα που πρέπει να ανησυχήσει όλους τους Δημοκράτες. Κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν με τη Δημοκρατία .Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα μόνο μικρές υλικές ζημιές σε τζάμια του Κοινοβουλίου”. Να σημειώσουμε εδώ ότι την ώρα της έκρηξη μέσα στο κτήριο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ενημέρωνε τον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα του ΠΑΣΟΚ για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, θέμα που θα συζητηθεί το απόγευμα της Κυριακής στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Βάναυση πρόκληση χαρακτήρισε την επίθεση έξω από την ελληνική Βουλή και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και κάλεσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να περάσει από τα λόγια στα έργα. «H βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε απόψε, σ’ ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και στο Κοινοβούλιο, αποτελεί βαρύτατη πρόκληση κατά της έννομης τάξης της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Πέρα από τον προφανή συμβολισμό της, η επίθεση αυτή στρέφεται συνολικά κατά της Ελληνικής κοινωνίας και πλήττει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, ζημιώνοντας τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Μακριά από ακρότητες και υπερβολές, οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι η τρομοκρατία αποτελεί μείζον πρόβλημα για τον τόπο μας. Γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με καθολική συστράτευση της Κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών φορέων, των συνδικάτων και ευρύτερα της κοινωνίας των πολιτών. Ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήρθε η ώρα να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα. Είναι δεδομένη η θέση της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα μας βρει συμπαραστάτες, στην περίπτωση που εφαρμόσει τα σωστά μέτρα και ακολουθήσει την ενδεδειγμένη πολιτική, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χώρα μας», είναι το πλήρες κείμενο της δήλωσης.

Κίνηση εντυπωσιασμού, χαρακτηρίζουν κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τη βομβιστική ενέργεια, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι “η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται” και “στην τρομοκρατία, απαντάμε με περισσότερη Δημοκρατία”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=amLbQJGkVCM[/youtube]

Ανακοίνωση για την έκρηξη είχαμε και από το ΚΚΕ: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την έκρηξη βόμβας που έγινε μπροστά στη Βουλή. Αυτή η ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πράξη αντίστασης στην άγρια και ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα λαϊκά δικαιώματα. Αντίθετα βοηθάει και εξυπηρετεί όσους επιθυμούν να φοβίσουν το λαό».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Οι εγχώριοι τρομοκράτες ίσως πήραν την ιδέα από την ιστοσελίδα της τουρκικής επιχείρησης όπλων “ROKETSAN”, η οποία όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού δελτίου, δείχνει τη Βουλή των Ελλήνων στις φλόγες. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, δεν φοβάται, δεν υποστέλλεται. Αντιθέτως χαλυβδώνει το φρόνημα και την αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των υπονομευτών της».

Καταδικάζουμε τη βομβιστική ενέργεια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ. «Η πράξη αυτή αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στη δημοκρατία. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, καθώς αυτή βιώνει τις επιπτώσεις μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, τέτοιου είδους ενέργειες επιδρούν αποπροσανατολιστικά και αξιοποιούνται ως άλλοθι για να αποθαρρυνθούν οι αναγκαίοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες απέναντι σε μια πολιτική που πλήττει μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών».

«Απόψε κάποιοι προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τη Δημοκρατία μας. Η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να στείλει ηχηρά το μήνυμα ότι τέτοιες προσπάθειες πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο. Η ομόθυμη καταδίκη, η θωράκιση των θεσμών μας και η κοινωνική συνοχή μας, είναι ο μόνος τρόπος να περιθωριοποιήσουμε όσα στοιχεία θέλουν να εμφανίζουν την ασφαλή Πόλη της Αθήνας ως ανοχύρωτη πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *